Σήμερα, νωρίς το πρωί είχαμε την ιδιαίτερη χαρά να βρεθούμε σε μια όμορφη αγροτουριστική εκδήλωση της οικογένειας Σγουρίδη και να επισκεφτούμε τους αμπελώνες βιολογικής καλλιέργειας που εκτείνονται σε μια έκταση εκατό στρεμμάτων ανάμεσα στους ήπιους λόφους της Μάνδρας Αβδήρων, σε ένα τοπίο ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς και πλούσιας περιβάλλουσας αρχαιολογικής ιστορίας.
Ο Ναπολέων και ο αδελφός του Σγουρής, ανέλαβαν τη σκυτάλη συνεχίζοντας το όραμα μιας πολυετούς και επίπονης προσπάθειας, η οποία ξεκίνησε το 2005 από τον πατέρα τους Παναγιώτη Σγουρίδη και τη γυναίκα του Σγουρίδου Αναστασία, γεωπόνος, συνεχίζοντας με μεράκι και σκληρή δουλειά την ανάπτυξη της Οινοποίιας Σγουρίδη, δημιουργώντας εξαίρετους μονοποικιλιακούς και πολυποικιλιακούς οίνους.
Εκεί επισκεφτήκαμε ένα από τα παλαιότερα σωζόμενα αμπελοτεμάχια της περιοχής με ηλικία 50 ετών και το παρωνύμιο “του παππού», στη φυσική του διάσταση, και μάλιστα την πιο σημαντική στιγμή της καλλιεργητικής περιόδου, τον τρύγο. Ο Ναπολέων αναφέρθηκε στη σημαντικότητα της ωρίμανσης του αμπελιού και μας έδειξε πώς να τρυγήσουμε, να αναγνωρίζουμε τις διάφορες ποικιλίες και να δοκιμάσουμε διαφορετικά είδη κατανοώντας τα βασικά χαρακτηριστικά γεύσης και αρώματος, μέσα από τις ποικιλίες Παμίδι, Μοσχάτο, Μαυρούδι, Ασύρτικο κ.α.
Επιπλέον δοκιμάσαμε χειροποίητες γεύσεις που επιμελήθηκε η οικογένεια Σγουρίδη με βάση το σταφύλι όπως μούστο, πετιμέζι, μουσταλευριά, κρατώντας μας γευστικά συντροφιά καθώς διασχίζαμε τους καλά οργανωμένους αμπελώνες και φτάνοντας στα όρια που σχηματίζονται οι μικρές λιμνοθάλασσες Λάφρη και Λαφρούδα εκεί όπου το υφάλμυρο νερό φιλοξενεί διάφορα είδη πανίδας και χλωρίδας.
Με τον ήλιο να μην επιτρέπει άλλες περιηγήσεις καθώς μεσημέριασε, βρήκαμε δροσιά στον ίσκιο μιας μεγάλης συκιάς πλάι στο αμπέλι του παππού, όπου εκεί μας περίμεναν γευστικές δοκιμές από τις διάφορες ποικιλίες κρασιού και τσίπουρου της οικογένειας Σγουρίδη, φυσικά με τη συνοδεία εκλεκτών μεζέδων, ενω αποχωρώντας πήραμε ως λάφυρο δύο μπουκάλια κρασί για να προστεθούν στον εκθεσιακό χώρο τοπικών προιόντων του #enalocal.
Κοιτάζοντας γύρω, συνειδητοποιείς ότι στέκεσαι για ακόμη μια φορά σε μέρη μυθικά, ο πλούτος που κρύβει η περιοχή μας και η μοναδικότητα της Θράκης προσδίδουν ισχυρές δυνατότητες για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, όχι μόνο του πρωτογενούς τομέα μέσα από τη δημιουργία εμπορικών ποιοτικών προϊόντων, αλλά και της παροχής υπηρεσιών αγροτουρισμού μέσω κοινής προσπάθειας και συνεργειών για τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης διαδρομής αγροτουρισμού στη Θράκη με πληθώρα επιλογών και δραστηριοτήτων για τον επισκέπτη.
Η ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης ανέλαβε και παρείχε την πλήρη τεχνική υποστήριξη σχετικά με τη σύνταξη και υποβολή επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας Οινοποίια Σγουρίδη στα πλαίσια του Αναπτυξιακού Νόμου ώστε η επένδυση να ενταχθεί σε επιδοτούμενο πρόγραμμα.
Νίκος Κουτσούδης, Οικονομολόγος
Υπεύθυνος Οικονομικών & Διοικητικών Υπηρεσιών της εταιρείας ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης,