Στις πρώτες θέσεις της λίστας με τους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου συνεχίζει να βρίσκεται η ΣΕΒΑΘ αρκετά χρονιά μετά το λουκέτο της συνεταιριστικής επιχείρησης.

Σύμφωνα με την ανανεωμένη λίστα με τους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών  η χρεωκοπημένη εταιρία από την Ξάνθη άφησε οφειλές 103.555.019,13 ευρώ, ποσό εξωφρενικά μεγάλο για μια εταιρία δημοσίου συμφέροντος, όπου τον έλεγχο ασκούσε η Αγροτική Τράπεζα.

sevath-eisodosΆγνωστη είναι επίσης η τύχη των δανείων αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, που χορηγήθηκαν στις συγκεκριμένες εταιρίες ενώ η σχετική δικογραφία για τον τραπεζικό της δανεισμό έχει τεθεί μία φορά στο αρχείο από τις δικαστικές αρχές και μια νέα είναι σε εξέλιξη.


Μόνο… 4,6 εκατ. ευρώ η ΣΕΠΕΚ

Στην ίδια λίστα συγκαταλέγεται και η ΣΕΠΕΚ με οφειλές 4.655.958,50 προς το Δημόσιο, όπου υπήρχε αντίστοιχο καθεστώς και έκλεισε ταυτόχρονα με τη ΣΕΒΑΘ.

Φυσικά, το Δημόσιο δεν πρόκειται να εισπράξει κάτι από τα ποσά αυτά ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι καμία ποινική ευθύνη δεν αποδόθηκε σε σχέση με την οικονομική διαχείριση  των εν λόγω εταιριών από την ίδρυσή τους και μέχρι την παύση της λειτουργίας τους.

Η ΕΑΠΑΞ στη λίστα με τους μεγαλοοφειλέτες και οι επιδοτημένες από τον Αναπτυξιακό

Στη σχετική λίστα από τις εταιρίες που είχαν δημόσιο συμφέρον στην περιοχή, βρίσκεται επίσης η ΕΑΠΑΞ, με συνολικές οφειλές 619.073,02 ευρώ. Ψηλά στη λίστα με χρέη αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, εμφανίζονται αρκετές εταιρίες από την Ξάνθη.

Το εντυπωσιακό είναι ότι τα υψηλότερα χρέη έχουν εταιρίες που επιδοτήθηκαν από όλους τους αναπτυξιακούς νόμους και καμία πλέον δεν έχει δραστηριότητα. Πιο πρόσφατη ίσως η περίπτωση της εταιρίας ανακύκλωσης μετάλλων “ΑΦΟΙ ΓΕΩΡΓΙΟΥ” που σύμφωνα με τη σχετική λίστα έχει χρέη προς το Δημόσιο ύψους 8,66 εκατ. ευρώ