Παρέμβαση στο θέμα της διανομής των τροφίμων στους ωφελούμενους του προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας TEBA κάνει ο Δήμος Ξάνθης με τις δηλώσεις του αρμόδιου Αντιδημάρχου Κυριάκου Παπαδόπουλου στο xanthi2.gr

Όπως σημειώνει, κατανοεί την ευαισθησία που υπάρχει για τα προσωπικά δεδομένα των οφελούμενων που βρέθηκαν στο κέντρο της πόλης, αναγνωρίζει το πρόβλημα και την ταλαιπωρία των ανθρώπων αλλά αντιπαραβάλει μια σειρά από σοβαρές αντικειμενικές δυσκολίες που οδήγησαν σε αυτή τη λύση.

Όπως αναφέρει δεν υπάρχει άλλος χώρος που να μπορεί να χρησιμοποιείται ως αποθήκη και ως χώρος διανομής ενώ σημειώνει ότι ο Δήμος, ως επικεφαλής εταίρος της κοινωνικής σύμπραξης που έχει συσταθεί,  δεν γνωρίζει τα ονόματα των ανθρώπων που είναι ωφελούμενοι αλλά μόνο τα ΑΜΚΑ τους, καθώς ο σχεδιασμός του προγράμματος προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα τους.

Τεράστιος όγκος για 7.500 ωφελούμενους

Παράλληλα, όπως αναφέρει ο Αντιδήμαρχος Ξάνθης, έχει γίνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για τα δεδομένα του Δήμου Ξάνθης καθώς ο αριθμός των ωφελουμένων στην περιοχή είναι τεράστιος, οι προμήθειες που έγιναν κεντρικά μεγάλες και οι χώροι που απαιτήθηκαν ήταν παρά πολλοί, ακόμη και ψυγεία, όπου συντηρήθηκαν γαλακτοκομικά. Ευχαρίστησε τους υπαλλήλους του Δήμου που υπερέβαλαν εαυτούς αλλά και τους ωφελούμενους για την υπομονή τους.

Τέλος, όπως σημειώνει, κατά την άποψή του,  η διανομή σε είδος είναι μια διαδικασία πολύ δύσκολη και εξοντωτική για όλους και θα αντιπρότεινε τα ποσά να καταβάλλονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς των ωφελουμένων, οι οποίοι θα τα εξαργύρωναν στην τοπική αγορά και όχι σε πολυκαταστήματα, μια επέκταση δηλαδή του μέτρου της κάρτας αλληλεγγύης.

Προβληματισμός για το συντονισμό όλων των δράσεων

Τέλος θέτει και ένα προβληματισμό ως προς την ελευθερία διαφόρων ωφελουμένων να δέχονται βοηθήματα από διάφορα ιδρύματα, φορείς, προγράμματα κλπ, προβληματισμός που έχει εκφραστεί πρόσφατα από την αρμόδια Υπουργό στην Ξάνθη, η οποία εξήγγειλε τη δημιουργία ενός μητρώου με όλους τους ωφελούμενους της χώρας. Πάντως, οπως σημειώνει ο Κ. Παπαδόπουλος, οι ωφελούμενοι είναι άνθρωποι από όλες τις γειτονιές της πόλης καθώς η κρίση έχει αγγίξει μεγάλο αριθμό οικογενειών συμπολιτών μας.