Η μνήμη της Σφαγής των Κομνηνών από τους Βούλγαρους, στις 12 Ιουνίου 1944 τιμήθηκε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στα Κομνηνά.

komnina1Στην τελετή παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Ζαγναφέρης, ο Βουλευτής -και καταγόμενος από τα Κομνηνά- Στάθης Γιαννακίδης, ο Αντιδήμαρχος Ξάνθης Αλέκος Κυριακίδης,  ο Περιφερειακός Σύμβουλος Νίκος Εφραμίδης και πλήθος πολιτών.

Πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση ενώ ο γνωστός συγγραφέας και Δημοσιογράφος Τάσος Κοντογιαννίδης, διάβασε το ιστορικό της ημέρας. Aκολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο με την προτομή της Κυριακής Στίγκα που βρίσκεται μπροστά από το Δημοτικό Σχολείο.

Συνοπτικό ιστορικό από τον Τ. Κοντογιαννίδη

΄Ηταν 12 Ιουνίου 1944, όταν ο βουλγαρικός στρατός κατοχής συγκέντρωσε τους περίπου 800 κατοίκους των Κομνηνών στην πλατεία, τους έβαλαν να καθίσουν καταγής, έστησαν τα πολυβόλα στραμμένα πάνω τους και περιέφεραν τα κομμένα κεφάλια δύο ανταρτών και δύο παιδιών 16 και 20 ετών ( Κωστάκη Παπαδόπουλο και Νίκο Σιδηρόπουλο) και ζητούσαν να τα αναγνωρίσουν.
Λίγο μετά έφεραν στην πλατεία μία γυναίκα, την 48χρονη Κυριακή Στίγκα, που βρήκαν στο χωράφι της, της οποίας τα δύο παιδιά ήταν αντάρτες στο βουνό, ενώ τον σύζυγο της Δημήτρη τον είχαν εκτελέσει λίγες ώρες νωρίτερα μέσα στο χωράφι του. Με συνοπτικές διαδικασίες την δίκασαν μπροστά  στον κόσμο και την καταδίκασαν σε θάνατο. Λίγα λεπτά μετά την εκτέλεσαν, μπροστά στους συγχωριανούς της, αφού αρνήθηκε να της κλείσουν τα μάτια και φώναξε με όλη της δύναμη πριν σωριασθεί νεκρή « και δέκα παιδιά να είχα, θα τα έστελνα αντάρτες στα βουνά! Ζήτω η Ελλάς!»