Σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, τα πρόωρα γεννημένα μωρά που έχουν θηλάσει, εμφανίζουν καλύτερη καρδιακή λειτουργία ως ενήλικοι.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που συνδέει τον θηλασμό με μια πιο υγιή δομή και λειτουργία της καρδιάς. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής τον καθηγητή Πολ Λίζον και τον δρα ‘Ανταμ Λεβαντόφσκι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Pediatrics της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 1.100 άτομα, γεννημένα πρόωρα ή κανονικά.

Να σημειώσουμε ότι, συχνά, οι καρδιές των παιδιών που έχουν γεννηθεί πριν την ώρα τους, εμφανίζουν αφύσικη ανάπτυξη και λειτουργικές ανεπάρκειες. Οι εν λόγω μεταβολές πιστεύεται ότι εμφανίζονται τους πρώτους μήνες μετά τον τοκετό.

Η μελέτη των ερευνητών της Οξφόρδης, για πρώτη φορά δείχνει ότι ο θηλασμός λειτουργεί προστατευτικά. Κατά κύριο λόγο όσα πρόωρα μωρά έχουν τραφεί αποκλειστικά με θηλασμό, εμφανίζουν πολύ υγιέστερη καρδιά σε σχέση με όσα έχουν τραφεί μόνο με βρεφικό γάλα.

Παράλληλα, σύμφωνα με την έρευνα και στα παιδιά που μεγάλωσαν με ένα συνδυασμό θηλασμού και βρεφικού γάλατος, όσο περισσότερος ήταν ο θηλασμός στο μίγμα, σε τόσο πιο ομαλή κατάσταση ήταν η καρδιά τους, όταν είχαν ενηλικιωθεί.

Ο Λεβαντόφσκι διευκρίνισε ότι «ακόμη και το καλύτερο βρεφικό γάλα δεν περιέχει ορισμένους παράγοντες ανάπτυξης, ένζυμα και αντισώματα, που υπάρχουν στο γάλα του θηλασμού».