To Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης οργανώνουν τη Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016  στις 20.00, στην Καπναποθήκη «Π», στον Πολιτιστικό  Πολυχώρο του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή Ιωσήφ Σηφάκη (βραβείο Turing 2007, αντίστοιχο του βραβείου Νόμπελ στην Πληροφορική)

Η ΦΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗΣ

κείμενα πεζά και έμμετρα –  εκδόσεις Αρμός

Το βιβλίο αποτελείται από κείμενα έμμετρα και πεζά που εκφράζουν σκέψεις και στοχασμούς για την κρίση, τον πολιτισμό, τον άνθρωπο, την επιστήμη, την κοινωνία από έναν διεθνώς αναγνωρισμένο για τις πρωτοποριακές εργασίες του επιστήμονα. Η παρούσα κρίση είναι πάνω απ’ όλα ηθική και πνευματική και θέτει επιτακτικά το αίτημα να προσδιορίσουμε ένα σύνολο κανόνων και αξιών στις οποίες ελεύθερα υποταγμένες οι συνειδήσεις, να εξασφαλίζουν με τις απορρέουσες επιλογές και πράξεις, την αρμονική ανάπτυξη του κοινωνικού συνόλου και των συνιστωσών του. Πως συμβιβάζεται το ατομικό με το κοινωνικό συμφέρον, ποια είναι η χρυσή τομή μεταξύ κοινωνικής δικαιοσύνης και το αίτημα για αποτελεσματικότητα στην οικονομία και την κοινωνική οργάνωση; Πως υπό τις παρούσες συνθήκες, εξασφαλίζονται ουσιαστικές ελευθερίες  και πως διασφαλίζεται η σωστή διαχείριση τους σε όλα τα επίπεδα;

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

  • Αθανάσιος Καραμπίνης, Πρύτανης Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
  • Παναγιώτης Σωτηρόπουλος, Δρ. Επιστημολογίας και ο
  • Ιωσήφ Σηφάκης, διευθυντής τουCenter for Integrative Research στην Grenoble και καθηγητής στο Πολυτεχνείο της Λωζανης (EPFL).

Συμμετέχουν: Βασίλης Δαλαμπέλας, βιολί –  Ελένη Σερενίδου, πιάνο

Την εκδήλωση συντονίζει ο δημοσιογράφος Ιορδάνης Χασαπόπουλος

Με την ευγενική υποστήριξη του Βιβλιοπωλείου Σπανίδης

Ποιος είναι ο Ιωσήφ Σηφάκης

Ο Ιωσήφ Σηφάκης είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και Διδάκτωρ Πληροφορικής του Πανεπιστήμιου της Grenoble. Είναι διευθυντής του Center for Integrative Research στην Γκρενόμπλ και καθηγητής στο Πολυτεχνείο της Λωζανης (EPFL).

Ο Ιωσήφ Σηφάκης είναι ο ιδρυτής του εργαστηρίου Verimag στην Grenoble. Το Verimag είναι διεθνώς αναγνωρισμένο στον τομέα της σχεδίασης κρίσιμων συστημάτων. Αρχές των ετών 90 ανέπτυξε σε συνεργασία με την βιομηχανία και ιδιαίτερα την  Airbus, την τεχνολογία fly-by-wire που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε επιβατικά αεροπλάνα (Airbus320) για τον αυτόματο έλεγχο πτήσεων.

Ο Ιωσήφ Σηφάκης είναι διεθνώς αναγνωρισμένος για τις πρωτοποριακές εργασίες του στον τομέα της σχεδίασης και επαλήθευσης συστημάτων. Είναι από τους θεμελιωτές του Model-Checking που είναι η κύρια βιομηχανική μέθοδος επαλήθευσης πληροφορικών συστημάτων σήμερα χρησιμοποιούμενη από εταιρείες όπως Intel, Microsoft και Google.

Για την συμβολή του στην θεωρία και την εφαρμογή μεθόδων επαλήθευσης, του απονεμήθηκε το βραβείο Turing 2007, το αντίστοιχο του βραβείου Νόμπελ στην Πληροφορική. Σήμερα, τα ενδιαφέροντα του επικεντρώνονται στην μελέτη μεθόδων κατασκευής ενσωματωμένων συστημάτων υψηλής ασφάλειας και πιστότητας.

Ο Ιωσήφ Σηφάκης είναι μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών, της Γαλλικής Ακαδημίας Τεχνολογιών και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας και της American Academy of Arts and Sciences. Το γαλλικό κράτος του απένειμε το 2009 τον τίτλο του Μεγάλου Αξιωματούχου Εθνικής Άξίας(Grand Officier del’Ordre du Mérite) και τον τίτλο του διοικητού της Λεγεώνας της Τιμής(Commandant de la Légion d’Honneur) το 2011.

To 2009, του απενεμήθη το Βραβείο του Ίδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία. To 2013 του απενεμήθη ο Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικος.

Το 2012, του απενεμήθη το Leonardo Da Vinci Medal

Ο Ιωσήφ Σηφάκης είναι Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας.