Σε φυλάκιση 12 μηνών με αναστολή για τα αδικήματα της πλαστογραφίας και της υπεξαίρεσης με χρήση, καταδίκασε σε δεύτερο βαθμό το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ξάνθης, υπάλληλο του Επιμελητηρίου Ξάνθης για υπόθεση αμοιβών από ΚΕΚ στο Επιμελητήριο. 

tsavasΗ υπόθεση ήρθε στην επιφάνεια μετά από καταγγελία του Νίκου Τσάβα στη διάρκεια της προηγούμενης θητείας του ΔΣ. στο Επιμελητήριο Ξάνθης, στις 24-2-2011. Όπως είχε καταγγείλει υπήρχαν τρία παραστατικά των 2.000 ευρώ για τη γραμματειακή υποστήριξη προγραμμάτων κατάρτισης που υλοποίησε κάποιο ΚΕΚ με το το Επιμελητήριο, αλλά οι κοπέλες που είχαν εργαστεί, είχαν υπογράψει τα δύο και είχαν πάρει στην πραγματικότητα από 350 ευρώ.

Όπως προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία η Διοικητική Επιτροπή είχε εγκρίνει τη διάθεση ποσού περίπου 2.000 ευρώ για τη γραμματειακή υποστήριξη τριών προγραμμάτων, αλλά οι δικαιούχοι του σχετικού εντάλματος είχαν εισπράξει μόνο 350 ευρώ και τα υπόλοιπα είχαν αποδοθεί στον ίδιο για την προετοιμασία των φακέλων .

Τόσο οι συνάδελφοι του κατηγορούμενου όσο και οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση ανέφεραν στο δικαστήριο ότι επρόκειτο για διευκόλυνση προκειμένου να ξεπεραστεί το  τυπικό πρόβλημα καθώς και ότι το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με επιτυχία από τον ιδιώτη του ΚΕΚ και είχαν γίνει όλες οι αναγκαίες πληρωμές.

Σε αντίθετη κατέυθυνση υπεράσπιση και Έδρα

Όπως υποστήριξε κατά την αγόρευσή του και ο συνήγορος υπεράσπισης Στέργιος Γιαλάογλου, πρόκειται για μια διαδικασία που δεν είναι λογιστικά ορθή αλλά που δεν στοιχειοθετεί τα αδικήματα της πλαστογραφίας και της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία. Το πρόβλημα ήταν καθαρό τυπικό, σημείωσε, και όλες οι κινήσεις ήταν συμβατές και με την εγκριτική απόφαση της Διοικητικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου .

Σε αντίθετη κατεύθυνση ήταν η πρόταση της Εισαγγελέως της έδρας Σοφίας Χατζηκώστα, που ζήτησε την καταδίκη του κατηγορουμένου ενώ, μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι αυτές οι λογικές και νοοτροπίες δεν είναι αποδεκτές στη χώρα, ειδικά μετά την κρίση, καθώς και ότι στοιχειοθετήθηκε η αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση των αδικημάτων, για τα οποία κατηγορήθηκε ο υπάλληλος.