Με μια ανοιχτή επιστολή οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης και η Νομαρχιακή του κόμματος,  αναφέρονται στο κεντρικό πολιτικό διακύβευμα των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης και ασκούν κριτική στη ΝΔ και στελέχη του ΠΑΣΟΚ που ταυτίζονται με τις θέσεις της σε μια σειρά από ζητήματα.

Παράλληλα, στα τοπικά θέματα,  εκτοξεύουν βολές και εναντίον τοπικών παραγόντων, κυρίως κατά του Προέδρου του ΕΒΕ και των συνεργατών του, τόσο για το γεγονός ότι συνάντησε βουλευτές της Χ.Α. όσο και για μια σειρά από άλλες ενέργειες όπως η μήνυση που κατέθεσε εναντίον των βουλευτών Ξάνθης αλλά και ο ρόλος του στις μεθοδεύσεις για το Leader.

Τέλος, κατηγορούν την τοπική ΝΔ ότι δεν έχει διαφοροποιηθεί από τις κινήσεις αυτές του Σ. Μωραίτη ενώ επιτίθενται σε «ξεπεσμένες πρακτικές του παρελθόντος» και «χρεοκοπημένα ΜΜΕ του παρασκηνίου και της διαπλοκής», φωτογραφίζοντας ουσιαστικά ένα συγκεκριμένο πολιτικό κύκλο, στον οποίο αποδίδουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση της Ξάνθης.

Αναλυτικά:

“Ανοικτή Επιστολή“

Η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται σε στρατηγικό και πολιτικό αδιέξοδο, ιδιαίτερα μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκ νέου αποτυχία υλοποίησης του σεναρίου της αριστερής παρένθεσης. Ο Α. Σαμαράς σε συνέντευξη του σε κυριακάτικη εφημερίδα στις 05-06-2016, μεταξύ άλλων παραδέχτηκε, ότι ενώ γνώριζε, πως θα χάσει τις εκλογές, υπέγραψε την 5η αξιολόγηση και δραπέτευσε από την κυβέρνηση μέσω της επίσπευσης εκλογής ΠτΔ, αφήνοντας παράλληλα άδεια τα ταμεία της χώρας. Ο πρ. υπ. Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης σε ραδιοφωνική συνέντευξη στις 06-06-2016, κατέρριψε τους ισχυρισμούς περί success story, παραδεχόμενος, ότι η τότε συμφωνία για την ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης του 2ου μνημονίου δεν έβγαινε.

Η Ν.Δ επένδυσε πολιτικά στις πιο ακραίες φωνές των δανειστών με βασική επιδίωξη τον εγκλωβισμό και ανατροπή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ανέλαβε σε δύσκολες συνθήκες και ναρκοθετημένο πεδίο, χρησιμοποιώντας και συμμάχους τους  Β. Βενιζέλο,  A. ∆ιαμαντοπούλου, A. Λοβέρδο  και Γ. Μανιάτη, στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές αλλά και έτοιμους για την συμμετοχή τους στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ..

Παρά την οικονομική ασφυξία και τους εκβιασμούς του καλοκαιριού η κυβέρνηση πέτυχε μια συμφωνία με ήπια προσαρμογή, ρεαλιστικούς στόχους και προοπτική διεξόδου, σε αντίθεση με την αντιπολίτευση, η οποία ζητούσε να υπογράψουμε, οτιδήποτε μας πρότειναν οι δανειστές. Μπορεί να μην ανατρέψαμε συνολικά την πολιτική της λιτότητας εντούτοις πετύχαμε ένα ισχυρό ρήγμα στις τάξεις της νεοφιλελεύθερης Ευρώπης.

Η κρίση του Ελληνικού λαού στις εκλογές του Σεπτέμβρη έγινε με δεδομένη τη συμφωνία, σε ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο, με γνωστά τα  ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης. Εμπιστεύτηκε τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο όσον αφορά το κομμάτι της συμφωνίας, αλλά κυρίως για τις αναγκαίες μεταρρυθμιστικές αλλαγές και την σύγκρουση με τη διαπλοκή.

