Σε ανακοίνωσή της η ΛΑΕ Ξάνθης, αναφέρει:

Εργαζόμενοι/ες, Πολίτες της Ξάνθης

η κυβέρνηση εξαγγέλλει συνεχώς την ανάπτυξη, που όμως με τα εφαρμοζόμενα μνημόνια λιτότητας δε θα έρθει ποτέ, ενώ την ίδια στιγμή «σκάει» το ένα κανόνι μετά το άλλο, με μεγάλες επιχειρήσεις να κλείνουν και να στέλνουν στον καιάδα της ανεργίας δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Ενδεχόμενο κλείσιμο της αλυσίδας super market ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, την οποία βούλιαξαν στα χρέη, όχι μόνο η μείωση της κατανάλωσης λόγω μνημονιακής λεηλασίας των λαϊκών εισοδημάτων, αλλά και η κακοδιαχείριση και κακοδιοίκηση των μεγαλομετόχων και των διοικήσεών της, θα οδηγήσει στην ανεργία τους 12.000 εργαζομένους της. Επίσης, θα οδηγήσει σε μεγάλες οικονομικές δυσκολίες και ενδεχόμενο κλείσιμο, πολλές από τις 2.000 άλλες επιχειρήσεις – προμηθευτές της, που απασχολούν περίπου 50.000 εργαζόμενους, κυρίως τις μικρομεσαίες από αυτές, με αποτέλεσμα χιλιάδες ακόμα απολύσεις. Πρόκειται πραγματικά για βόμβα στα θεμέλια της ήδη συρρικνωμένης -λόγω των μνημονίων λιτότητας- οικονομικής και παραγωγικής βάσης της χώρας.

 Η ΛΑΕ στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στην εταιρία ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ για τη δουλειά, το ψωμί και την αξιοπρέπειά τους και αγωνίζεται μαζί τους για:

– να συνεχιστεί η λειτουργία της επιχείρησης και να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας, οι εργασιακές σχέσεις, οι μισθοί και όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων σε αυτή.

– να γίνει αυστηρός και ενδελεχής έλεγχος σε βάρος των μεγαλομετόχων και των διοικήσεων της ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, παλιών και νέων (Μαρινόπουλοι και πολυεθνικός όμιλος Carrefour), καθώς και των διοικήσεων των τραπεζών, που δάνειζαν πελατειακά και υστερόβουλα, χωρίς κανένα κριτήριο, για φαινόμενα κακοδιαχείρισης και ληστρικών πρακτικών, ώστε να αναζητηθούν και να καταλογισθούν όλες οι αστικές και ποινικές ευθύνες σε όσους κριθούν υπεύθυνοι.

– να αλλάξει ο Πτωχευτικός Νόμος και ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, ο οποίος ψηφίστηκε από τη μεταλλαγμένη μνημονιακά κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και δίνει, σε περίπτωση πτώχευσης, την απόλυτη προτεραιότητα για την ικανοποίηση των απαιτήσεών τους στις τράπεζες, ώστε να διασφαλιστούν πάνω απ΄ όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει να παριστάνει το Γραφείο Έκδοσης ευχετήριων καρτών και να κάνει τον τροχονόμο στα κλεισίματα των επιχειρήσεων και τις συνεπαγόμενες μαζικές απολύσεις εργαζομένων, που κατά κύριο λόγο προκαλούν οι μνημονιακές πολιτικές της. Οφείλει να ενεργοποιηθεί για να βρεθεί λύση για τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης, τη διασφάλιση της εργασίας και των εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Επίσης, οφείλει να παρέμβει άμεσα με νομοθετική ρύθμιση, ώστε να μείνει ανοιχτή η επιχείρηση, με πλήρη διασφάλιση των εργαζομένων, μέχρι να βρεθεί οριστική θετική λύση.