Mε μια ανακοίνωση σε σκληρό ύφος η Ομοσπονδία Επαγγελματιών καταγγέλλει τον αποκλεισμό της από τη διαχείριση του νέου Leader, τον οποίο αποδίδει στα «γνωστά κυκλώματα», όπως αναφέρει. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη η ΟΕΒΕ Ξάνθης, αναφέρει:

Ή Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ξάνθης εκφράζει την αυξανόμενη ανησυχία της για τους χειρισμούς των τοπικών παραγόντων στο θέμα της υποβολής φακέλου στο πρόγραμμα Leader CLLD και της διεξόδου που θα μπορούσε να παράσχει σε ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις για την ενίσχυση του αγροτουρισμού και των συναφών και διασυνδεόμενων επιχειρήσεων, μελών της Ομοσπονδίας.

Παράλληλα καταγγέλλει τις νέες μεθοδεύσεις που ακολουθούνται και εκφράζει την αγανάκτησή της για τον αποκλεισμό της ΟΕΒΕ από κάθε συζήτηση και δράση εδώ και αρκετούς μήνες. Όπως προκύπτει από τα γεγονότα που πληροφορούμαστε από τον Τύπο, οι όποιες συζητήσεις έγιναν  εξυπηρέτησαν  μια συγκεκριμένη πολιτική ομήγυρη, η οποία περιχαρακώνεται και επιχειρεί να συνεχίσει να συντηρεί κυκλώματα, μικροκομματικά συμφέροντα και πελατειακές εξαρτήσεις.  Είναι τα ίδια συμφέροντα που ευθύνονται για την καταστροφή των αναπτυξιακών εργαλείων του νομού και την απώλεια εκατομμυρίων ευρώ, όπως μαρτυρά το ναυάγιο της Αναπτυξιακής Ξάνθης και των χρηματοδοτήσεων που κατασπαταλήθηκαν ή των προγραμμάτων που χάθηκαν, καθώς και η εν γένει λειτουργία και πρακτική που δεν φαίνεται να εξασφαλίζει το ελάχιστο των τεχνικών και πολιτικών δυνατοτήτων για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του νομού.

Ό,τι είχαν να προσφέρουν στην τοπική ανάπτυξη οι εμπλεκόμενοι με το νέο εγχείρημα, το έχουν πράξει, πράγμα που μπορεί κανείς να αντιληφθεί από την εικόνα που έχει σήμερα η Ξάνθη.
Ως προς την υπόθεση του Leader κρίνουμε ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος και εκφράζουμε συγκρατημένες επιφυλάξεις για την ορθότητα της τελικής λύσης που επιλέχθηκε. Όχι επειδή θεωρούμε ότι κατέχουμε  τις τεχνικές γνώσεις που απαιτούνται, αλλά γιατί δεν υπήρξε η αναγκαία διαβούλευση, δημόσιων και ιδιωτικών φορέων γι’ αυτήν την υπόθεση. Αλλά και επειδή συγκεκριμένοι παράγοντες συνεχίζουν να εξυπηρετούν συγκεκριμένες νοοτροπίες, που έχουν δοκιμαστεί και αποτύχει στην περιοχή. Διότι όπως ομολογήθηκε και κατά τις συζητήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, το Leader αποτελεί στην ουσία έναν «μηχανισμό για τον οποίο είναι εξαιρετικά ουσιώδης η συναίνεση της τοπικής κοινωνίας που να αποδεικνύεται με στόχευση και συγκεκριμένες δράσεις ενημέρωσης και διαβούλευσης».
Τέλος, ελπίζουμε ότι όλες αυτές οι ενέργειες, τελούν υπό την εποπτεία της  Περιφέρειας ΑΜΘ η οποία μέχρι σήμερα φαίνεται να χειρίζεται θεσμικά ορθά και αποτελεσματικά τις υποθέσεις της περιοχής και έχει τον πλέον επιτελικό χαρακτήρα για το σχεδιασμό. Όπως επίσης και των τοπικών κυβερνητικών βουλευτών που θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν περισσότερο. Για να μην επαναληφθεί η ψηφοθηρική και μεροληπτική χρησιμοποίηση του προγράμματος, χωρίς να υφίσταται δυνατότητα ελέγχου της ισότιμης αξιοποίησής του από όλους τους ενδιαφερόμενους επαγγελματοβιοτέχνες που μαζί με τους εργαζόμενους εργατοϋπαλλήλους θα πρέπει αξιοκρατικά να έχουν το ουσιαστικό όφελος.