Ακτιβίστρια, μεγάλη ηθοποιός της εποχής μας, πρωταγωνιστεί στον Ριχάρδο Γ΄ και ετοιμάζει ντοκιμαντέρ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα και τον Λίβανο.
Είναι η γυναίκα που ανακηρύχθηκε από τον Τενεσσσί Ουίλιαμς και τον Άρθουρ Μίλερ μεγαλύτερη ηθοποιός της εποχής της. Η Βανέσα Ρεντγκρέιβ στα 79 της στη συνέντευξή της στον Γκάρντιαν στις πρόβες του Ριχάρδου Γ’ στο θέατρο Almeida στο βόρειο Λονδίνο, υποδύεται την εκδικητική Queen Margaret, την πικρή χήρα του βασιλιά Henry VI, του οποίου ο γιος έχει δολοφονηθεί από τον Ριχάρδο. Η Ρεντγκέιβ έχει παίξει Σαίξπηρ, όσο λίγες πρωταγωνίστριες αλλά η καρδιά της «ανήκει» στον Τσέχωφ. Όλοι θυμούνται την συγκλονιστική της ερμηνεία στις τρεις Αδερφές, εικοσιπέντε χρόνια πριν, υποδυόμενη μια σπαρακτική Όλγα.
Έξι φορές υποψήφια για όσκαρ, το κέρδισε το 1978, για το ρόλο της αντιναζίστριας «Τζούλια» δίνοντας και την πιο διαβόητη ομιλία στην Ακαδημία κατά τη διάρκεια της απονομής του βραβείου, ευχαριστώντας την που δεν υπέκυψε σε «κάθε είδους ολοκληρωτισμό» και ευχαριστώντας το κοινό γιατί «αρνήθηκε να υποκύψει στις απειλές μιας μικρής ομάδας Σιωνιστών γκάγκστερ». Ακολούθησαν χειροκροτήματα ανάκατα με αποδοκιμασίες και γιουχαϊσματα.Το προηγούμενο έτος, είχε χρηματοδοτήσει ένα ντοκιμαντέρ για τη στήριξη της Παλαιστινίων. Ομοιώματά της κάηκαν από την εβραϊκή Defense League.
Στην αυτοβιογραφία της γράφει ότι «Μεγάλωσα στους κόλπους μιας οικογένειας, αυτής των Ρεντγκρέιβ, όπου ο σοσιαλισμός ήταν θρησκεία, τρόπος ζωής στην καθημερινότητα, μια αξία ενάντια σε κάθε είδους ρατσισμό και βία». Η Ρεντγκρέιβ γεννήθηκε σε μια οικογένεια που μετρά πέντε γενιές ανθρώπων του θεάτρου. Σήμερα μετρά απώλειες στην οικογένεια, αλλά είναι ιδιαιτέρως υπερήφανη για τη ηθοποιό Τζέμα Ρεντγκρέιβ, η κόρη του αδελφού της, του Κόριν, που όπως λέει «είναι το τελευταίο μας απόκτημα».
Η Ρεντγκέιβ έχει κόψει το κάπνισμα μετά από μια καρδιακή προσβολή πέρσι. Οι πνεύμονές της είναι σχεδόν κατεστραμμένοι, πράγμα που αρνείται να ομολογήσει στον εαυτό της. Παρόλο που δεν το ομολογεί, λέει πως όταν ήταν στο νοσοκομείο ήθελε να πεθάνει. «Γιατί ήταν πολύ κουραστικό να ζεις άρρωστος».
Η Ρεντγκέιβ ομολογεί ότι έχει πίστη. Δε θεωρεί την επιστήμη και τη θρησκεία δυο σταθερά αντίθετα. Τα ανθρώπινα όντα έχουν την ανάγκη να εξηγήσουν πράγματα που δεν μπορούν να ερμηνεύσουν και να αναγνωρίσουν την ύπαρξη πραγμάτων που θέλουν αλλά δε μπορούν να εξηγήσουν. Θρησκεία και μαρξισμός έρχονται σε αντίθεση αλλά όπως λέει πρέπει να αγκαλιάσουμε τις αντιφάσεις για να μπορέσουμε να πάμε πολύ μακριά με την ανάγνωση και την έρευνα. Όσο για την ίδια ομολογεί ότι πηγαίνει σε μια καθολική εκκλησία επειδή εκεί γνωρίζει τους ανθρώπους.
Η Ρεντγκρέιβ ενδιαφερόταν πάντα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το 2014 έκανε ένα ντοκιμαντέρ για τα δικαιώματα στη Βοσνία, με το γιό της Carlo Nero. Τώρα ετοιμάζει ένα νέο ντοκιμαντέρ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα και τον Λίβανο. Πρόσφατα επισκέφθηκε τη Λέσβο και τον Ελαιώνα.
Λέει ότι πρακτικά βρίσκεται στο τέλος της ζωής της, αλλά είναι καλό πράγμα το ότι ακόμα ανησυχεί και δεν έχει βουλιάξει σε μια πολυθρόνα. Έχει ακόμα να κάνει πράγματα για να βοηθήσει, όσο μικρά και αν είναι αυτά. Θυμάται πάντα μια παλιά εβραϊκή παροιμία που λέει πώς «’Όποιος σώζει μια ζωή, σώζει τον κόσμο».