  • Η ενίσχυση των εσόδων των κρατικών ταμείων από την αξιοποίηση λιστών, νέων και παλιών, που επί χρόνια παρέμεναν στα συρτάρια.
  • Η  άρση της ευνοϊκής τραπεζικής και πολιτικής μεταχείρισης συγκεκριμένων κυκλωμάτων στο χώρο των ΜΜΕ.
  • Η προκήρυξη διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.
  • Το μητρώο ηλεκτρονικού τύπου.
  • Ο εξορθολογισμός λειτουργίας του ΚΕΕΛΠΝΟ των διορισμών και της διαφημιστικής δαπάνης
  • Η παροχή υγειονομικής περίθαλψης σε όλους τους ανασφάλιστους πολίτες

και όλα όσα η κυβέρνηση υλοποιεί ή επιδιώκει να προωθήσει στο εσωτερικό της χώρας είναι μόνο ένα μικρό δείγμα από την πολιτική που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση. Προϋπόθεση για όλα αυτά είναι η σύγκρουση με το στρεβλό, σάπιο, αναποτελεσματικό, πελατειακό σύστημα του παρελθόντος. Το σημερινό ψευδό-αίτημα της Ν.Δ για εκλογές συνδέεται πρωτίστως με το φόβο σοβαρών αποκαλύψεων πού αφορούν τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ , άλλα και την επιτυχία αυτής της κυβέρνησης.

Τοπικά…

Οι εξελίξεις και διεργασίες σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο είναι ένας σημαντικός παράγοντας, τον οποίο δε θα πρέπει να λησμονούν οι πολιτικές δυνάμεις και ο συνωστισμός προθύμων παραγόντων σε τοπικό επίπεδο, ο οποίος, παρασυρόμενος από τις φρούδες προσδοκίες της τρόικας εσωτερικού περί ανατροπής της κυβέρνησης, αναζητά πρωταγωνιστικό ρόλο στο πολιτικό σκηνικό. Κυρίαρχα για την πολυπολιτισμική Ξάνθη είναι αναγκαία  η ξεκάθαρη τοποθέτηση και στάση όλων των πολιτικών δυνάμεων απέναντι στον φασισμό και σε όσους παίζουν περίεργα παιχνίδια με την εγκληματική οργάνωση, το τελευταίο αποκούμπι διάφορων ξεπεσμένων και παρακμιακών μηχανισμών του παρελθόντος αλλά και χρεοκοπημένων ΜΜΕ του παρασκηνίου και της διαπλοκής.

Η κοινωνία της Ξάνθης και το αντιφασιστικό κίνημα  έχουν δώσει ξεκάθαρη απάντηση στους νεοναζί της Χ.Α, με χαρακτηριστικότερη τη μεγαλειώδη αντιφασιστική πορεία τον Απρίλη του 2013, ενώ και στις εκλογές του Σεπτέμβρη οι πολίτες της Ξάνθης με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο δεν επέτρεψαν να ευοδωθούν σενάρια και σχεδιασμοί για κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των νεοναζί της Χ.Α. Η ανθρωπιστική και οικονομική κρίση αφορά το σύνολο της κοινωνίας ανεξαρτήτως καταγωγής, χρώματος και θρησκείας και δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να σταθεί τροχοπέδη στην ενότητα της.

Ο πρώτος θεσμικός παράγοντας, που υποδέχτηκε-συνεργάστηκε με  τους νεοναζί της Χ.Α, ήταν ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης, ο οποίος προσφάτως συγκέντρωσε τα περισσότερα βέλη αμφισβήτησης,  για τους υπόγειους χειρισμούς, τις πραγματικές προθέσεις και τον ρόλο του στη νέα αναπτυξιακή. Παλαιότερα, προτάσσοντας το επιμελητήριο, κατέθεσε μήνυση σε βάρος των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, για κοινοβουλευτική ερώτηση σχετικά με την υπό εκκαθάριση αναπτυξιακή, ενώ είναι γνωστή η προνομιακή μεταχείριση και σχέση του προέδρου του ΕΒΕ με συγκεκριμένους κύκλους μέσων ενημέρωσης, για τη διασφάλιση υπηρεσιών προπαγάνδας, παραπληροφόρησης και στοχοποίησης αντιπάλων (εσωκομματικών και μη) στην κατεύθυνση υπεράσπισης ιδιοτελών συμφερόντων και στρατηγικών.

