Με επιτυχία διεξήχθη το εκπαιδευτικό σεμινάριο, που διοργάνωσαν η Περιφέρεια ΑΜΘ και οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε συνεργασία με την εταιρεία Onderstepoort Biological Products SOC Ltd South Africa, με θέμα: «Χαρακτηριστικά του εμβολίου και εμβολιασμός κατά της Οζώδους Δερματίτιδας των Βοοειδών» για την εκπαίδευση των Κτηνιάτρων της Περιφέρειας αλλά και όλους τους ενδιαφερόμενους.

Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη στις 29/6/2016 στο Νομαρχείο  της Περιφερειακής Ενότητας  Έβρου. Παραβρέθηκαν εκπρόσωποι και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κτηνίατροι της εταιρείας, της Περιφέρειας αλλά και από όλη τη χώρα. Εκ  μέρους της Περιφέρειας απέστειλε χαιρετισμό ο κ. Αντιπεριφερειάρχης Π. Έβρου κ. Δημήτρης Πέτροβιτσ.

Αντικείμενο της συζήτησης ήταν  τα νέα επιστημονικά δεδομένα για την Οζώδη Δερματίτιδα, τα υπάρχοντα εμβόλια, τα χαρακτηριστικά του εμβολίου και τα δεδομένα γύρω από την ανοσοποίηση των βοοειδών.

Έγινε εκτεταμένη και αναλυτική συζήτηση γύρω από τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα και την Ευρώπη συνολικότερα, διατυπώθηκαν νέα δεδομένα για τον εμβολιασμό και μεταφέρθηκε η εμπειρία από την Νότιο Αφρική, μια χώρα που αρκετά χρόνια τώρα πλήττεται από την Ο.Δ

Το σεμινάριο αυτό αποτελεί την συνέχεια μιας αδιάκοπης προσπάθειας της Περιφέρειας ΑΜΘ και του Περιφερειάρχη κ.Γιώργου Παυλίδη, για τον εφοδιασμό των κτηνιάτρων με όλη την  σύγχρονη επιστημονική γνώση για την καλύτερη αντιμετώπιση του νοσήματος  και την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στο ζωικό κεφάλαιο και την οικονομία της περιοχής  αλλά και της χώρας.

Τέλος  επειδή είναι σαφές πως με την Οζώδη Δερματίτιδα δεν έχουμε τελειώσει  και με δεδομένο το γεγονός της επέκτασης του νοσήματος και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας αλλά και στις γειτονικές χώρες (Βουλγαρία, Σκόπια, Σερβία, Κόσσοβο), παρακαλούνται οι κτηνοτρόφοι για την συνεργασία τους με τις Κτηνιατρικές Αρχές για τον επανεμβολιασμό όλων των ζώων (αναμνηστική δόση του 2016), ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος επανεμφάνισης του νοσήματος στην περιοχή μας.