Τις μέρες που πέρασαν στις συζητήσεις κυριάρχησαν τα γεγονότα της Γλαύκης. Όπως συμβαίνει συχνά στην περιοχή μας, μεταδόθηκαν αστραπιαία παρόλο που κανένας δημοσιογράφος ή “δημοσιογράφος” δεν τα παρακολούθησε από κοντά. Άρα όσα μεταφέρθηκαν αποτελούν εκδοχές κάποιων είτε προς τη μία, είτε προς την άλλη πλευρά και όχι καταγραφές ουδέτερων (λέμε τώρα) παρατηρητών,.
Πέρα από αυτό υπάρχουν και όσοι γνωρίζουν πολύ καλά τι έχει γίνει, πριν ακόμη γίνει. Που γνωρίζουν τι ακριβώς πρέπει να γράψουν οι δημοσιογράφοι και ξέρουν να κάνουν υποδείξεις και εξοργίζονται όταν παρουσιάζονται όλες οι απόψεις και όχι η ενδεδειγμένη ή η βολική εκδοχή. Κάπως έτσι είδαμε διάφορες πιθανές και απίθανες συμπεριφορές αυτές τις μέρες γιατί η στάση πολλών σε σοβαρά πολιτικά ζητήματα της περιοχής ακολουθεί τον κανόνα της αυτοεκπληρούμενης προφητείας.
Όμως αυτό που απαιτείται, εφόσον υπάρχουν τόσο σοβαρές καταγγελίες για μια σειρά από πράγματα στα οποία εμπλέκεται η στρατιωτική υπηρεσία, να υπάρξει μια ξεκάθαρη και επίσημη τοποθέτηση – ανακοίνωση από το Δ’ Σώμα Στρατού. Επειδή η πραγματικότητα είναι πιθανό να αναζητηθεί στις δικαστικές αίθουσες και να περάσουν χρόνια, είναι χρήσιμο να υπάρξει μια επίσημη ανακοίνωση για όσα συνέβησαν καθώς ο ίδιος ο Διοικητής του Δ΄ΣΣ ήταν παρών και τη στάση του εξήραν οι πάντες. Φαίνεται μάλλον επιβεβλημένο μετά από όσα ειπώθηκαν.
Το ίδιο ισχύει και για όσους μεταχειρίζονται μια ρητορική περί διάπραξης αδικημάτων αλλά δεν τα καταγγέλουν στις διωκτικές αρχές. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται άμεσα φως για όλα και κανείς δεν δικαιούται να το αρνείται. Επίσης όλα τα κόμματα πρέπει να πάρουν θέση για όσα έγιναν στη Γλαύκη. Να αναλάβουν την ευθύνη της άποψής τους και να γράψουν ονόματα και επιθετικούς προσδιορισμούς και όχι γενικόλογες παρατηρήσεις κλισέ που παρακάμπτουν την ουσία. Γιατί πολλοί είναι αυτοί που επικρίνουν την άποψη του άλλου αλλά δεν καταθέτουν τη δική τους αρκούμενοι με ασφάλεια μόνο στον ετεροκαθορισμό.
Η άποψή μας είναι ότι τα δύο κυβερνώντα κόμματα έχουν δύο εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για τα μειονοτικά ζητήματα (άρα δεν μπορείς να συμφωνείς και με τις δύο), αλλά είναι απολύτως γνωστές ! Ενώ οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις φαίνεται να έχουν μία άποψη για κάθε διαφορετικό ακροατήριο. Εδώ ίσως πρέπει να είναι όλοι απολύτως ξεκάθαροι και να μην επιτρέψουν τη διγλωσσία να δημιουργεί σκιές.
Tο Σαββατοκύριακο που πέρασε χαρακτηρίστηκε από το πραξικόπημα στην Τουρκία. Αν το μεσημέρι της Παρασκευής μας έλεγε κάποιος πως θα είχαμε περάσει το βράδυ γράφοντας για πραξικόπημα στην Τουρκία και ότι το Σάββατο το πρωί ένα ελικόπτερο με Τούρκους στασιαστές θα προσγειωνόταν στην Αλεξανδρούπολη, ζητώντας πολιτικό άσυλο θα θεωρούσαμε ότι είναι μια ωραία φάρσα, δανεισμένη από σενάρια ταινιών του ΄80. Τελικά έγινε στην πραγματικότητα.
Η υπόθεση είναι πολύ σύνθετη και έχουμε καταθέσει την άποψή μας για το πραξικόπημα, που στην τελική του εκδήλωση έμοιαζε αρκετά με οπερέτα, εξαιτίας του ερασιτεχνικού σχεδιασμού (για ουσιαστικούς και αντικειμενικούς λόγους). Βέβαια ούτε πριν αλλά ούτε μετά η στάση του Ερντογάν πείθει ότι κάτι μπορεί να αλλάξει στη γείτονα, όπου υπάρχουν διάφορα προβλήματα και αυτό που θέλει η ελληνική πλευρά είναι σταθερότητα και, προφανώς, δημοκρατία .
Κάπως έτσι η Ελλάδα δεν θα ήθελε να γίνει μέρος ενός εσωτερικού προβλήματος με κάποια εμπλοκή της υπόθεσης έκδοσης των 8 αξιωματικών που προσγειώθηκαν στη Θράκη. Όλα θα ήταν αρκετά εύκολα αν κάποιοι δεν άνοιγαν το θέμα της θανατικής ποινής στην Τουρκία, που περιέπλεξε τα πράγματα καθώς η έκδοση σε χώρα με θανατική ποινή προσκρούει σε θεσμικές και πολιτικές συμβάσεις. Βέβαια, για μια χώρα που βρίσκεται σε ενταξιακή τροχιά, κάτι τέτοιο ακούγεται εξωφρενικό καθώς θα οδηγούσε σε αποβολή ακόμη και από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Και αυτή την απομόνωση δεν θα την ήθελε κανείς για την Τουρκία.
Σίγουρα ακολουθεί ένα σαρωτικο ξεκαθάρισμα λογαριασμών υπέρ του Ερντογάν, σίγουρα οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα δεν συνάδουν με κράτος δικαίου, όπως δεν συνάδει και η κουλτούρα των πραξικοπημάτων. Στο εσωτερικό της Τουρκίας, είναι δεδομένα όσα θα ακολουθήσουν αλλά για τις ισορροπίες που διαμορφώνονται με τους γείτονες και σύμμαχους της Τουρκίας, κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με σιγουριά.