Με τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης για τα πρόσωπα που θα χειριστούν την υπόθεση πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο της Ξάνθης η έγκριση της σύμπραξης του Δήμου με την Αναπτυξιακή Ροδόπης, για την υποβολή του φακέλου στο πλαίσιο της προκήρυξης για το Leader CLLD του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι παρατάξεις “φωτογράφισαν” την παρουσία του Σ. Μωραϊτη, όπως φαίνεται από τις εισηγήσεις και τις ερωτήσεις που έγιναν ως  παράγοντα επικίνδυνο για την επιτυχία του εγχειρήματος, καθώς ειπώθηκε ότι θα είναι μέλος της Επιτροπής Διαχείρισης του Έργου.

DSC_0299JPGΣτη συνεδρίαση του Δήμου Ξάνθης παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης και Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ροδόπης Χρήστος Μέτιος και ο Γεν. Διευθυντής της ΑΝΡΟ Στάθης Κεφαλιδης που εξήγησαν το τεχνικό σκέλος της κοινής πρότασης και υποβολής φακέλου από τους δύο Νομούς, λόγω της γνωστής έλλειψης Αναπτυξιακής Εταιρίας στην Ξάνθη και την απόρριψη των άλλων λύσεων που προτάθηκαν.

Μεγάλη βαρύτητα δόθηκε στη στελέχωση της 15μελούς ομάδας που θα διοικήσει το έργο με επίμονες ερωτήσεις, όπως αυτή του Δ. Μπένη που ζήτησε να είναι γνωστή . Παρότι φέρεται ότι η στελέχωσή της να είναι αποφασισμένη δεν δόθηκαν τα ονόματα στη συνεδρίαση ενώ ερωτήσεις έγιναν και για τον τρόπο κατανομής των έργων μεταξύ των δύο νομών με τους εκπροσώπους της ΑΝΡΟ να δίνουν εγγυήσεις ότι θα τηρηθεί – αν υπάρξουν οι ανάλογες αιτήσεις- μια ποσόστωση ανάμεσα στους δύο νομούς.

Θ. Ξυνίδης: “Οι αποκλεισμοί και οι προτιμήσεις έχουν ιδιαίτερη σημασία. Βλέπουμε πρόσωπα που παραπέμπουν στην ΑΝΞΑ”

DSC_0308JPG«Οι αποκλεισμοί και οι προτιμήσεις έχουν ιδιαίτερη σημασία» είπε σχολιάζοντας ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Θανάσης Ξυνίδης αναφερόμενους στους φορείς που συμμετέχουν. “Ποιος αποφάσισε το προσκλητήριο των εκπροσώπων των τοπικών φορέων της Ξάνθης. Γιατί είναι μέσα το ΕΒΕ και απουσιάζει πχ η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Ξάνθης;”  Σύμφωνα με τον κ. Μέτιο κανείς δεν εμποδίζεται να συμβληθεί ενώ ως προς το ΕΒΕ ήταν μια δική του πρόταση επειδή στην Αναπτυξιακή Ροδόπης υπάρχει ήδη η Ομοσπονδία αλλά όπως ανέφερε «δεν γνωρίζει ποιος αποφάσισε τη σύνθεση των φορέων που προσκλήθηκαν στις διαδοχικές συναντήσεις, προφανώς ο Κ. Ζαγναφέρης» εκτίμησε ενώ ο Δήμαρχος Ξάνθης παρενέβη και είπε ότι δεν αρνείται κανείς του συμμετοχή κάποιου άλλου φορέα.

“Δεν αμφιβητούμε τις δικές σας προθέσεις ως ΑΝΡΟ και την αξιοπιστία της αλλά τη δυνατότητα της Ξάνθης να εκπροσωπηθεί σωστά” ήταν η τοποθέτηση του Θ. Ξυνίδη που είπε.”Δεν μασάω τα λόγια μου αλλά έχουμε μια τεράστια αντίθεση όσον αφορά αυτά που έγιναν στην Αναπτυξιακή Ξάνθης. Φταίει ένα συγκεκριμένο πολιτικό κατεστημένο και ο περίγυρός του,που μέσα από τη διαχείρισή τους, το μετέτρεψε σε πολιτικό όπλο που οδήγησε στη χρεοκοπία της. Όλος τυχαίως βλέπω ότι οι ίδιοι άνθρωποι που λειτουργούσαν εκεί, εκδηλώνουν πρόθεση να εκπροσωπούν την Ξάνθη σε αυτό το νέο εγχείρημα”, είπε ο Θ. Ξυνίδης, συμπληρώνοντας ότι γνωρίζει “ό,τι σέρνει ο κάθε φορέας από την προηγούμενη εμπειρία και μετά”

DSC_0297JPG“Αν και ο Δήμαρχος στο μέλλον μας προτείνει ένα πρόσωπο από αυτά που μας παραπέμπουν στα παλιά, τότε δεν θα είναι σύμπτωση”είπε και ζήτησε να κρατηθεί έξω από πολιτικές σκοπιμότητες η υπόθεση της Αναπτυξιακής και ανέφερε ότι πρέπει να κληθούν όλοι οι φορείς για την υπόθεση αυτή.

Ν. Ανταμπούφης: ίδιοι άνθρωποι της ίδιας νοοτροπίας με την ΑΝΞΑ συμμετέχουν στο εγχείρημα

Θέση πήρε και ο επικεφαλής των “Πολιτών για την Ξάνθη” Νίκος Ανταμπούφης, ο οποίο τόνισε: “Η αύρα της ΑΝΞΑ είναι στο προσκήνιο ακόμη και σήμερα. Μια μερίδα ίδιων ανθρώπων της ίδιας νοοτροπίας που είναι υπεύθυνη για την καταστροφή στην Ξάνθης συμμετέχει και σε αυτό το εγχείρημα” είπε και κατηγόρησε ότι υπάρχει πολιτική εκμετάλλευση και εξέφρασε  φόβο του να κληροδοτηθεί η ίδια νοοτροπία και στο νέο εγχείρημα. “Πιστεύω ότι με τη νοοτροπία και την εμπειρία της η ΑΝΡΟ θα λειτουργήσει όχι μόνο ως τεχνητή συγκόληση που θα κρατήσει ισορροπίες και θα αφήσει στην Ξάνθη να χειριστεί εν λευκώ τα ζητήματά της γιατί δεν θα πετυχει το σκοπό της. Είναι μεγάλος ο κίνδυνος και η ανησυχία μου” είπε ο Ν. Ανταμπούφης.

Επιφυλάξεις για τη συμμετοχή φορέων που είναι ή δεν ειναι εξέφρασε και ο Γιώργος Κολλάρος. Από την πλευρά του ο Ι. Καμαρίδης σημείωσε ότι είναι ευπρόσδεκτα τα χρήματα ανευ όρων. Το θέμα υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.