Απάντηση της ΕΡΤ στην Ερώτηση των βουλευτών της Ξάνθης για την αδυναμία ψηφιακής κάλυψης της ορεινής Ξάνθης με ψηφιακό σήμα από τη Digea, διαβιβάζει στη Βουλή ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ενώ αναμένεται η αντίστοιχη απάντηση του Υπουργού Μεταφορών και Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη.

Στην απάντησή της η ΕΡΤ αναφέρεται στην υφιστάμενη κατάσταση και τις ενέργειες που έχουν γίνει για την εκπομπή του σήματος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, παραθέτει λίστα με πομπούς που υπάρχουν στην ορεινή περιοχή, προβλήματα με δολιοφθορές καθώς και το διαγωνισμό που είναι σε εξέλιξη για την προμήθεια νέων πομπών αφού ο υφιστάμενος χάρτης συχνοτήτων δεν καλύπτει όλη την ορεινή περιοχή.

Αναλυτικά η απάντηση της ΕΡΤ

Σχετικά με την ανωτέρω ερώτηση που κατατέθηκε από τους βουλευτές κ.κ. Ζεϊμπέκ Χουσεϊν και λοιπών και αφορά την κάλυψη με σήμα επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης της οροσειράς της Ροδόπης σας ενημερώνουμε ότι η ΕΡΤ στο πλαίσιο της υφιστάμενης νομοθεσίας καλύπτει την αναφερόμενη περιοχή από τις προβλεπόμενες θέσεις του χάρτη Συχνοτήτων. Είναι όμως γνωστό ότι ο υφιστάμενος Χάρτης Συχνοτήτων δεν επαρκεί για την πλήρη ψηφιακή τηλεοmική κάλυψη του Ελλαδικού χώρου με αποτέλεσμα να παρατηρούνται «λευκές περιοχές», δηλαδή περιοχές με μηδενική ή ανεπαρκή ψηφιακή τηλεοπτική κάλυΨη.

Συγκεκριμένα:

Η ΕΡΤ, ως και εκ του ρόλου της, έχει υποχρέωση για τη μέγιστη δυνατή πληθυσμιακή και γεωγραφική κάλυψη. Για τον λόγο αυτόν, αφενός διατηρεί από την εποχή προ του κλεισίματός  της αναμεταbότες σε συγκεκριμένες θέσεις, αφετέρου προσέθεσε και τροποποίησε σε αναμεταδότες επίγειας ψηΦιακής ευρυεκπομπής (DVB-T MFN) σε νέες θέσεις. Οι θέσεις, και ο τρόπος εκπομπής παρατίθενται στον κατωτέρω πίνακα.

ΑΙΩΡΑ – ΙΣΑΙΑ ΨΗΦΙΑΚΗ MFN
ΓΛΑΥΚΗ ΕΧΙΝ ΨΗΦΙΑΚΗ MFN
ΔΗΜΑΡΙΟ ANAΛOΓlKH
ΕΧΙΝΟΣ ANAΛOΓlKH
ΘΕΡΜΕΣ ΦΥΛΑΚ. ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗ ANAΛOΓlKH
ΘΕΡΜΕΙ ΛΟΥΤΡΑ ANAΛOΓlKH
ΘΕΡΜΕΙ ΜΕΣΑΡΕΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ
ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ ΨΗΦΙΑΚΗ MFN
ΜΕΔΟΥΙΑ ANAΛOΓlKH
ΜΕΛΙΒΟΙΑ ANAΛOΓlKH
ΜΥΚΗ ANAΛOΓlKH
ΞΑΝΘΗ ΨΗΦΙΑΚΗ
ΠΑΧΝΗ ΨΗΦΙΑΚΗ MFN
ΠΙΛΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΗ MFN
ΣΑΤΡΕΙ ANAΛOΓlKH
ΣΜΙΝΘΗ ΨΗΦΙΑΚΗ MFN
ΤΕΜΕΝΟΣ ΣΑΤΡΩΝ ANAΛOΓlKH

 

Σχετικά με τη θέση ΕΧΙΝΟΣ 2, ενημερώνουμε ότι, σε επίσκεψη συνεργείου τεχνικών της υπηρεσίας μας στις 17.9.2015, διαπιστώθηκε δολιοφθορά στην κλειδαριά του δημοτικου οικίσκου με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η είσοδος του συνεργείου της ΕΡΤ στο συγκεκριμένο χώρο ο οποίος αποτελεί ιδιοκτησία του Δήμου Μύκης και ως εκ τούτου δεν πραγματοποιήθηκε ο επί τόπου έλεγχος της λειτουργικής κατάστασης των αναμεταδοτών.

Παρόμοια συμβάντα εχαν παρατηρηθεί και στο παρελθόν με δολιοφθορά των κεραιοσυστημάτων εκπομπής, κλοπή αναμεταδοτών που είχαν παραχωρηθεί από την Νομαρχία, κ.λπ. Είμαστε σε διαρκή προσπάθεια επικοινωνίας με τους αρμόδιους δημοτικούς υπαλλήλους, ώστε να βρεθεί λύση στο ζήτημα το συντoμότερo δυνατό

  1. Ο τρις επαναληπτικός διαγωνισμός για την απόκτηση 320 πομπών επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής βρίσκεται σε φάση αξιολόγησης από την αρμόδια επιτροπή της ΕΡΤ και έχει ήδη ολοκληρωθεί η φάση της τεχνικής αξιολόγησης.