fredtitoΠολλές οι συζητήσεις το τελευταίο διάστημα και οι ψίθυροι για τις θέσεις των διοικητών στα Νοσοκομείο και ο εθισμένος στο παλιό σύστημα κόσμος, έψαχνε μέσα στους κομματικούς μηχανισμούς των δύο κυβερνώντων κομμάτων, ποιος ενδιαφέρεται και με ποιο παραγοντικό τρόπο θα μπορούσε να εξασφαλίσει μια θέση. Τελικά οι επιλογές, έγιναν με βάση τα βιογραφικά ανά θέση που κατατέθηκε και φαίνεται πως στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για εξειδικευμένα στελέχη και επίσης για πολίτες που δεν έχουν κομματική ένταξη στην κυβέρνηση, στην περιοχή. Όπως συνέβη και με τις επιλογές στα μεγάλα Νοσοκομεία.

Αυτό βέβαια είναι ένα ρίσκο για την ηγεσία του Υπ. Υγείας. Κανείς δεν θα τους επιβραβεύσει που για πρώτη φορά δεν άντλησαν από την κομματική ιεραρχία και φαίνεται να χαλά μια αδιατάρακτη διαδρομή 40 χρόνων, αυστηρά κομματικών επιλογών. Και θα κριθεί από την αποτελεσματικότητα και όχι από τα πολιτικά συμπεράσματα καθώς ο χώρος της Υγείας βρίσκεται σε πραγματική διάλυση. Ήδη οι επιλογές διοικήσεων καθυστέρησαν για περίπου 1,5 χρόνο και σε αυτό το διάστημα, διαπιστώνουν στελέχη του κλάδου της υγείας, ότι έγιναν “πράγματα και θαύματα” στα Νοσοκομεία και αυτό ο καθένας το εκτιμά όπως θέλει.

Η εντολή που έχουν οι διοικητές είναι να διαλύσουν τα κομματικά δίκτυα του παρελθόντος αλλά, επίσης, να μην δημιουργήσουν νέα. Και να αποδείξουν ότι η επιλογή εξειδικευμένων στελεχών είναι η λύση για την Υγεία, παρόλο που αν και δεν είναι κομματικοί στις περισσότερες των περιπτώσεων, πρέπει να υπηρετήσουν και ένα πολιτικό σκεπτικό που έχει μια κυβέρνηση κατά βάση αριστερή. Αλλά αυτά θα κριθούν στο μέλλον καθώς όταν αυτή η κυβέρνηση θα παραδίδει σε μια επόμενη, γνωρίζουμε σε πόσες μέρες και με ποια κριτήρια θα έχουν επιλεγεί οι αντικαταστάτες τους.

fredtitoΚατά τα άλλα στην περιοχή και σε στο χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικρατεί ένας μικρός διαγκωνισμός για τα πρόσωπα που θα καταφέρουν να είναι στην επιτροπή διαχείρισης του Leader. Οι επιλογές και η ένταξη – μετά το ΕΒΕ- και της ΕΑΣ Ξάνθης “φωνάζουν” ότι τίποτε δεν έχει αλλάξει στη λογική κάποιων και είναι ξεκάθαρη επιλογή να στηθεί ένα σκηνικό Παλαιάς Αναπτυξιακής, με προτιμήσεις και αποκλεισμούς. Είναι ίσως και μια μορφή πολιτικής επιβίωσης για κάποιες ομάδες ανθρώπων και είναι κατανοητό. Στην Ξάνθη τίποτε δεν φαίνεται περίεργο, απλώς στη Ροδόπη κάποιοι αναλαμβάνουν ένα μεγάλο ρίσκο.

Έτσι αντιλαμβάνονται τα δημόσια πράγματα, έτσι ενεργούν, έτσι προσπαθούν να επιβάλλουν απόψεις κάποιοι άνθρωποι. Όπως η ιστορία έχει καταγράψει  χειροπιαστά αποτελέσματα για κάθε λογική και διαχείριση στο παρελθόν, έτσι θα γίνει και στο μέλλον με μετρήσιμα αποτελέσματα. Και με νούμερα. Η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι οι βουλευτές του και οι κυβερνητικοί έκαναν κάθε αναγκαία ενέργεια για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, δεν σχολιάζουν. Και αυτό ίσως σημαίνει ότι όλος αυτός ο θόρυβος και η σκόνη που σηκώνεται, ευνοεί τους ίδιους.

fredtitoΚαι ίσως δεν έχουν άδικο δεδομένου ότι έχουν προειδοποιήσει πολλές φορές σε αυτή την πορεία. Αν από αυτούς που αποφασίζουν τοπικά, για τα κρίσιμα ζητήματα του Leader επιλέγεται να ασχοληθεί πχ ο Σ. Μωραίτης, τότε η κυβερνητική πλευρά δεν έχει παρά να πανηγυρίζει. Σε κάθε περίπτωση η ιστορία έχει διδάξει ότι το έργο των πολιτικών διευκολύνεται ανάλογα με τους αντιπάλους. Και συχνά τους διαλέγουν…

Mεγάλη ήταν η συζήτηση που ξέσπασε για την περίπτωση του Μαρινόπουλου και τις εξελίξεις πίσω από τις κουρτίνες,  εξ αφορμής του άρθρου μας που δημοσιεύτηκε στο tvxs.gr και συγκέντρωσε χιλιάδες κοινοποιήσεις και πολλές χιλιάδες αναγνώσεις σε όλη τη χώρα. Το κουβάρι για τη διαπλοκή αυτού του είδους των επιχειρήσεων, των Τραπεζών, της Πολιτικής και των ΜΜΕ πήγε ακόμη παραπέρα ο Τάσος Παππάς με άρθρο του στην ΕφΣυν, που αναδημοσιεύουμε. Μια ακόμη πληροφορία όμως ίσως θα ήταν αφορμή να ψάξουμε ακόμη παραπάνω:

Είναι το ζήτημα των κουπονιών που διένειμε σε κυριακάτικη φυλλάδα έναντι αγορών ο Μαρινόπουλος. Σε εποχή capital controls,αντικαθιστούσαν τα μετρητά που συγκέντρωναν τα Ταμεία των καταστημάτων ενώ η εφημερίδα τύπωνε τουλάχιστον διπλάσια κουπόνια από τις εφημερίδες που πωλούνταν (τουλάχιστον επίσημα) άρα αυτό σημαίνει ότι είχαν τη δυνατότητα να φυγαδεύσουν από τα Ταμεία τουλάχιστον 600.000 επιπλέον μετρητά κάθε εβδομάδα ! Άλλωστε κάποιοι εμπλεκόμενοι (όπως αποδείχτηκε πρόσφατα) έχουν έφεση στην εξαγωγή μετρητών από τη χώρα, μέσα σε βαλίτσες…