fredtitoΟριστικοποιείται, όπως φαίνεται, η επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη την Πέμπτη στην Ξάνθη για τα εγκαίνια των νέων γραφείων του κόμματος της ΝΔ. ενώ φαίνεται ότι  μια μέρα νωρίτερα θα βρεθεί στην Ξάνθη η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά .Αμφότεροι οι αρχηγοί των δύο κομμάτων δεν έχουν επισκεφθεί την Ξάνθη με αυτή τους την ιδιότητα.

Την Παρασκευή και το Σάββατο στην περιοχή βρέθηκαν οι  Θ. Φωτίου Μ. Βορίδης και, εξίσου σημαντικά πρόσωπα για τους δύο κομματικούς χώρους του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ αντίστοιχα ενώ αναμένεται το επόμενο διάστημα και ο Κ. Πολλάκης, αφού θα έχουν γίνει και οι ορισμοί των διοικήσεων στα Νοσοκομεία της περιοχής.

fredtitoΌχι, δεν δείχνει εκλογές αυτή η υπερβολική πολιτική δραστηριότητα στην επαρχία αλλά έχει άλλο πολιτικό περιεχόμενο. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση καταφέρνει να συσπειρώσει την κόσμο της (βοηθούσης και  της επιλογής του αιτήματος για εκλογές, παρά ρίσκο που ενέχει για τη συνοχή της) αλλά δεν μπορεί να πάει παραπέρα. Αυτός όμως δεν μπορεί παρά να είναι ο στόχος για τη συνέχεια.

Η κυβέρνηση από την άλλη, μετά την αξιολόγηση επιχειρεί να επικοινωνήσει το μέχρι στιγμής έργο της και να επανασυσπειρώσει τον κόσμο της που, προφανώς έχει δυσαρεστηθεί από τα μνημονιακά μέτρα. Όμως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δεν αναζητεί άλλη πολιτική στέγη αλλά μάλλον περιμένει ένα θετικό σήμα από την πλευρά του Τσίπρα, κάτι που να πιστοποιεί ότι αυτή η κυβέρνηση κομίζει κάτι διαφορετικό στον πολιτικό βίο. Έκεί, στοχεύει και η εξόρμηση των στελεχών, μετά την αξιολόγηση.

fredtitoΤα εγκαίνια των νέων γραφείων της ΝΟΔΕ αναδεικνύουν και ένα εντυπωσιακό παιχνίδι της ιστορίας, που ίσως οι επιτελείς της ΝΔ να μην γνώριζαν όταν το επέλεγαν.  Η ΝΟΔΕ Ξάνθης επέλεξε για τα νέα της γραφεία αυτά που βρίσκονται πάνω από τη γνωστή πιτσαρία ΜΥΘΟΣ,  στην Πλ. Ελευθερίας.

Πρόκειται βέβαια για τα πρώτα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Ξάνθη και βρίσκονται στο σημείο όπου εκφώνησε τον πρώτο του λόγο ως αρχηγός του κόμματος ο Ανδρέας στις εκλογές του 1977. Ήταν η περίοδος των μπαλκονιών, με τον αείμνηστο ηγέτη του ΠΑΣΟΚ να μιλά από την οδό Περγάμου προς το κοινό που ήταν συγκεντρωμένο στην Πλατεία Ελευθερίας…

fredtitoΙδιαίτερα ενδιαφέρον το νέο πλαίσιο για την κοινωνική αλληλεγγύη που παρουσίασε στην Ξάνθη η Θεανώ Φωτίου. Μοιάζει με μια αυτονόητη μεταρρύθμιση που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια και θυμίζει λίγο το ΕΣΥ της δεκαετίας του 80, καθώς ενοποιεί, συντονίζει και ελέγχει όλες τις δομές και τους πόρους αλληλεγγύης  για όλες τις ευάλωτες ομάδες σε κάθε βαθμό προστασίας ενώ διακόπτει κάθε πελατειακό δίκτυο που μπορεί να λειτουργεί στην ιδιωτική, τη δημόσια ή την αυτοδιοικητική σφαίρα της αλληλεγγύης.

Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για ακριβή αποτύπωση του προγράμματος που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ για την κοινωνική αλληλεγγύη και είναι ίσως η μοναδική από τις προεκλογικές εξαγγελίες που υλοποιείται αυτούσια.  Αυτό έχει διπλή ανάγνωση βέβαια, τη θετική ότι στην εποχή της κρίσης ενισχύεται και οργανώνεται η κοινωνική αλληλεγγύη αλλά και την αρνητική γιατί είναι πάρα πολλά όσα δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη.

fredtitoΚαι μιας και  ο λόγος για το κυβερνόν κόμμα, η κουβέντα πάει στο στέκι των στελεχών του, το γνωστό και ιστορικό Φίλοιστρον, όχι για λόγους πολιτικούς αλλά για λόγους ποδοσφαιρικούς. Και αυτό γιατί τα posts με τα οποία η σελίδα στο facebook ανακοινώνει τους αγώνες που προβάλλονται στο χώρο, είναι μικρά καλλιτεχνήματα, με αρκετή δόση χιούμορ.