Η σιωπή της ΝΟΔΕ Ξάνθης σε μια σειρά ζητημάτων  όπως αυτό της αναπτυξιακής με τους χειρισμούς των στελεχών της μέχρι σήμερα, δημιουργούνε ρωτήματα και προβληματισμούς για τις πραγματικές προθέσεις και τον ρόλο τους στο νέο αυτό εγχείρημα, αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά ότι είναι κατώτερη των περιστάσεων .

Ο αναπτυξιακός νόμος τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση στις 05-05-2016 και ψηφίστηκε στις 16-06-2016. Όλο αυτό το διάστημα φορείς, παράγοντες της αυτοδιοίκησης και ο ιδιωτικός τομέας συμμετείχαν κανονικά στις προβλεπόμενες διαδικασίες με ελάχιστες εξαιρέσεις.  Μια βδομάδα μετά τη ψήφιση του αναπτυξιακού ο δήμαρχος Τοπείρου δημοσιοποιεί με επιστολή την ανεπάρκεια του να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στα καθήκοντα του, ομολογώντας ότι δεν είχε αντιληφθεί τίποτα για τις διεργασίες και εξελίξεις σχετικά με τον αναπτυξιακό νόμο, όταν το ζήτημα βρισκόταν στην επικαιρότητα.

Στη συνεδρίαση του ΕΒΕ στις 27-06-2016 πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της όψιμης συμμαχίας για τον αναπτυξιακό με τη συμμετοχή της ΕΑΣ, της ΣΕΚΕ και των δημάρχων Τοπείρου και Αβδήρων. Στις 29-06-2016 στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Τοπείρου, με τη συμμετοχή του προέδρου του ΕΒΕ, συζητήθηκε και αποφασίστηκε μεταξύ άλλων και η απευθείας εκμίσθωση δημοτικής έκτασης στην ΕΑΣ Ξάνθης, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη συμμαχία παρουσιάζουν και οι συνεδριάσεις της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του δήμου Αβδήρων.

Η ΝΟΔΕ εξακολουθεί να λειτουργεί ως ομπρέλα προστασίας συγκεκριμένων συμφερόντων και στελεχών και χωρίς δισταγμό τάσσεται και υπερασπίζεται ανοιχτά και δημόσια  στρεβλώσεις της οικονομίας και της αγοράς με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις εξελίξεις στον Μαρινόπουλο, όπου επιρρίπτει τις ευθύνες στη φορολογική πολιτική και στα capital controls, αγνοώντας επιδεικτικά πως η εταιρεία παρουσίαζε ζημιές από το 2010, δε δημοσίευε ισολογισμούς από το 2012, οι συνολικές υποχρεώσεις της ξεπερνούν το 1.8 δισ. ευρώ και πολλά άλλα, που αποκαλύπτονται καθημερινά .

Η πολιτική συζήτηση και αντιπαράθεση, ο σχεδιασμός και οι στρατηγικές των πολιτικών δυνάμεων οφείλουν να χαράσσονται πάνω στα πραγματικά επίδικα και προβλήματα της κοινωνίας και της χώρας και όχι με βάση ιδιοτελή συμφέροντα και προσωπικές στρατηγικές συγκεκριμένων κύκλων και μηχανισμών. Η παραγωγική ανασυγκρότηση και τα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας και όχι ορισμένων πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων, που φέρουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για τη σημερινή κατάσταση της Ξάνθης.

Η ανθρωπιστική και οικονομική κρίση, η προστασία των πιο αδύναμων, η στήριξη του κοινωνικού κράτους, η επίτευξη των θετικών προβλέψεων για την οικονομία, η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων, η αναμόρφωση του κρατικού μηχανισμού και συνολικά του δημοσίου σε διαφορετική κατεύθυνση από τις πελατειακές- κομματικές νοοτροπίες του παρελθόντος, η μάχη κατά της διαφθοράς και διαπλοκής αποτελούν τις δικές μας προτεραιότητες αφορά το σύνολο της κοινωνίας ανεξαρτήτως καταγωγής, χρώματος και θρησκείας και δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να σταθεί τροχοπέδη σε αυτήν την προσπάθεια.

 

Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης
Βουλευτές Ξάνθης

Ζεϊμπέκ Χουσειν

Γιαννακίδης Στάθης

Στογιαννίδης Γρηγόρης