Αποτχημένη απόπειρα πραξικοπήματος από μερίδα του Στρατού εκδηλώθηκε από τις 10 περίπου το βράδυ του Σαββάτου στην Τουρκία. Οι εξελίξεις με χρονολογική σειρά:

poli23.00 Ελικόπτερα και μαχητικά σε χαμηλές πτήσεις έχουν αναπτυχθεί πάνω από την τουρκική πρωτεύουσα ενώ οι δυο γέφυρες του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη έχουν κλείσει για λόγους ασφαλείας.

Ομάδα στρατιωτικών που πρωτοστρατούν ανακοίνωσε ότι έχει κηρυχτεί στρατιωτικός νόμος, ότι υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας και ότι έχουν κλείσει τα σύνορα της Χώρας. Ο Στρατός έχει αναλάβει την εξουσία και έχει καταλάβει όλα τα στρατηγικά σημεία-κλειδιά, όπως το αεροδρόμιο, όπου έχουν καθηλωθεί όλες οι πτήσεις, ενώ σύμφωνα με το BBC υπάρχει black out στα κοινωνικά δίκτυα. Τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος ΑΚP στον Κεράτιο Κόλπο έχουν καταληφθεί.

Μήνυμα μέσω Facetime από Ερντογάν. Καλεί τον κόσμο στο δρόμο

23:50 Ο Πρόεδρος Ερντογάν, που βρίσκεται στην Αλικαρνασό για διακοπές,  έχει εμφανιστεί στο CNN TURK να απευθύνει διάγγελμα se κρυπτογραφημένο, μαγνητοσκοπημένου μηνύματος μέσω Facetime από κινητό τηλέφωνο με συνεχείς διακοπές  στη σύνδεση !

Ο Τούρκος Πρόεδρος καλεί τον κόσμο να βγει στο δρόμο και εκτιμά οτι η αποπειρα προέρχεται από τον Φειτουλάχ Γκιουλέν. Λίγο αργότερα εμφανίστηκε σε τηλεοπτικό δίκτυο να κάνει δηλώσεις αλλά με διαφορετικό ρουχισμό, όπου δήλωνε ότι αναχωρεί για την Κωνσταντινούπολη.

Κάποιες συγκεχυμένες πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι ενδχομένως να έχει ζητήσει άσυλο στη Γερμανία και απερρίφθη από το Βερολίνο ή ότι κατευθύνεται προς το Κατάρ αλλά τίποτε από αυτά δεν φάνηκε να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Τι υποστηρίζουν οι συνταγματάρχες

00.10 Το “Κίνημα Ειρήνης” όπως αυτοπροσδιορίζεται η ομάδα των Συνταγματαρχών που έχει βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα, αναφέρει ότι όλες οι διεθνείς συμφωνίες της Τουρκίας είναι σε ισχύ και ότι ο στόχος τους είναι η επαναφορά της χώρας στη δημοκρατική νομιμότητα και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Την ίδια ώρα είναι σε εξέλιξη επιχείρηση του Στρατού στο Προεδρικό Παλάτι. Πυροβολισμοί ακούστηκαν σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα, τανκς έχουν βγει στους δρόμους ενώ υπάρχει δεύτερη επιχείρηση του στρατού εναντίον του στρατηγείου της Αστυνομίας.

Εκρήξεις στην Άγκυρα και πυροβολισμοί

01.00 Μεγάλη έκρηξη και πυροβολισμοί καταγράφονται συνεχώς στην Άγκυρα και λίγο αργότερα έπεσε το σήμα της κρατικής τηλεόρασης, στο κτίριο της οποίας σημειώθηκαν πυροβολισμοί. Επίσης στρατιωτικό ελικόπτερο άνοιξε πυρ πάνω από την Τουρκική Πρωτεύουσα.

