Κατά τη διάρκεια των αιώνων πολλοί αναζήτησαν τροφές που ανεβάζουν την ερωτική διάθεση. Τι όμως είναι αλήθεια και τι ψέμα;

Οπως αναφέρει ο Independent, δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη ότι κάποιο φαγητό ή ποτό είναι αφροδισιακό. Κάποιες όμως μπορεί να λειτουργούν ως “εικονικά φάρμακα” χωρίς να έχουν κάποια επίδραση που να μπορεί να μετρηθεί επιστημονικά.

Τα περισσότερα γνωστά αφροδισιακά, έχουν την προέλευσή τους σε ένα αρχαίο κείμενο που χρονολογείται από την περίοδο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, από έναν γιατρό εκείνης της εποχής. Η γιατρός Paula Sandroni συγκέντρωσε για την εφημερίδα “Clinical Automatic Research” τις τροφές που κατά το πέρασμα των αιώνων οι άνθρωποι θεωρούσαν “ερωτικά φίλτρα”.

1. Σπαράγγια, καρότα, γλυκάνισος και μουστάρδα

Υπήρχε πάντοτε η πίστη πως τα μπαχαρικά ήταν αφροδισιακά. Αυτό οφείλεται πιθανότατα στο γεγονός ότι εισάγονταν στον δυτικό κόσμο, κάνοντάς τα “εξωτικά”. Ετσι τροφές που περιείχαν μπαχαρικά θεωρούνταν ότι ενίσχυαν τις σεξουαλικές ορμές.

2. Ρίζα του μανδραγόρα και στρείδια

Ο λόγος που θεωρήθηκαν ως αφροδισιακά είναι πιθανότατα το σχήμα τους καθώς η ρίζα μανδραγόρα παρέπεμπε στα πόδια της γυναίκας ενώ τα στρείδια στα γεννητικά της όργανα.

3. Σπουργίτια και κουνέλια

Η θεά Αφροδίτη φέρεται να έχει τα σπουργίτια ως ιερά πουλιά, οπότε -αφού η Αφροδίτη ήταν θεά του έρωτα- οι αρχαίοι Ελληνες θεωρούσαν ότι η κατανάλωση σπουργιτιών πολλαπλασίαζε τις ερωτικές επιδόσεις. Ανάλογη ήταν η εποίθηση και για το κουνέλι, καθώς συμβολίζει τη γονιμότητα.

4. Αλκοόλ

Αν και έχει αποδειχθεί ότι οτι αλκοόλ μειώνει τις αναστολές, δεν παρέχει καμία εγγύηση για βελτίωση της ερωτικής ζωής.

5. Ισπανική μυίγα

Είναι αλήθεια ότι η μυίγα αυτή περιέχει μια ουσία , την cantharidin, που “πυροδοτεί” τις γεννητικές μεμβράνες. Ομως η ουσία αυτή είναι θανατηφόρα γιατί προκαλεί νεφρική ανεπάρκεια…

6. Φλοιοί δένδρων

Κατά το παρελθόν ο φλοιός του δένδρου Yohimbe θεωρείτο ως αφροδισιακό που μπορούσε να θεραπεύσει την χαμηλή σεξουαλικότητα των γυναικών και να λειτουργήσει ως φυσικό Viagra για τους άνδρες. Ωστόσο δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα για κάτι τέτοιο.

Το “μάθημα” όλων αυτών είναι πως καμία από αυτές τις ουσίες δεν λειτουργεί, παρά μόνον αν θέλεις να λειτουργήσει, λειτουργεί δηλαδή εγκεφαλικά. Σαν να πείθεις τον εαυτό σου πως η πιατέλα με τα σνακς που ο καθένας έχει στο σπίτι του είναι αφροδισιακά…