Ένας πραγματικά πολύ ενδιαφέρων αγώνας δρόμου αναμένεται να διεξαχθεί το πρωί της Κυριακής 21 Αυγούστου στην ακτογραμμή μεταξύ Αβδήρων και Κεραμωτής.

Ο λόγος για τον 3ο αγώνα δρόμου Wave Running, η ιδιαιτερότητα του οποίου έγκειται στο γεγονός ότι διεξάγεται όχι σε άσφαλτο ή σε βουνό αλλά…στην αμμουδιά, δίπλα ακριβώς από την θάλασσα!

Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του 3ου Wave Running θα διεξαχθούν 4 αγώνες: στα 28 χιλιόμετρα, στα 10 χιλιόμετρα, στα 5 χιλιόμετρα και στα 500 μέτρα (για παιδιά ως και 12 ετών)

Ας αφήσουμε όμως μια εκ των διοργανωτών του 3ου Wave Running, την Ραλλού Βλαχοπούλου, να μας πει περισσότερα πράγματα για αυτόν τον πραγματικά ξεχωριστό αγώνα.

WAVE1) Ραλλού καλησπέρα. Τι ακριβώς είναι το WAVE running; Ποιο ήταν το κίνητρο για την διεξαγωγή του αγώνα, και ποιος ο στόχος σας;

Η ιδέα του WAVE running ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια. Η αγάπη για το περιβάλλον και τον αθλητισμό μας ώθησε προς αυτή την κατεύθυνση. Βασικός στόχος της διοργάνωσης είναι η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και η ανάδειξη του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος του Δέλτα Νέστου.

2) Λίγα λόγια για τους αγώνες  και για τον χώρο διεξαγωγής

Το WAVE running διεξάγεται στην παραλία Αβδήρων –Κεραμωτής. Είναι μία ξεχωριστή διοργάνωση καθώς αποτελείται από τρεις αγώνες δρόμου που πραγματοποιούνται στην άμμο , πλάι στο κύμα! Όλες οι διαδρομές τερματίζουν στο ίδιο σημείο, στην Κεραμωτή, στο beach bar Παραλία. Ο αγώνας των 28km ακολουθεί μία μαγευτική πορεία καθώς ξεκινά από την Πατρίδα του Δημόκριτου και του Πρωταγόρα, στο18ο χιλιόμετρο διασχίζει τις εκβολές του ποταμού Νέστου και συνεχίζει προς τον τερματισμό. Ο αγώνας των 10km έχει ως αφετηρία την παραλία Μοναστηρακίου. Οι αθλητές κινούνται προς τις εκβολές του Νέστου για 2,5km και επιστρέφουν από την ίδια διαδρομή για να συνεχίσουν προς την Κεραμωτή. Ο αγώνας των 5km ξεκινά από την παραλία Μοναστηρακίου.

Οι περισσότεροι αθλητές των 10&5km προτιμούν να τρέχουν με γυμνό πόδι! Η άμμος είναι αρκετά σταθερή και δεν περιέχει βότσαλα ή κοχύλια ώστε να κινδυνεύουν με τραυματισμό.

Λίγο πριν τις απονομές διεξάγεται και παιδικός αγώνας 500m. Τα παιδιά δέχονται με χαρά και ενθουσιασμό  το ζεστό χειροκρότημα όλων των αθλητών που έχουν τερματίσει!

3) Γενικά οι παραλίες μας αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα όσον αφορά την καθαριότητά τους. Τι εργασίες έχουν γίνει φέτος στην διαδρομή;

Οργανώνουμε δράσεις καθαρισμού των ακτών στις οποίες συμμετέχουν οι εθελοντές του WAVE running και οι άνθρωποι της τοπικής κοινωνίας.