Ο αρχηγός του Στρατού δεν βρίσκεται στο “Κίνημα” αλλά κρατείται ως όμηρος μαζί με άλλους στο αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Κόσμος στους δρόμους μετά τα διαγγέλματα

01.30 Ο κόσμος πάντως στην Κωνσταντινούπολη φαίνεται πως ανταποκρίνεται στο κάλεσμα του Ερντογάν, του Αμπτουλάχ Γκιουλ και του Δημάρχου της πόλης να κατεβούν στους δρόμους και να σταματήσουν το στρατό και τους πραξικοπηματίες. Ήδη πολίτες, οπαδοί του Ερντογάν έχουν επανακαταλάβει το Αεροδρόμιο,  ενώ μεγάλη είναι η κινητικότητα από πολίτες σε πολλά σημεία της Κων/πολης.

Από την πλευρά του State Deparment υπάρχουν διφορούμενες πληροφορίες με την αμερικανική διπλωματία να αναφέρει ότι υπάρχει ένα δίλημμα για την Τουρκία ανάμεσα σε ένα ολοένα αυξανόμενο αυταρχικό καθεστώς και ένα πραξικόπημα. Χαρακτηρίζουν το Στρατό προστάτη του κεμαλικού κοσμικού καθεστώτος αλλά σημειώνουν ότι οι ΗΠΑ δεν μπορεί να μην είναι στο πλευρό των δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων.

Σύμφωνα με το  REUTERS οι πραξικοπηματίες έχουν καταλάβει στρατηγικά σημεία αλλά δεν έχουν καταλάβει τους δρόμους, ότι υπάρχει χαώδης κατάσταση και διαδηλώσεις στις μεγάλες πόλεις και εκτιμήσεις ότι η εκλεγμένη κυβέρνηση θα επικρατήσει στις επόμενες 24 ώρες.

Στο Κοινοβούλιο

01.40 Κυβερνητικοί παράγοντες βρίσκονται μέσα στο Κοινοβούλιο, ενώ από έξω υπάρχουν τανκς. Όπως εκτιμούν η απόπειρα του πραξικοπήματος θα αποτύχει ενώ ο Βοηθός Πρωθυπουργού σε δηλώσεις εκτιμά ότι η δημοκρατία θα επικρατήσει στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, 17 Αστυνομικοί σκοτώθηκαν στη διάρκεια της επίθεση του στρατού στο αρχηγείο της Αστυνομίας ενώ μάχες μεταξύ στρατού  και αστυνομίας μαίνονται στις μεγάλες πόλεις.

Από την πλευρά των ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Ομπάμα, έκανε λόγο για ανάγκη όλα τα κόμματα της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης να στηρίξουν την εκλεγμένη κυβέρνηση.

Πληροφορίες κάνουν λόγο και για συλλήψεις στρατιωτικών που μετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος και για κατάρριψη ελικοπτέρου στην Άγκυρα, από μαχητικό.

Αντίδραση από Φ. Γκιουλέν

01.55 Αρνείται κάθε ανάμιξη με το πραξικόπημα ο εξόριστος θρησκευτικός ηγέτης Φ. Γκιουλέν, ο οποίος χαρακτηρίζει ανεύθυνη τη στάση όσων αποδίδουν στον ίδιο την προετοιμασία του πραξικοπήματος.

Μετά την ανακατάληψη του αεροδρομίου, αναμένεται ότι μετά τις τρεις το πρωί θα φτάσει από την Αλικαρνασό, αεροπορικώς, ο Πρόεδρος Ερντογάν.

Οι εξελίξεις και η εικόνα στους δρόμους δείχνει ολοένα και περισσότερο ότι ο Ερντογάν έχει ανακτήσει τον έλεγχο της χώρας και η απόπειρα αποτυγχάνει. Λίγο μετά τις 2.45 οι δημοσιογράφοι ανακατέλαβαν την κρατική τηλεόραση της χώρας ενώ φαίνεται πως οριστικά η απόπειρα πραξικοπήματος έχει αποτύχει.

Αναμένεται η δήλωση του Τούρκου Προέδρου με την άφιξή του στην Κωνσταντινούπολη ενώ κάλεσε τους πραξικοπηματίες να παραδοθούν για να μειώσουν τις ποινές, που τους περιμένουν.

πολι2