Ασιατικές χώρες είναι «πρωταθλήτριες» στην εκμετάλλευση των ανθρώπων σύμφωνα με τον Δείκτη Δουλείας της οργάνωσης Walk Free. Τι συμβαίνει στην Ευρώπη.

Η δουλεία μπορεί να είναι επισήμως καταργημένη με νόμους και συντάγματα αλλά ποτέ δεν έπαψε να αποτελεί μέθοδο εκμετάλλευσης των ανθρώπων. Τα νούμερα για το σημερινό πρόσωπο της δουλείας είναι συγκλονιστικά, καθώς σε 46 εκατομμύρια υπολογίζονται οι άνθρωποι που ζουν ως σκλάβοι παγκοσμίως σύμφωνα με την 3η έκδοση του οδηγού για την Παγκόσμια Δουλεία που παρουσίασε το μεσημέρι της Τρίτης στο Λονδίνο ο Αυστραλός ηθοποιός Ράσελ Κρόου.

Ο πληθυσμός της γης που γεννήθηκε και τελεί υπό καθεστώς δουλείας, ανέβηκε από τα 35,8 εκατομμύρια το 2014 στα 45.8 εκατομμύρια μόλις δύο χρόνια μετά.

Ως εξήγηση γι’ αυτήν την δραματική αύξηση, ο Αντριου Φόρεστ, ιδρυτής της Αυστραλιανής μη κυβερνητικής οργάνωσης Walk Free ανέφερε ότι πλέον υπάρχει καλύτερη καταγραφή των δεδομένων. Ο Φόρεστ, δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας που δραστηριοποίείται στα ορυχεία, κάλεσε τους επιχειρηματίες όλου του κόσμου να επιδείξουν ήθος και να ελέγξουν από που προέρχονται οι εργαζόμενοί τους.

Μάλιστα ο ίδιος παραδέχθηκε ότι χωρίς να το γνωρίζει είχε ανακαλύψει ότι χιλιάδες άνθρωποι δούλευαν σε καθεστώς δουλείας στην μεταλλευτική εταιρία του «Fortescue Metals Group».

Ο ηθοποιός Ράσελ Κρόου χαρακτήρισε τους συγχρονους σκλάβους ως απελπισμένους ανθρώπους που είναι αναγκασμένοι να γίνονται θύματα εκμετάλλευσης, μπλέκοντας σε έναν αέναο κύκλο απόγνωσης και δυστυχίας χωρίς καμία δυνατότητα επιλογής ή ελπίδα».

Στην κορυφή η Ασία

Το 58% του συνολικού αριθμού σκλάβων εντοπίζεται σε μόλις 5 χώρες, όλες τους Ασιατικές και οι περισσότερες πολυπληθείς. Πρόκειται για την Ινδία, την Κίνα, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και το Ουζμπεκιστάν. Ασιατικές είναι και οι χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό σκλάβων σε σχέση με τον πληθυσμό τους. Αυτές είναι η Βόρεια Κορέα, το Ουζμπεκιστάν και η Καμπότζη.

Από τις 167 χώρες που αναλύονται στον οδηγό για την Παγκόσμια Δουλεία, η Ινδία έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό σκλάβων: 18,4 εκατομμύρια σε σύνολο 1,3 δισ. κατοίκων. Ωστόσο η ΜΚΟ αναγνωρ΄ζιει ότι τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση της χώρας καταβάλει σοβαρές προσπάθειες να περιορίσει το εκρηκτικό φαινόμενο.

Στη Βόρεια Κορέα οι άνθρωποι που τελούν σε καθεστώς δουλείας υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 4,4 εκατομμύρια, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι ένας στους 20 ανθρώπους είναι σκλάβος.

Στη «μαύρη» λίστα Τουρκία, Σκόπια, Πολωνία

Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, ενώ καταγράφονται τα χαμηλότερα νούμερα εκμετάλλευσης, Η Walk Free επισημαίνει ότι η Γηραιά Ηπειρος είναι πηγή αλλά και κόμβος καταναγκαστικής εργασίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης, κυρίως λόγω του προσφυγικού και μεταναστευτικού.

Συγκεκριμένα η έκθεση αναφέρει ότι  ότι περισσότεροι από 1,2 εκατ. άνθρωποι βιώνουν σύγχρονες συνθήκες σκλαβιάς στην Ευρώπη.

Η Τουρκία και τα Σκόπια τοποθετούνται στην κορυφή της σχετικής λίστας με το 0,6% του πληθυσμού να χαρακτηρίζονται ως σύγχρονοι σκλάβοι.

Τα μεγαλύτερο ποσοστό ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ εντοπίζεται στην Πολωνία με το 0.5% του πληθυσμού να βιώνουν συνθήκες σκλαβιάς.

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας του ΟΗΕ υπολογίζει ότι 21 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως υποχρεούνται να ζουν σε καθεστώς δουλείας, αν και στους υπολογισμούς του δεν λαμβάνει υπόψη όλες τις μορφές καταχρηστικής εργασιακής, οικονομικής και άλλους είδους εξάρτησης που συνιστούν σκλαβιά.