Πρόκειται δίχως αμφιβολία για το «αιώνιο» ερώτημα που απασχολεί του καπνιστές σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου:

Πως να κόψω το τσιγάρο; Να το κάνω μια κι έξω ή να αρχίσω σιγά-σιγά να μειώνω τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζω μέχρι να το κόψω τελείως;

«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσει κανείς το κάπνισμα είναι να μειώνει τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζει σταδιακά» αναφέρει η Nicola Lindson-Hawley, ερευνήτρια από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, μιλώντας στο TIME.  Τα αποτελέσματα πάντως της σχετικής έρευνας που διεξήγαγε η Lindson-Hawley οδηγούν μάλλον στο αντίθετο συμπέρασμα.

Το πείραμα

Η ερευνήτρια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης μαζί με τους συναδέλφους της εξέτασαν 700 περιπτώσεις ανθρώπων κάπνιζαν τουλάχιστον 15 τσιγάρα την ημέρα και ήθελαν να το κόψουν σε διάστημα δύο εβδομάδων. Οι ερευνητές ζήτησαν από τους μισούς να συνεχίσουν το κάπνισμα για 2 εβδομάδες και μετά να το κόψουν μεμιάς, ενώ από τους άλλους μισούς να επιχειρήσουν να μειώσουν σταδιακά τον αριθμό των τσιγάρων για 2 εβδομάδες μέχρι να το κόψουν.

Οι ερευνητές επανήλθαν στις περιπτώσεις 4 εβδομάδες μετά την ημερομηνία που έκοψαν το τσιγάρο, αλλά και 6 μήνες μετά.

Τα αποτελέσματα 

Τέσσερις εβδομάδες μετά, το 49% εκείνων που έκοψαν το τσιγάρο μια κι έξω κατάφεραν να το διατηρήσουν έξι μήνες μετά, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε εκείνους που το έκαναν σταδιακά κυμάνθηκε στο 39%.

Και έξι μήνες μετά, το ποσοστό της πρώτης ομάδας ήταν 22% και της δεύτερης 15%.

Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει και ένα άλλο εύρημα της έρευνας σύμφωνα με το οποίο οι συμμετέχοντες δήλωσαν πως θα προτιμούσαν να κόψουν το κάπνισμα σταδιακά και όχι μονομιάς. «Ακόμη και αν προτιμούν το σταδιακό, είναι πολύ πιο πιθανό να το κόψουν με την απότομη μέθοδο» αναφέρει η Lindson-Hawley.

Πηγή: thetoc.gr