Η πολλοστή “σύσκεψη φορέων” του ΕΒΕ για τον αναπτυξιακό νόμο έχει γελοιοποιήσει κάθε έννοια σοβαρής προσέγγισης για τις υποθέσεις της περιοχής. Μαζί και ο Δήμος Τοπείρου, που αμφότεροι, ασχολούνται τόσο επισταμένως με τα θέματα της περιοχής, που αντιλήφθηκαν ότι ο Δήμος (τους) είναι εκτός των γεωγραφικών κινήτρων του Αναπτυξιακού Νόμου, 15 μέρες αφού είχε ψηφιστεί και μήνες αφού το προσχέδιο και το Σχέδιο Νόμου είχαν ανακοινωθεί επίσημα και αφού δεκάδες ΜΜΕ έγραψαν για το περιεχόμενό του ενώ το παράρτημα για τη χωροθέτηση των παραμεθόριων περιοχών στην πρώτη του σελίδα, ξεκινούσε με την Ξάνθη !
Αν υποθέσουμε ότι πρόκειται για μια πολύ σοβαρή υπόθεση και παράλειψη στο νόμο (οι απόψεις διίστανται ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, σε πολιτικό επίπεδο και η εξαίρεση ήταν προφανώς συνειδητή από το Υπουργείο) . Πως θα χαρακτήριζε κανείς πολιτικούς παράγοντες και φορείς της περιοχής οι οποίοι έχουν ξοδέψει χιλιάδες ευρώ και έχουν κάνει αμέτρητα χιλιόμετρα για καριόκες και κάθε λογής φιέστες, που μπαινοβγαίνουν ασταμάτητα στα δικαστήρια για χίλιες δύο υποθέσεις μεταξύ των οποίων το “κυνήγι” των μη αρεστών δημοσιογράφων, αλλά δεν κατάλαβαν ότι ψηφίστηκε νέος αναπτυξιακός νόμος ; Και ορθώς, κατά την άποψή μας, δεν τους παίρνει στα σοβαρά κανείς κυβερνητικός και έχουν πάψει να συνομιλούν μαζί τους από καιρό…
Στο ίδιο μήκος κύματος και η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την πρόταση του Leader μέσω της Αναπτυξιακής Ροδόπης. Στο άκουσμα του ονόματος Μωραΐτη, όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης “φωτογράφισαν” ότι πρόκειται για πρόσωπο που παραπέμπει απευθείας στη νοοτροπία και λογική που κατέστρεψε την Αναπτυξιακή της Ξάνθης. Και έτσι αναλαμβάνουν και το βάρος της ευθύνης αυτοί που – τυχόν- επιμείνουν να τον εμπλέξουν, για την καταστροφή που μπορεί να έρθει για άλλη μια φορά στην περιοχή.
Βεβαίως από τη συζήτηση οι παρατάξεις επέρριψαν ευθύνες σε όσους είχαν την αρμοδιότητα να συγκαλέσουν τις συσκέψεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα. Για “προτιμήσεις και αποκλεισμούς” μίλησε ο Θ. Ξυνίδης αλλά και ο Ν. Ανταμπούφης ήταν δηκτικός. Φαίνεται ότι όλοι κατηγορούν ευθέως πως κάποιοι επιχειρούν να στήσουν σκηνικό παλιάς Αναπτυξιακής με όρους συγκεκριμένου πολιτικού κατεστημένου, όπως ανέφεραν στη συνεδρίαση. Πράγματι, εφόσον έκριναν ότι θα έπρεπε να υπάρχουν κάποιοι πέραν των Αυτοδιοικητικών, το ερώτημα είναι ποιος ενέπλεξε συνειδητά τον, γνωστό για τις “αναπτυξιακές” του δάφνες, Πρόεδρο του ΕΒΕ και γιατί συγκροτήθηκε η συγκεκριμένη ομάδα φορέων που δεν ακολουθεί καμία προφανή λογική.
Πάντως δεν έχει καταγραφεί στο παρελθόν τέτοια καθολική απαξίωση για συγκεκριμένα πρόσωπα όπως αυτή που καταγράφεται στο πρόσωπο του Προέδρου του ΕΒΕ. Και είναι άξιο απορίας ότι δεν υπάρχει η ενόχληση ή η ευθιξία από τον ίδιο για όσα του καταλογίζουν αλλά και ότι μια μειοψηφία επιχειρεί να τον επιβάλλει, αναλαμβάνοντας το ρίσκο να θεωρηθεί συνυπεύθυνη για όσα είναι πιθανό να ζήσουμε. Αλλά είναι περίεργο γιατί αποκλείστηκαν μια σειρά από φορείς όπως η Ομοσπονδία Επαγγελματιών της Ξάνθης και αν υπάρχουν “αρεστοί” και μη φορείς.
Το ΠΑΣΟΚ έχει πλέον νέα Νομαρχιακή και, πρακτικά, επικαιροποιημένο κατάλογο μελών. Από τις 1.050 ψήφους του 2013 έχει πλέον 310 άτομα που ψήφισαν. Δεν είναι κακό ούτε κατακριτέο, να μικραίνει και να νοικοκυρεύεται ένα κόμμα που μονοπώλησε την εξουσία για δεκαετίες. Κακό είναι αν στην πολιτική τους πρακτική δείχνουν ότι δεν έχουν αλλάξει σε τίποτε από το παρελθόν και συνεχίζουν να μεταχειρίζονται τον παραγοντισμό και την πελατειακή σχέση με την εξουσία. Εκεί κρίνονται και θα κριθούν και φυσικά έχουν κάθε περιθώριο να εκδηλώσουν την πολιτική τους δράση, χωρίς περιορισμούς.