Αφιέρωμα στην ΚΟΙΝΣΕΠ της Ξάνθης “Συνεργώ Κοινωνικά” από το Human Stories:

Την γνωρίσαμε στην πρεμιέρα των εκδηλώσεων «Amphipolis Project». Ηταν από τις ομιλήτριες, που παρουσίασαν το ρόλο, το σκοπό και την ορθή λειτουργία μιας ΚοινΣΕπ, δηλαδή μιας Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης…

Η Σοφία Χαϊτίδου, εκπρόσωπος (εμπνεύστρια κι αντιπρόεδρος) της ΚοινΣΕπ «ΣΥΝΕΡΓΩ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ» φιλοξενείται στο Humanstories.gr για να μας περιγράψει τη δικιά της μοναδική ιστορία και πώς από ρετάλια υφασμάτων ή ρούχα που δεν χρησιμοποιούνται, δημιουργούνται «έργα τέχνης» και προσφέρεται εργασία σε δεκάδες συνανθρώπους μας, που το έχουν ανάγκη.

συνεργω

Αν κάποιος θέλει να αναφερθεί στη Σοφία Χαϊτίδου, πέρα από δυναμική, έξυπνη και πολύ δημιουργική γυναίκα, κατευθείαν θα πέσει… πάνω στον χαρακτηρισμό «γυναίκα με πάθος για αυτό που κάνει». Ετσι ακριβώς είναι, αυτό εκπροσωπεί, με την έμπνευση που είχε πριν περίπου τρία χρόνια να δημιουργηθεί μια ΚοινΣΕπ «ΣΥΝΕΡΓΩ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ» και να βοηθήσει ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, για να βρουν διέξοδο και να ανακτίσουν την αξιοπρέπειά τους μέσα από την εργασία. Η ιδέα ήταν πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα και μας την αναλύει παρακάτω…

Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ «ΣΥΝΕΡΓΩ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ» ΚΑΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ «ΔΕΝ ΤΑ ΠΑΡΑΤΑΜΕ ΠΟΤΕ»

«Δημιουργήσαμε μια ΚοινΣΕπ παραγωγικού και συλλογικού σκοπού, με έδρα την Ξάνθη, προκειμένου να φτιάχνουμε χρηστικά αντικείμενα από ύφασμα, το οποίο πετιέται. Προσπαθούμε δηλαδή να καθιερώσουμε την επαναχρησιμοποίηση του υφάσματος για διάφορα χειροποίητα αντικείμενα. Η στόχευση είναι να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού, άλλωστε αυτός είναι κι ο καταστατικός μας σκοπός…», αναφέρει στο Humanstories και προσθέτει την αιτία που δημιούργησε αυτήν την ανάγκη:

«Η ΚοινΣΕπ προέκυψε από μια δύσκολη εσωτερική αναζήτηση. Κι εγώ πριν ξεκινήσει η κρίση είχα τη δουλειά μου, όταν όμως άρχισε να μπαίνει για τα καλά στην καθημερινότητά μας, δεν τα πήγαμε τόσο καλά κι αφού πέρασα μια πολύ δύσκολη περίοδο, αποφάσισα ότι μπορεί να υφίστανται μια πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση, όμως κι εγώ θα κάνω πραγματικότητα το όνειρό μου. Δηλαδή να δημιουργώ πράγματα που θα έχουν κοινωνικό αντίκτυπο. Το ανακάλυψα μέσα στην κρίση κι είμαι περήφανη για αυτό. Μπορώ να παροτρύνω τους πάντες, ανεξάρτητα αν υπάρχει κρίση, να μην τα παρατάμε ποτέ».

Επιπροσθέτως δεν ξέχασε να αναφερθεί και σε έναν άνθρωπο, που στα πρώτα βήματα της ΚοινΣΕπ «ΣΥΝΕΡΓΩ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ» βοήθησε τα μέγιστα: «Το ταξίδι με την Κοινωνική Οικονομία ξεκίνησε τρία χρόνια πριν και σε αυτήν την πορεία είχα κι έναν πολύ καλό συμπαραστάτη, συνεργάτη του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας, τον Δρ Ιωάννη Νασιούλα. Μου πρόσφερε τη στήριξη, την τεχνογνωσία, αφού τότε που ξεκινήσαμε δε γνώριζε σχεδόν κανένας για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις. Πόσω μάλλον στην Ξάνθη, σε μια μικρή επαρχιακή πόλη».

