Μουδιασμένα στην αρχή, επιφυλακτικά στη συνέχεια, αλλά προσανατολισμένη κυρίως στον Ερντογάν, παρακολουθεί η μειονότητα της Θράκης τις εξελίξεις στη γείτονα, από την εκδήλωση της απόπειρας πραξικοπήματος και μέχρι σήμερα.

Όπως προκύπτει από τους αιρετούς και τους εκπροσώπους διαφόρων φορέων, κοινή συνισταμένη είναι η υποστήριξη της συνταγματικής νομιμότητας και κοινός τόπος όλων το γεγονός ότι όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα στην Τουρκία στήριξαν την εκλεγμένη κυβέρνηση στη διάρκεια της κρίσης. Θετικά επίσης βλέπουν όλοι το γεγονός ότι η Ελληνική Κυβέρνηση εκφράστηκε εναντίον της εκτροπής, σε ανύποπτο χρόνο.

Κατά τα άλλα, είναι προφανές ότι η μεγάλη πλειοψηφία κινείται στη σφαίρα επιρροής του Ερντογάν για πολλούς λόγους και οι περισσότεροι παράγοντες πείθονται και στο επιχείρημα   του Τούρκου Προέδρου ότι πίσω από πραξικόπημα βρίσκεται ο Φετουλάχ Γκιουλέν . Πάντως όλοι είναι επιφυλακτικοί για την ηρεμία στη γείτονα και αναμένουν εξομάλυνση της κατάστασης το επόμενο διάστημα χωρίς άλλες αναταράξεις.

Οι σκεπτικιστές

Σε δεύτερο επίπεδο υπάρχουν στελέχη που εκφράζουν στις συζητήσεις τους σκεπτικισμό και επιφυλάξεις για την τροπή που θα πάρουν οι εξελίξεις, μετά τις εκκαθαρίσεις του Ερντογάν στο Στρατό, τη Δικαιοσύνη και τη Δημόσια Διοίκηση αλλά και φόβους για την πιθανή επαναφορά της θανατικής ποινής.

Τέλος, αισθητά συρρικνωμένη είναι πια στη μειονότητα η εκδήλωση της κεμαλικής ή κοσμικής τάσης και οι ελάχιστες  -και ποτέ δημόσιες-  απόψεις που ακούγονται κάνουν λόγο για  αδιέξοδο ανάμεσα σε μια πραξικοπηματική εκτροπή αλλά και την αυταρχικότητα που αποδίδουν στον εκλεγμένο Πρόεδρο της Τουρκίας. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπερβολικά μικρός αριθμός οπαδών του Γκιουλέν στη Θράκη, που δεν εκδηλώνεται πουθενά δημόσια.

Σε γενικές γραμμές η εικόνα στη μειονότητα της Θράκης είναι κατ΄αντιστοιχία και η εικόνα που επικρατεί στην τουρκική πολιτική σκηνή, η οποία επηρρεάζει αποφασιστικά τα μειονοτικά θέματα.