Ειρηνική πορεία εκατοντάδων πολιτών-μελών της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στην Κομοτηνή με πρωτοβουλία του πολιτικού μειονοτικού Κόμματος Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ). Η πορεία συμπίπτει με την συμπλήρωση 21 χρόνων από τον θάνατο του ιδρυτή του συγκεκριμένου κόμματος και τέως βουλευτή Ροδόπης, Αχμέτ Σαδίκ, σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα λίγο έξω από την Κομοτηνή, στις 24 Ιουλίου 1995.

Ο κύριος όγκος των συμμετεχόντων στην πορεία κατέληξε μπροστά από την είσοδο της πρώην νομαρχίας Ροδόπης, όπου διαβάστηκαν και τα αιτήματα του ΚΙΕΦ από τον πρόεδρο του Μουσταφά Αλή Τσαβούς και τον αντιπρόεδρό του Οζάν Αχμέτογλου στην τουρκική και την ελληνική γλώσσα αντίστοιχα.

«Ως «μέλη μιας Μειονότητας που έχουμε ως σύνθημα την Φιλία, την Ισότητα και την Ειρήνη, μετά από 28 χρόνια, πραγματοποιούμε μια δημοκρατική πορεία για τα δίκαια αιτήματα και τα δικαιώματά μας, πάντα στο πλαίσιο της δημοκρατίας και του δικαίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΚΙΕΦ, σημειώνοντας ότι απαιτούν την αναγνώριση των δικαιωμάτων που πηγάζουν από την Συνθήκη της Λωζάνης.

rsz_img_0974Στον κατάλογο των αιτημάτων που αναγνώσθηκαν, μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται η εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ για τους μειονοτικούς συλλόγους που φέρουν εθνικό προσδιορισμό στον διακριτικό τους τίτλο, την ίδρυση και λειτουργία δίγλωσσων νηπιαγωγείων που θα παράσχουν εκπαίδευση στην τουρκική και την ελληνική γλώσσα, την διενέργεια εκλογών για την ανάδειξη των μελών των βακουφικών επιτροπών των ιερών κληροδοτημάτων της μειονότητας, την αναγνώριση των Μουφτήδων που έχουν εκλεγεί από την μειονότητα, καθώς και την απόσυρση του νόμου για τον διορισμό από το κράτος 240 ιμάμηδων στα ιερά τεμένη της Θράκης. Ζητούν επίσης, την πρόσβαση με διορισμούς στο ελληνικό δημόσιο μορφωμένων πολιτών της μειονότητας, την κατάργηση του πλαφόν του 3% του εκλογικού νόμου για την είσοδο κομμάτων και μεμονωμένων υποψηφίων στην Βουλή.

«Θέλουμε και είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την Ελλάδα σε όλους τους τομείς όπως και οι πρόγονοί μας. Θέλουμε να δράσουμε και να υπηρετήσουμε από κοινού με την πλειονότητα για το καλό της χώρας μας. Περιμένουμε από την κυβέρνηση την άμεση δρομολόγηση ενός ειλικρινούς διαλόγου με τους φορείς της μειονότητας», καταλήγει η ανακοίνωση του Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας.

Να σημειωθεί, τέλος ότι στο ίδιο κείμενο καταδικάζεται «η προδοτική πράξη απόπειρας πραξικοπήματος κατά της κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας που έχουν εκλεγεί με την ελεύθερη βούληση του λαού».

Μετά την ολοκλήρωση της πορείας, οι συγκεντρωμένοι κατευθυνθήκαν στον τάφο του Αχμέτ Σαδίκ, λίγο έξω από την Κομοτηνή, όπου παρουσία των μελών της οικογένειάς του και του τούρκου προξένου της Κομοτηνής, Αλή Ριζά Ακιντζί, πραγματοποιήθηκε μνημόσυνο στην μνήμη του ενώ θα ακολουθήσει δείπνο που διοργανώνεται από την ηγεσία του μειονοτικού κόμματος στα κεντρικά του γραφεία.

Συμπλοκή οπαδών της ΧΑ και Αστυνομίας

Xa asty 2Πριν από την πραγματοποίηση της πορείας μερικές δεκάδες μέλη της Χ.Α. και άλλων εθνικιστικών ομάδων συγκρούσθηκαν με δυνάμεις των ΜΑΤ στην πλατεία της Κομοτηνής, όταν προσπάθησαν να κινηθούν προς τον χώρο της συγκέντρωσης των πολιτών της μειονότητας, ρίχνοντας πέτρες προς τους αστυνομικούς και φωνάζοντας υβριστικά συνθήματα κατά της Τουρκίας και της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης. Οι δυνάμεις της αστυνομίας έκαναν χρήση χημικών για να τους απωθήσουν, χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε επαφή με τους πολίτες της μειονότητας που βρισκόταν σε απόσταση από τα όσα ελάμβαναν χώρα στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής. Δυνάμεις της αστυνομίας εξάλλου είχαν αποκλείσει από νωρίς την πρόσβαση στους δρόμους γύρω από το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής για να αποφευχθούν επεισόδια από διαδηλωτές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Xa aasty 3
Xa astynomia rsz_img_0974