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ COCO MAT

Και κάπου εκεί μπαίνει στη ζωή της, μια ελληνική (άκρως επιτυχημένη) επιχείρηση, με δεκάδες καταστήματα και στο εξωτερικό, η Coco Mat. «Ημουν συνειδητοποιημένη ότι ήθελα να ξεκινήσω μια ΚοινΣΕπ κι έπρεπε μάλιστα η επιχείρηση να είναι βιώσιμη. Δεν πίστεψα ποτέ και δεν πήραμε ποτέ καμιά χρηματοδότηση ή επιδότηση. Βασιζόμενη στη γνώση μου και στην εμπειρία μου από τις προηγούμενες δουλειές (στον τομέα του μάρκετινγκ και της διαφήμισης) στηρίχθηκα στην υπόθεση Κοινωνικό Πρόσωπο μιας επιχείρησης. Η Coco Mat έχει έδρα στην Ξάνθη, έχει επιδείξει το κοινωνικό της πρόσωπο και θεωρούσα ότι μπορούσα να προσεγγίσω τη συγκεκριμένη επιχείρηση κι ότι θα με άκουγαν. Κι όντως ήταν πολύ θετικοί από την αρχή κι αυτό μου έδωσε κουράγιο. Ηξερα πως όποιο βήμα κι αν κάνω, θα έχω τον ελάχιστο βαθμό βιωσιμότητας για να δώσω εισόδημα κι οξυγόνο σε ανθρώπους που το είχαν πάρα πολύ ανάγκη.

»Η συνεργασία μας ξεκίνησε από τις καρδιές και πάει πολύ καλά. Μας δίνει τα ρετάλια, αυτά που περισσεύουν δηλαδή από την παραγωγική διαδικασία και φτιάχνουμε τις καρδιές. Τότε τα παίρνει η Coco Mat και τα χρησιμοποιεί ως προωθητικό εργαλείο. Αυτό το τόσο μικρό, για εμάς ήταν πάρα πολύ κρίσιμο», επισήμανε η Σοφία Χαϊτίδου.

haitidou

ΑΠΟ ΤΑ ΡΕΤΑΛΙΑ ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΖΩΕΣ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

Και κάπου εδώ η ενδιαφέρουσα κουβέντα μας, πήγε σε πιο συναισθηματικά και δυνατά πεδία… Οταν η Σοφία Χαϊτίδου αναφέρθηκε στον Χριστόφορο, σε έναν απεξαρτημένο συνάνθρωπό μας, που ήταν η ψυχή της ομάδας από την πρώτη στιγμή, αλλά και στην αξιοπρέπεια που μοιράζεται μέσω της «ΣΥΝΕΡΓΩ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ» σε ανθρώπους, τότε το πρόσωπό της μαλάκωσε, βούρκωσε… «Στην ιδρυτική μας ομάδα ήταν μέσα από την αρχή ο Χτιστόφορος, ένας απεξαρτημένος άνθρωπος που τα κάνει όλα στην ΚοινΣΕπ μας, δημιουργεί, δουλεύει αδιάκοπα… Για εμάς η διαδικασία επαναχρησιμοποίηση και περίσσευμα έχει διττό ρόλο. Και το δείχνουμε, διότι δεν περισσεύει κανένας άνθρωπος και κανένα υλικό σε μια προσπάθεια. Ο Χριστόφορος συμμετέχει με ίσα δικαιώματα και πολλές φορές με την εμπειρία του, με όλα αυτά τα δύσκολα που βίωσε, μας έδωσε το κουράγιο να συνεχίσουμε.

