Aπό το ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης δόθηκε στη δημοσιότητα η ομιλία του Βουλευτή Σ. Γιαννακίδη στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νέο αναπτυξιακό νόμο.

Αναλυτικά ανέφερε:

H επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η εκταμίευση της δόσης, η συζήτηση για το χρέος, η προοπτική ανάπτυξης στο β΄ εξάμηνο του 2016, η αποτυχία του ΔΝΤ και των ακραίων κύκλων της Ευρώπης να οδηγήσουν εκ νέου σε ασφυξία τη χώρα, έχουν οδηγήσει την αντιπολίτευση σε στρατηγικό και πολιτικό αδιέξοδο.

Το ΠΟΤΑΜΙ φυλλορροεί ενισχύοντας την αξιωματική αντιπολίτευση.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη παραμένει εγκλωβισμένη στο δίπολο Σαμαρά- Βενιζέλου,

ενώ η Ν.Δ  κατηγορεί τους δανειστές για μετριοπαθή στάση και υποχωρητικότητα απέναντι στην κυβέρνηση και τη χώρα.

Η τελευταία συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού σε κυριακάτικη εφημερίδα αποτελεί τη δημόσια ομολογία του, ότι βασική επιδίωξη του ήταν  ο εγκλωβισμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Υπέγραψε την 5η αξιολόγηση, για να δεσμεύσει τη χώρα με σκληρά μέτρα,

Άφησε τα ταμεία της χώρας άδεια,

Δραπέτευσε από την κυβέρνηση,

Eπένδυσε πολιτικά στις πιο ακραίες φωνές των δανειστών και στο σενάριο της αριστερής παρένθεσης.

Μια στρατηγική με γνώμονα το προσωπικό πολιτικό συμφέρον σε βάρος πρωτίστως της χώρας και της κοινωνίας και δευτερευόντως  του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αποτυχία και τα αδιέξοδα των πολιτικών του, φορτώθηκαν στη νέα κυβέρνηση, η οποία κλήθηκε σε ναρκοθετημένο πεδίο να διαχειριστεί τη στυγνή πραγματικότητα των πεπραγμένων της περιόδου Σαμαρά Βενιζέλου.

Με τη συμφωνία του καλοκαιριού μπορεί να μην καταφέραμε να ανατρέψουμε την πολιτική της λιτότητας, δημιουργήσαμε όμως ένα ισχυρό ρήγμα στη νεοφιλελεύθερη Ευρώπη, οδηγώντας σήμερα τις φωνές, που επεδίωκαν το αδιέξοδο στην αξιολόγηση, στην απομόνωση και στο περιθώριο.

Η διεκδίκηση της εξουσίας συνδυάστηκε με τη διαπραγματευτική ήττα  της κυβέρνησης και την επιβολή της ατζέντας των δανειστών στη χώρα.

Και παρά τα παθήματα του παρελθόντος δυστυχώς και η νέα ηγεσία της Ν.Δ ακολούθησε την ίδια τακτική, αλλά, δυστυχώς για αυτήν, η αξιολόγηση  δεν παρουσίασε την εμπλοκή στην οποία επένδυσε και για ακόμη μια φορά εγκλωβίστηκε στα αδιέξοδα του παρελθόντος.

Η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο δεν έπεσε στην παγίδα της αριστερής παρένθεσης, αλλά  κατάφερε να κρατήσει όρθια τη χώρα και την κοινωνία σε κρίσιμες στιγμές.

Παρά την οικονομική ασφυξία και τους εκβιασμούς του καλοκαιριού πέτυχε μια συμφωνία με ήπια προσαρμογή, ρεαλιστικούς στόχους και προοπτική διεξόδου σε αντίθεση με την αντιπολίτευση η οποία ζητούσε να υπογράψουμε όποια συμφωνία μας έφερναν.

Πήγαμε σε εκλογές μετά την υπογραφή της συμφωνίας, σε αντίθεση με εσάς που ζητούσατε τη συγκρότηση νόθας κυβέρνησης και η εντολή που δόθηκε από τις εκλογές του Σεπτέμβρη ήταν δεδομένη.

