Το σοβαρό ζήτημα των φορολογικών ζητημάτων που αφορούν στην οικονομική δραστηριότητα των Συλλόγων που μετέχουν στις Γιορτές Παλιάς Πόλης ήταν το αντικείμενο Οργανωτικής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο Δημαρχείο.

Η πρωτοβουλία ανήκε στον Προϊστάμενο της ΔΟΥ Ξάνθης Ε. Αδαμακόπουλο, ο οποίος μαζί με στελέχη της Εφορίας ενημέρωσε Συλλόγους και λογιστές. Όπως κατέστησε σαφές, έχει πρόθεση να συμβάλει με τις ενέργειές του στη διατήρηση του μεγάλου θεσμού, που έχει συμβολή στη γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής, αλλά χωρίς να παραβλέπεται το νομικό πλαίσιο.

Όπως είναι γνωστό τα τελευταία χρόνια, η αυστηροποίηση του νομικού πλαίσιου που εξομειώνει σε επίπεδο υποχρεώσεων τους Συλλόγους με επιχειρήσεις, αντιμετωπίστηκε με προσωρινές λύσεις και την απαλλαγή από την έκδοση φορολογικών στοιχείων και την υποχρέωση ταμειακής μηχανής αλλά από τη φετινή χρόνια το πλαίσιο θα είναι πιο αυστηρό και θα αντιμετωπίσει και τις στρεβλώσεις που πιθανά δημιουργήθηκαν αυτά τα χρόνια.

Νωρίτερα οι αιτήσεις – θα εξεταστούν κατά περίπτωση

Ο Προϊστάμενος της ΔΟΥ Ξάνθης ζήτησε από τους Συλλόγους έγκαιρα και όσο το δυνατόν γρηγορότερα να καταθέσουν τις αιτήσεις τους για απαλλαγή στην Εφορία, οι οποίες και θα εξεταστούν ξεχωριστά. Ο Κάθε Σύλλογος μαζί με τις αιτήσεις θα πρέπει να υποβάλλει όλα του τα φορολογικά στοιχεία, παραστατικά,  Βιβλία, Προφίλ  και περιγραφή των δραστηριοτήτων του,  κοινώς το σκοπό του Συλλόγου και πως αυτός αναμένεται να εξυπηρετηθεί μέσα από την οικονομική δραστηριότητα που αναπτύσσεται στις Γιορτές Παλιάς Πόλης.

Όλα αυτά θα συνυπολογιστούν και θα κριθεί για κάθε Σύλλογο αν δικαιούται να τύχει της σχετικής απαλλαγής και των υπολοίπων όρων. Πρακτικά, αυτό που αναζητείται είναι η δράση των Συλλόγων να μην περιορίζεται και μονοπωλείται από δραστηριότητα εστίασης καθώς σε αυτή την περίπτωση θα δημιουργούνται υποχρεώσεις έκδοσης φορολογικών στοιχείων και ύπαρξης ταμειακών μηχανών, με όλους τους αναλογούντες φόρους, σαν να πρόκειται για επιχείρηση.

Οι Σύλλογοι για την ώρα εμφανίζονται επιφυλακτικοί και η συνάντηση είχε κυρίως ενημερωτικό χαρακτήρα. Από την πλευρά της η Εφορία, θα εξετασει τα δεδομένα που θα υποβληθούν ενώ σε περίπτωση που δεν ικανοποιήσουν οι απαντήσεις, οι Σύλλογοι έχουν δικαίωμα προσφυγής σε ανώτερο κλιμάκιο. Δεδομένο είναι πάντως ότι το πλαίσιο αυστηροποιείται αλλά και ότι η φορολογική διοίκηση έχει αποκτήσει μεγαλύτερη αυτονομία σε σχέση με την πολιτική ηγεσία.