Βαρύτητα στην ενέργεια αλλά και συμφωνία για τα νέρα στον Έβρο, περιελάμβανε μεταξύ άλλων η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον ομόλογό του της Βουλγαρία Μπόικο Μπορίσοφ. 

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε η ανάγκη για εποικοδομητικά πρότζεκτ σε οικονομία, ενέργεια, μεταφορές, εμπόριο, τουρισμό και ειδικά για τη σιδηροδρομική σύνδεση ανάμεσα στα εμπορικά λιμάνια Μπουργκάς και Αλεξανδρούπολη, η ένωση των δυο θαλασσών Μεσογείου-Μαύρης Θάλασσας, η σύνδεση του ΤΑΡ με Βουλγαρία μέσω του IGB, η κατασκευή του σταθμού αναδιανομής LNG στην Αλεξανδρούπολη, η επέκταση συναλλαγών για αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα και η αύξηση των τουριστικών ροών.

Επίσης, η ελληνική πλευρά αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο ζήτημα της διαχείρισης των φραγμάτων που βρίσκονται στο βουλγαρικό έδαφος, ώστε να αποφεύγονται οι πλημμύρες στον Έβρο κατά τους χειμερινούς μήνες.

Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν και για την προσφυγική κρίση και την ανάγκη Ελλάδα και Βουλγαρία να παίξουν έναν εποικοδομητικό ρόλο εντός ΕΕ ώστε να διατηρηθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, να παραμείνουν σταθερές και χαμηλές οι ροές προσφύγων και να υπάρξει η αναγκαία πίεση προς τις χώρες της ΕΕ για να συνεχιστεί η μετεγκατάσταση.

Ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε ανοικτή πρόσκληση στον Μπόικο Μπορίσοφ να επισκεφτεί την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Αλεξανδρούπολη, ώστε να διαπιστώσουν βήμα-βήμα την πρόοδο των πρωτοβουλιών τους.

Πηγή: cnn greece