Με την τοποθέτησή της στην Ολομέλεια της Βουλής η Α. Γκαρά υποστήριξε το σχέδιο νόμου για την αναλογική εκπροσώπηση των πολιτικών κομμάτων και για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο.
Μια συζήτηση για την ιστορική πράξη της ψήφισης της απλής αναλογικής ως αυτονόητη αναγκαιότητα για τη χώρα μας που γυρίζει σελίδα.
Αρχικά η Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην αβάσιμα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης για τη μη ψήφιση του νομοσχεδίου και την εντυπωσιακή απαξίωση των πολιτών από μέρους τους, υπογραμμίζοντας πως “η κομματική και εκλογική τους βάση επιθυμεί απλή αναλογική, αλλά δεν μπορούν να αφουγκραστούν την κοινωνία, καθώς κρύβονται για να μην απολογηθούν για τις λαμογιές τους και για την καταστροφή που επιφέραν στη χώρα”
Με την άποψη πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προσπαθεί να διατηρηθεί στην εξουσία, μειώνοντας το μπόνους των εδρών η κα. Γκαρά τόνισε πως ” εμείς δεν μπαίνουμε σε τέτοιες μικροπολιτικές λογικές ,και δεν χρησιμοποιούμε καλπονοθευτικά συστήματα όπως όλοι οι υπόλοιποι για να κινούμαστε ανενόχλητοι, χωρίς έλεγχο”.
Εκτός αυτού, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα σκάνδαλα της ΝΔ και τα δάνεια των κομμάτων, που αδυνατούν να αποπληρώσουν ως μια ακόμη απόδειξη πως οι ίδιοι δεν αντιμετωπίζουν τους πολίτες ως ίσους και αδυνατούν να δώσουν εξηγήσεις για τα αυτονόητα.
Σύμφωνα με την κα. Γκαρά τα κόμματα της αντιπολίτευσης με την στάση τους στο παρόν νομοσχέδιο “προδίδουν την ίδια τους την ιστορία, τις αρχές και την ιδεολογία του χώρου τους” και ” αδυνατούν να δικαιολογήσουν την αυτοακύρωσή τους καταψηφίζοντας την απλή αναλογική για την οποία τόσο έχουν αγωνιστεί”.
Συν τοις άλλοις, με αφορμή τη διάταξη που δίνει τη δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και οι 17χρονοι νέοι, η Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε την αναγκαιότητα να “δοθεί φωνή στους νέους ανθρώπους, να τους δοθεί το δικαίωμα να αποφασίζουν για το παρόν και το μέλλον τους και με τη δυνατότητα της πολιτικής τους έκφρασης να τους αποδοθεί ο πρέπον σεβασμός”.
Κλείνοντας η κα. Γκαρά εξέφρασε την άποψη πως με τη σημερινή ψηφοφορία θα δοθούν οι απαραίτητες απαντήσεις για το “ποιος φοβάται τους νέους, ποιος φοβάται τη βούληση και την κυριαρχία του λαού, την ισότητα της ψήφο, τη διαφάνεια, την πρόοδο και τη δημοκρατία” θέτοντας με αυτόν τον τρόπο τη στάση της αντιπολίτευσης υπό αμφισβήτηση.