Για απώλεια πόρων  από λάθος χειρισμούς στο θέμα της ολοκλήρωσης των έργων της ΔΕΥΑΞ που χρηματοδοτήθηκαν από το προηγούμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ κατηγορεί τη διοίκηση της επιχείρησης  η παράταξη Ξυνίδη στο Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης, με βάση ανακοίνωση που έκανε στην τελευταία συνεδρίαση.

Η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης παρουσίασε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που προβλέπει ότι οι Επιχειρήσεις Ύδρευσης έχουν τη δυνατότητα να εισπράξουν στο ακέραιο τον αναλογούντα ΦΠΑ των έργων που έχουν εκτελέσει μέσω ΕΣΠΑ, με την προϋπόθεση ότι δεν έχει ολοκληρωθεί το φυσικό και οικονομικό αντικείμενο.

Όμως σύμφωνα με την καταγγελία τους και με βάση στοιχεία της Διαχειριστικής Επιτροπής με πρόσφατη απόφασή του ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ υπέγραψε την ολοκλήρωση για δέκα συνολικά έργα, το ΦΠΑ των οποίων υπολογίζεται περίπου σε 187.000 ευρώ,  υποστηρίζοντας ότι η ΔΕΥΑΞ δεν μπορεί πλέον να εισπράξει τα εν λόγω ποσά και ότι δεν έχει καταθέσει σχετική αίτηση μέχρι τις 31-12 2015. Παράλληλα στον Προϋπολογισμό της Επιχείρησης έχει προβλεφθεί

Απαντώντας ο Πρόεδρος της Επιχείρησης Μαρίνος Σδρέβανος, υποστήριξε από την πλευρά του ότι πράγματι έχει υπογράψει την ολοκλήρωση των εν λόγω έργων, ότι ο αναλογούν ΦΠΑ είναι περίπου 440.000 ευρώ (και όχι 187.000 που υποστήριξε η αντιπολίτευση) αλλά ότι με την υπογραφή αυτή η ΔΕΥΑΞ δεν υπέστη απώλεια αυτών των πόρων και διαθέτει προέγκριση για την είσπραξή τους.

Η υπόθεση φαίνεται ότι θα συζητηθεί το επόμενο διάστημα και αναμένεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες να διευκρινιστεί αν και σε ποιο βαθμό έχουν βάση οι καταγγελίες.