Ανακοίνωση εξέδωσε η πρωτοβουλία αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, στην οποία αναφέρει:

Αγαπητές συμπολίτισσες, αγαπητοί συμπολίτες,

Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που σε σταθερή βάση συμμετέχουμε και κινητοποιούμαστε σε δράσεις αλληλεγγύης και στήριξης των προσφύγων.

Η δράση μας ξεκίνησε αυθόρμητα από το φθινόπωρο του 2015, όταν χιλιάδες πρόσφυγες κατέφθαναν στο λιμάνι της Καβάλας από τη Μυτιλήνη και επιβιβάζονταν στα λεωφορεία με προορισμό το συνοριακό σταθμό της Ειδομένης. Μαζί με πολλούς άλλους αλληλέγγυους από την Καβάλα και τις γειτονικές πόλεις, δίναμε ραντεβού στο λιμάνι για να συμπαρασταθούμε ηθικά και υλικά στην οδυνηρή περιπέτεια των ανθρώπων που έπαιρναν το δρόμο της φυγής από την πατρίδα τους για να γλιτώσουν από το θάνατο.

Μετά το κλείσιμο των συνόρων και τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας ένας αριθμός περίπου 52.000 προσφύγων εγκλωβίστηκε και φιλοξενείται στη χώρα μας περιμένοντας να υποβάλλει αίτηση υπαγωγής στη διεθνή προστασία (αίτηση ασύλου, συμμετοχής στο πρόγραμμα οικογενειακής επανένωσης ή στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ένας αριθμός 281 προσφύγων, εξ αυτών, διαβιούν αυτή η στιγμή στο  καταυλισμό του Χαλκερού Ν. Καβάλας. Ανάμεσά τους και 90 παιδιά σχολικής ηλικίας. Οι άνθρωποι μένουν σε συνολικά εξήντα σκηνές που έχει κατασκευάσει ο Ελληνικός Στρατός, ενώ η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης διέθεσε την κινητή ιατρική μονάδα για την περίθαλψη των προσφύγων με τη συνδρομή των Γιατρών του Κόσμου.

Οι δράσεις αλληλεγγύης από πλευράς μας συνεχίζονται και στο νέο τόπο διαμονής των ανθρώπων αυτών. Στα πλαίσια της δράσης μας προβήκαμε σε παρέμβαση προς το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης, την Τετάρτη 8 Ιουνίου.

Η παρέμβασή μας είχε ως αίτημα τη διάθεση στεγασμένου χώρου για την μετεγκατάσταση ενός αριθμού προσφύγων στον αστικό ιστό της πόλης μας και την πρόνοια για ένταξη των παιδιών στα σχολεία. Η κινητοποίηση έλαβε χώρα μαζί με την ΚΕΕΡΦΑ και εκπροσώπους των προσφύγων και δόθηκε  ο λόγος και στον εκπρόσωπο των προσφύγων και στις δυο συλλογικότητες.

Ζητήσαμε, καταρχήν, από τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης την ένταξη του θέματος προς συζήτηση στην ημερήσια διάταξη του επόμενου Δημοτικού Συμβουλίου και αναμένουμε την εξέλιξη του αιτήματός μας.

Ενώ οι προσπάθειές μας συνεχίζονται πληροφορηθήκαμε από ανάρτηση στην ιστοσελίδα του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο», ότι επίκειται η μετεγκατάσταση των προσφύγων του Χαλκερού στο εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο Ασημακοπούλου, μέσα στον οικιστικό ιστό της πόλης της Καβάλας, εξέλιξη την οποία  θεωρούμε πολύ θετική.

Υποβάλλουμε προς τους/τις συμπολίτες μας το κείμενο της παρέμβασης μας στο Δημοτικό Συμβούλιο και σας καλούμε να συνταχθείτε στην προσπάθειά μας.

Εξάλλου, στην επιστολή τους προς το Δήμο αναφέρουν:

Αγαπητέ Δήμαρχε και εκπρόσωποι των δημοτικών αρχών,

Απευθυνόμαστε προς το Δήμο Ξάνθης ζητώντας τη μεταφορά και στέγαση των προσφύγων που φιλοξενούνται στον πρόχειρο καταυλισμό του Χαλκερού Καβάλας στην πόλη μας.

Οι πρόσφυγες του Χαλκερού  προέρχονται από την εκκένωση του κέντρου φιλοξενίας στη Νέα Καρβάλη Καβάλας, όπου φιλοξενούνταν αρχικά. Οι 281 πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στον χώρο φιλοξενίας του Χαλκερού, διαβιούν κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Ο χώρος φιλοξενίας των προσφύγων είναι ακατάλληλος για διαμονή εκατοντάδων ανθρώπων, ενηλίκων και παιδιών.

Βρίσκεται στους πρόποδες ενός βουνού, δίπλα στην παλιά εθνική οδό Ξάνθης- Καβάλας. Ο χώρος δεν έχει υποδομές για μακρά διαμονή ανθρώπων. Η υδροδότηση γίνεται από υπαίθριες βρύσες, και δεν υπάρχουν στεγασμένοι χώροι υγιεινής (τουαλέτες και ντους). Λόγω, δε, του ανάγλυφου του τόπου, υπάρχουν πολλά ερπετά, καθώς ο τόπος είναι πετρώδης, δεν υπάρχει φυσική σκίαση, παρά μόνο ελάχιστα δέντρα, και είναι απορίας άξιον πώς θα περάσουν εκεί οι άνθρωποι το καλοκαίρι τους, μέσα  σε σκηνές του στρατού.

Ο οποιοσδήποτε έβλεπε αυτή την κατάσταση θα ένιωθε ντροπή, με τους ανθρώπους σε συνθήκες εξορίας, έξω από τον αστικό ιστό της Καβάλας και μακριά από την Ξάνθη.

Ζητούμε την υποστήριξή σας στο αίτημα της μεταφοράς και φιλοξενίας αυτών των ανθρώπων στην πόλη μας και ένταξης των 90 περίπου παιδιών του καταυλισμού στα σχολειά της περιοχής μας.  Αυτό θα μπορούσε να γίνει σε συνεργασία, ενδεχομένως με τον όμορο Δήμο της Καβάλας.

Αγαπητοί εκπρόσωποι της Δημοτικής Αυτοδιοίκησης, θεωρούμε πως οι Δήμοι της χώρας θα πρέπει να δώσουν πρώτοι το παράδειγμα της αλληλεγγύης προς τους κατατρεγμένους, εξασφαλίζοντας καταλύματα για τη διαμονή τους, όσο καιρό βρίσκονται στον τόπο μας. Οι Δήμοι της χώρας μας χρειάζεται να λειτουργήσουν ως άσυλο ανθρωπιάς και ευθύνης απέναντι σε ανθρώπους που οι βουλές άλλων ρήμαξαν τις ζωές τους, τους ξεσπίτωσαν, τους έδιωξαν από την πατρίδα τους και τους εγκλώβισαν σε ξένο τόπο μέσα στην ανασφάλεια και την αγωνία για το αύριο το δικό τους, των παιδιών τους και των οικείων τους. Ας μην υποχωρήσουμε στους φόβους μας, ας μην κρυφτούμε πίσω από την αδιαφορία, ας μη γυρίσουμε την πλάτη και συνεχίσουμε τις ζωές μας ξεχνώντας ότι δίπλα μας βρίσκονται άνθρωποι σε αδυναμία,  άνθρωποι που ζητούν να γλιτώσουν από το θάνατο, ζητούν τροφή, στέγη και προστασία.  Ας τους καλωσορίσουμε στον τόπο μας.