Και όσον αφορά το κομμάτι της διαπραγμάτευση αλλά κυρίως  για να προχωρήσουμε στις αναγκαίες αλλαγές και συγκρούσεις με τις παθογένειες του παρελθόντος στο εσωτερικό της χώρας.

Πρώτιστο καθήκον η ανθρωπιστική κρίση και η προστασία των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων

Και παρά τις δυσκολίες, μέσα σε συνθήκες ύφεσης:

– διασφαλίσαμε την πλήρη και δωρεάν νοσηλευτική, διαγνωστική και φαρμακευτική κάλυψη όλων των ανασφάλιστων πολιτών, ¼ του ελληνικού λαού

– θέσαμε σε εφαρμογή το σχέδιο μας για την αναχαίτιση της ανθρωπιστικής κρίσης που αφορά περί τους 400.000 πολίτες (με την εφαρμογή της κάρτας σίτισης, επιδότησης ενοικίου και δωρεάν παροχή ρεύματος και νερού),

– βάλαμε φρένο στις απολύσεις στο δημόσιο και προχωράμε σε προσλήψεις ιδιαίτερα στους τομείς της υγείας και της παιδείας.

– ενεργοποιήσαμε τα νέα προγράμματα 8μηνης απασχόλησης σε 32 δήμους και θα επεκταθούν σε όλους τους δήμους της χώρας μέσα στη χρονιά

– εντείνουμε τη μάχη κατά της διαφθοράς και διαπλοκής

Ακόμη και με περιορισμένους δημοσιονομικούς πόρους, μπορέσαμε να λάβουμε ουσιαστικά μέτρα προς όφελος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.

Και τώρα με την κοινωνία όρθια, συνεχίζουμε στην κατεύθυνση της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και την είσοδο στην δίκαιη ανάπτυξη.

Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης κλείνει ένα κεφάλαιο και ανοίγει ένα καινούριο. Η μάχη συνεχίζεται  και είναι στο χέρι μας να εκμεταλλευτούμε τις θετικές προοπτικές που παρουσιάζονται και να εργαστούμε προκειμένου η χώρα να μπει σε αντίστροφη ρότα από αυτή των τελευταίων χρόνων.

Σημαντικός σταθμός στον δρόμο για την επιστροφή στην ανάπτυξη, αποτελεί για εμάς, η ψήφιση του νέου αναπτυξιακού νόμου.

Ενός νόμου, που έρχεται να διορθώσει δυσλειτουργίες και λάθη, που άφησαν πίσω τους οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ενός νόμου, που έρχεται να στηρίξει ότι απέμεινε όρθιο στην ελληνική οικονομία και παραγωγή, από τα χρόνια της διακυβέρνησή σας.

από το 1998 έως και σήμερα, έχουν ψηφιστεί συνολικά τρεις (3) αναπτυξιακοί νόμοι με συνολικό ύψος επενδύσεων που προκλήθηκαν από αυτούς, περίπου 32 δις ευρώ.

Τρεις (3) αναπτυξιακοί νόμοι, οι οποίοι διαχρονικά εμφάνιζαν αύξηση της βαρύτητας στα μεγάλα και πολύ μεγάλα επενδυτικά σχέδια, τόσο σ’ ότι αφορά το συνολικό ύψος των επενδύσεων, όσο και στο ύψος των ενισχύσεων.

Η δική σας αντίληψη, όπως αποτυπώνεται στους περασμένους αναπτυξιακούς νόμους που υλοποιήθηκαν, είχε ως αποτέλεσμα συγκέντρωση πολλών ενισχύσεων σε μια μικρή ομάδα επιχειρήσεων, περιορίζοντας σημαντικά την διασπορά των ενισχύσεων σε ευρύτερα στρώματα των ελληνικών επιχειρήσεων.

Επίσης, είναι παραπάνω από φανερή, η παντελής έλλειψη σχεδιασμού, κάτι που είχε ως φυσικό επακόλουθο να μην έρθει ποτέ το επιθυμητό αποτέλεσμα, παρά τις μεγάλες ενισχύσεις που δόθηκαν.

