Στη Μήλο για το 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων βρέθηκε την Παρασκευή ο Δήμαρχος Ξάνθης Χ. Δημαρχόπουλος, καθώς ο Δήμος Ξάνθης συμμετέχει στο Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων ενώ παραβρέθηκε και στα εγκαίνια ενός ακόμη ΚΕΠ Υγείας στο νησί. 

SYNEDRIO KEDEΤα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν, στο πλαίσιο του 12ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, που διοργανώνεται στη Μήλο, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Π.Κουρουμπλή, πολλών Δημάρχων και πλήθους κόσμου.

Ψυχρή υποδοχή για Κουρουμπλή

Πάντως η υποδοχή για τον Υπουργό Εσωτερικών ήταν ψυχρή από τον τοπικό Δήμαρχο και τους ομολόγους του των νησιωτικών περιοχών, που τόνισαν ότι οι βουλευτές που ψήφισαν την εξοιμείωση του ΦΠΑ των νησιών είναι ανεπιθύμητοι.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε τα εξής:

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αναλαμβάνει την ευθύνη του θεσμικού της ρόλου για την πρόληψη της Υγείας των πολιτών με ενημέρωση και συμβουλευτική για επτά θανάσιμα νοσήματα.

Δημιουργώντας ο Δήμος ΚΕΠ Υγείας προσφέρει στους δημότες του τη δυνατότητα να προλάβουν αυτά τα νοσήματα πριν να χρειαστούν ιατρική αντιμετώπιση σε επίπεδο θεραπείας. Αυτή είναι άλλωστε και η αξία της πρόληψης. Παρακολουθούμε ανελλιπώς όλες τις εξελίξεις και τις σύγχρονες μεθόδους και οδηγίες του Π.Ο.Υ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό να μεταφέρουμε την τεχνογνωσία για την προαγωγή της υγείας των δημοτών και τη δημιουργία καλύτερων πόλεων για τους πολίτες μας. Στόχος μας είναι να μην φθάνουν οι πολίτες στη θεραπεία μιας νόσου αλλά να την προλαμβάνουν. Σε αυτήν την κατεύθυνση γίνονται λήψεις αποφάσεων. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πήρε την πρωτοβουλία με τη δημιουργία των ΚΕΠ Υγείας, τα αποτελέσματα των οποίων είναι ήδη υπαρκτά. Θα διεκδικήσουμε επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εφόσον οι εθνικοί πόροι ή δεν υπάρχουν ή δεν γνωρίζουν πώς να τους διαχειριστούν. Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο αναλαμβάνει κάθε δυνατή δράση για την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων προγραμμάτων».

Στο Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων που εισήγαγε και έφερε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τον καινοτόμο θεσμό των ΚΕΠ Υγείας, συμμετέχουν 187 Δήμοι.