»Δεν υπάρχει κανένας κοινωνικός ή θρησκευτικός αποκλεισμός κι αυτό φαίνεται και με τις Πομάκες, που απασχολούμε στην ΚοινΣΕπ. Για εμάς όλοι οι άνθρωποι αξίζουν την αξιοπρέπεια, που την παίρνουν μέσω της εργασίας. Ο, τι μπορούν να δουλέψουν και να μεγαλώσουν αξιοπρεπώς τις οικογένειές τους. Αλλωστε η παραγωγή της ΚοινΣΕπ δεν είναι κάτι απλό και συνηθισμένο. Πρέπει να εμφυσήσεις στους ανθρώπους, που παράγουν, ότι αυτό που εκπροσωπεί η «ΣΥΝΕΡΓΩ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ» πρέπει να το πρεσβεύεις. Οπως δηλαδή εσύ ωφελήθηκες, από αυτό που προσπάθησα να σου δώσω κι εσύ θα προσπαθήσεις να το μεταλαμπαδεύσεις. Στην αρχή δε μας έδινε κανένας σημασία. Επρεπε να βρούμε χώρο και μηχανήματα και δεν υπήρχαν τα χρήματα. Έτσι η πρόεδρός μας, Γεωργία Καραγιαννίδου, συνταξιούχος της Αγροτικής, της άρεζε πάντα το χειροποίητο κι έβαλε τις μηχανές που είχε για να γαζώνει, ο Χριστόφορος έκοβε τις καρδιές κι ό, τι άλλο χρειαζόταν για την παραγωγή κι εγώ λόγω της εμπειρίας μου ήμουν το πρόσωπο της Συνεταιριστικής προς τα έξω. Για να το επικοινωνήσω και να το διαδώσω αυτό…».

Οσο ασπρόμαυρη κι αν είναι η ζωή ορισμένες στιγμές, στο χέρι μας είναι να της δώσουμε χρώμα…

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙΣ

Η Σοφία είχε από το 1991, όταν κι ολοκλήρωνε τις σπουδές της στο μάρκετινγκ και στη διαφήμιοση, ένα όνειρο: Να κάνει κάτι προς όφελος της κοινωνίας μέσω. Κι αυτό συνέβη 25 χρόνια αργότερα. «Εν μέσω πολύ δύσκολης κατάστασης πραγματοποιώ το όνειρό μου και δεν πρόκειται να σταματήσω ποτέ. Θέλω κάποια στιγμή να δω ανθρώπους, οι οποίοι παρά τι δυσκολίες, θα μπορούν να δημιουργούν. Για παράδειγμα μου είπαν γυναίκες Πομάκες ότι με τη μικρή καρδιά που κατασκευάζουν και τα όσα χρήματα βγάζουν από αυτό, πολλές απο αυτές πηγαίνουν σε σχολείο δεύτερης ευκαιρίας. Αυτό μου προσφέρει μεγάλη ικανοποίηση. Σα να ανεβαίνω ένα σκαλοπάτι για να φτιάξουμε μια καλύτερη κοινωνία. Θεωρώ, πάντως, ότι στην Ελλάδα της κρίσης υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες για να πετύχεις, απλά απαιτούνται η υπομονή, η επιμονή, το πείσμα, να είσαι αποφασισμένος και να πιστεύεις πάρα πολύ σε αυτό που κάνεις».

Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ ΜΕ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Τα επόμενα βήμα της ΚοινΣΕπ «ΣΥΝΕΡΓΩ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩ» που οδηγούν; Η Σοφία Χαϊτίδου μάς εξηγεί: «Ο στόχος είναι να βγούμε προς τα έξω για να ωφελήσουμε την Ελλάδα. Αυτήν τη στιγμή στο χειροποίητο κομμάτι δεν μπορεί η αγορά της Ελλάδας να το πληρώσει στην πραγματική του αξία. Εκτός των άλλων είμαστε πολύ πίσω στην αναχρησιμοποίηση κι ανακύκλωση του υφάσματος. Εκεί στοχεύουμε εμείς… Πιστοί στις αρχές της κοινωνικής επιχειρηματικότητας κι οικονομίας θέλουμε να προχωρήσουμε μέσω συνεργειών, με αντίστοιχους φορείς του εξωτερικού (σαφώς πιο μπροστά από εμάς σε τεχνογνωσία), για να βοηθήσουμε περισσότερο κόσμο – μέσω θέσεων εργασίας – στην Ελλάδα. Πρέπει να ενεργοποιήσουμε τις επιχειρήσεις, στη βάση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας συνδεδεμένη με τη δικιά τους εταιρική ευθύνη. Οι άνθρωποι δε θέλουν συσσίτια, θέλουν αξιοπρέπεια κι αυτό το εξασφαλίσεις μόνο με τη δουλειά».

Φωτογραφίες: Δώρα Τοπαλίδου (www.brightside.gr)

   Aπό το human stories