Ιδιαίτερα η Περιφέρεια Ανατολικής – Μακεδονίας Θράκης, αποτελεί ένα τρανταχτό παράδειγμα της αστοχίας των πολιτικών σας.

Παρότι αποτελεί ίσως την σημαντικότερη σε όρους επενδεδυμένων κεφαλαίων και ενισχύσεων (1η το ‘98, 7η το ‘04, 5η το ‘11),  είναι από τις τελευταίες περιφέρειες στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ευρώπη, με την ανεργία σήμερα να ξεπερνά το 25% και ιδιαίτερα στο νομό Ξάνθης το 40%.

Επιδιώκουμε:

– να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία του ελληνικού παραγωγικού συστήματος με βιώσιμο τρόπο.

– να μειώσουμε την ανεργία, δίνοντας διέξοδο στη νέα γενιά σε μια προσπάθεια να αντιστρέψουμε το φαινόμενο της εκροής νέων επιστημόνων στο εξωτερικό.

– να διαχύσουμε την ανάπτυξη εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας.

– να ενισχύσουμε τις επιχειρήσεις εξαγωγικού περιεχομένου,

– καθώς και να δώσουμε κίνητρα για πράσινη ανάπτυξη.

Ο αναπτυξιακός αποτελεί ένα χρήσιμο κρίκο στην συνολική αλυσίδα των εργαλείων που μπορούμε να αξιοποιήσουμε.

Αναφέρομαι στα προγράμματα ΕΣΠΑ που ως στόχοέχουν:

– την αναβάθμιση των πολύ μικρών & μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων,

– την στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας,

– την ενίσχυση, τον εκσυγχρονισμό και την ποιοτική αναβάθμιση των τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Με βάση την νέα φιλοσοφία που εισήγαγε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, τα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ που χαρακτηρίζονται:

– από την απλοποίηση των διαδικασιών,

– την ελαχιστοποίηση της γραφειοκρατίας,

– και την μεγιστοποίηση της αξιοκρατίας στις διαδικασίες υποβολής προτάσεων και αξιολόγησης επενδυτικών σχεδίων.

Οφείλουμε επίσης να αξιοποιήσουμε το νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και να καταφέρουμε να στραφούμε στον πρωτογενή τομέα, να συνδεθεί με τη μεταποίηση και το δευτερογενή, να αξιοποιηθεί το επιστημονικό δυναμικό και ιδιαίτερα η νέα γενιά, καθώς και τις προοπτικές που ανοίγουνε νέα εγχειρήματα, όπως είναι το εγχείρημα της κλωστικής κάνναβης.

Κι ένα τελευταίο, στο οποίο θα ήθελα να αναφερθώ κι έχει ιδιαίτερη σημασία για τον νομό Ξάνθης είναι ότι δυστυχώς με την κακοδιαχείριση του παρελθόντος και της πελατειακής λογικής, ο νομός Ξάνθης δεν διαθέτει Ομάδα Τοπικής Δράσης  (βλέπε Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρία  ΟΤΑ) γεγονός που αποκλείει τον Νομό από τα προγράμματα CLLD/LEADER στα πλαίσια  υλοποίησης του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης  2014-2020.

Η εταιρία, μετά από χρόνια βρίσκεται σε εκκαθάριση, εδώ και πάρα πολύ καιρόέχουν χαθεί εκατομμύρια στον νομό και μετά από συνεννόηση και με τους τοπικούς φορείς βρισκόμαστε πριν από την επίτευξη οριστικής λύσης για το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Και είναι πραγματικά στα χέρια και των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας σε τοπικό επίπεδο να αποδείξουν αν προτάσσουν το συμφέρον του νομού δίνοντας οριστική λύση αφού οι τύχες της ιστορίας από δω και πέρα είναι στα χέρια τους ή αν θα επιλέξουν να λειτουργήσουν με μικροκομματικά κριτήρια και να χάσουμε μια ακόμη ευκαιρία για το νομό μας.

Από το Γραφείο Τύπου