Το ανέβασμα του έργου “Το μεγάλο μας τσίρκο”, μιας παράστασης που αποτέλεσε σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα και διέρχεται μεγάλες στιγμές της νεότερης ιστορίας τη χώρας ήταν μια φιλόδοξη προσπάθεια για ένα ερασιτεχνικό θίασο αλλά δικαιώθηκε από το αποτέλεσμα.

entimoi kolokotronisΣτην παράσταση της Παρασκευής το υπαίθριο δημοτικό αμφιθέατρο της Ξάνθης ήταν εντυπωσιακό γεμάτο, με κόσμο στο λόφο ή όρθιο αλλά και πολλούς να φεύγουν λόγω συνωστισμού, ενώ στη σκηνή, το αποτέλεσμα ήταν άρτιο και ικανοποίησε τους υπεράριθμους θεατές.

Ήταν η τρίτη θεατρική απόπειρα του σχήματος “Έντιμοι Απατεώνες” που αποτελείται από ξανθιώτες φοιτητές, πια,  και ήταν απόλυτα επιτυχημένη δεδομένης της προσέλευσης και του  άρτιου αλλά και ψυχωμένου αποτελέσματος που παρουσίασαν στο κοινό, στο υπαίθριο αμφιθέατρο. Η είσοδος ήταν ελεύθερη και το κοινό συμμετείχε στη συγκέντρωση σχολικών ειδών για το κοινωνικό παντοπωλείο.

Το έργο

“Το μεγάλο μας τσίρκο, του Ιάκωβου Καμπανέλη, σε μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου που ερμήνευσε στην ιστορική παράσταση ο Νίκος Ξυλόυρης είχε πρωταγωνιστές τους Κώστα Καζάκο και Τζένη Καρέζη, που φυλακίστηκαν αρκετές φορές στη διάρκεια των ετών που ανέβαινε το έργο, ενώ μετά την πτώση της χούντας προστέθηκαν και τα κείμενα που δικτατορία των Συνταγματαρχών είχε λογοκρίνει, μην κατανοώντας ότι όλο το έργο ήταν μια καταγγελία της χούντας και των ξένων παρεμβάσεων στην Ελλάδα.

«Η πατρίς μας θυμάται και μας βρίσκει πάντα» ήταν το μήνυμα των συντελεστών της παράστασης στο αμφιθέατρο της Ξάνθης που γέμισε ασφυκτικά.

entimoi ypoklisi entimoi kosmos entimoi ypoklisi 3 entimoi koino