Φέτος έχουν πραγματοποιηθεί δύο και θα ακολουθήσει άλλος ένας μετά το WAVE running.  Για άλλη μία χρονιά έχουμε απογοητευτικά αποτελέσματα. Ο όγκος των απορριμμάτων είναι μεγάλος και δυστυχώς αυτή η κατάσταση δεν οφείλεται μόνο στα αντικείμενα που ξεβράζει η θάλασσα, αλλά και στην απερισκεψία των λουόμενων. Φυσικά με τρεις – τέσσερις καθαρισμούς δε θα διορθώσουμε το πρόβλημα, αλλά ίσως εμπνεύσουμε και άλλο κόσμο προς αυτή την κατεύθυνση. Οι αθλητές που συμμετέχουν είναι ευαισθητοποιημένοι ως προς τα περιβαλλοντικά ζητήματα και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα!

4) Στο WAVE running ποιες ηλικίες μπορούν να πάρουν μέρος; Έχουμε δει ακόμα και μικρά παιδιά να τρέχουν…

Στο WAVE running ο καθένας θα βρει μία διαδρομή που να του ταιριάζει. Οι αγώνες 5,10, & 28 km είναι ενηλίκων. Αν  υπάρχει συνοδεία ή  συγκατάθεση κηδεμόνα , μπορούν να τρέξουν και αθλητές που δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος. Για παιδιά έως 12 ετών έχουμε τον παιδικό αγώνα 500m. Οι γονείς μπορούν να κάνουν την εγγραφή των παιδιών τους από τις 11:00-12:30 στη γραμματεία της Κεραμωτής.

5) Τι δυσκολίες παρουσιάζει το τρέξιμο στην άμμο; Θεωρείτε ότι είναι εφικτό να τρέξει κάποιος στην άμμο;  

Την πρώτη χρονιά οι αθλητές ήταν αρκετά διστακτικοί. Το τρέξιμο στην άμμο είναι ιδιαίτερο, αλλά όχι ανέφικτο, καθώς στη συγκεκριμένη τοποθεσία η άμμος είναι αρκετά σταθερή. Ο αγώνας των 28km αποτελεί μία απαιτητική και ιδιαίτερη πρόκληση, η οποία χρειάζεται κατάλληλη προετοιμασία. Το τρέξιμο στην άμμο με γυμνό πόδι είναι μία ξεχωριστή εμπειρία! Σε κάθε βήμα σου νιώθεις τον παλμό της φύσης!

6) Οι εγγραφές ολοκληρώθηκαν την περασμένη Τετάρτη. Σε τι επίπεδα κινήθηκαν -ειδικά σε σχέση με τις προηγούμενες 2 χρονιές;

Οι εγγραφές παρουσίασαν μεγάλη αύξηση από την πρώτη στη δεύτερη χρονιά, και συγκεκριμένα από 75 στις 203. Φέτος ο αριθμός των αθλητών κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι . Πρώτο μέλημα της διοργάνωσης είναι η βέλτιστη διεξαγωγή των αγώνων και η ικανοποίηση των αθλητών, με την αύξηση των συμμετοχών να έρχεται σε δεύτερη θέση.

7) Τι υποστήριξη θα υπάρχει για τους δρομείς στην διάρκεια του αγώνα;

Την προσπάθεια των αθλητών υποστηρίζουν εθελοντές σε 7 σταθμούς. Οι τέσσερις από αυτούς είναι υδροδοσίας και οι τρεις τροφοδοσίας. Για μεγαλύτερη ασφάλεια σκάφη ακολουθούν τους αθλητές  κατά τη διάρκεια της διαδρομής και βρίσκονται εκεί για να επέμβουν αν χρειαστεί. Η Διασωστική Ομάδα Καβάλας είναι υπεύθυνη για τη διέλευση των αθλητών από τις εκβολές του Νέστου. Στον τερματισμό θα υπάρχει γιατρός , που θα μεταφερθεί όπου παραστεί ανάγκη.

Οι αγώνες θα κλείσουν με κέφι και DJ s στον τερματισμό όπου αθλητές, εθελοντές και θεατές θα απολαύσουν παγωμένες μπύρες και δροσερές φρουτοσαλάτες!

Ευχαριστούμε τους χορηγούς επικοινωνίας και τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού για την υποστήριξη!