Σοκ προκαλεί η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος 34χρονου ιερέα για διακεκριμένες κλοπές, υπεξαίρεση και παράβαση της νομοθεσίας  περί προστασίας αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς. Πρόκειται για ιερέα που έχει ήδη τεθεί εδώ και μήνες σε αργία από τη Μητρόπολη Ελευθερούπολης μετά από καταγγελίες, οι οποίες και οδήγησαν στην αποκάλυψη της υπόθεσης

 Από τις έρευνες των αστυνομικών, προέκυψε ότι ένας 34χρονος  ιερέας από το 1997 μέχρι το 2016 έκλεψε  από δύο Εκκλησίες στην Καβάλα και μια Μονή στα Ιωάννινα , συνολικά:
  • 15 ξύλινες εικόνες Αγίων
  • αποτμήματα λειψάνων Αγίων
  • 1 Ιερό Ευαγγέλιο
  • πλήθος εκκλησιαστικών αντικειμένων

Οι κλοπές ξεκίνησαν το 1997, μόλις σε ηλικία 15 ετών, όταν υπηρετούσε ως δόκιμος μοναχός σε Μονή των Ιωαννίνων, ενώ η δράση συνεχίστηκε στην Καβάλα, όπου υπηρετούσε.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε δύο σπίτια του 34χρονου και μία αποθήκη, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν όλα τα αφαιρεθέντα αντικείμενα, καθώς επίσης 1 Ιερό Ευαγγέλιο, 1 ξύλινη εικόνα και πλήθος εκκλησιαστικών αντικειμένων, το ιδιοκτησιακό καθεστώς των οποίων ερευνάται.

Το μεγαλύτερο μέρος των κατασχεθέντων αντικειμένων αποδόθηκε στους δικαιούχους του, ενώ 1 Ιερό Ευαγγέλιο, 6 ξύλινες εικόνες Αγίων και 13 εκκλησιαστικά αντικείμενα, απεστάλησαν στην αρμόδια Εφορία Αρχαιοτήτων.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε υποβλήθηκε στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καβάλας, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Ασφάλειας Καβάλας.