Στην Ξάνθη βρίσκεται από το πρωί της Πέμπτης ο Υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής.

kourouplis syrizaΤο πρωί συναντήθηκε με τους βουλευτές του νομού και τη Νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ, στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος ενώ ακολούθως επισκέφθηκε τον Περιφερειάρχη Γιώργο Παυλίδη,  τον Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Ζαγναφέρη και τον Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Τουρσμού Μιχάλη Αμοιρίδη, όπου μεταξύ άλλων τέθηκε το θέμα της νέας Αναπτυξιακής, που ταλαιπωρεί την περιοχή.

Ο Υπουργός Εσωτερικών παραβρέθηκε το μεσημέρι στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης όπου πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, παρουσία των 22 Δημάρχων και των μελών του Δ.Σ. της Ένωσης. Ο κ.Κουρουμπλής ξεκίνησε από την περιοχή της ΑΜΘ τις επαφές του με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης ενόψει της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου που επιχειρείται από το Υπουργείο Εσωτερικών για τη Δημόσια Διοίκηση και την Αυτοδιοίκηση, παρουσία των βουλευτών Χ. Ζεϊμπέκ και Σ. Γιαννακίδη.

kourΤον Υπουργό καλωσόρισε ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος που ανέφερε ότι οι Δήμοι δεν νομοθετούν αλλά είναι καλό η Κεντρική Διοίκηση να ακούει τη φωνή της Αυτοδιοίκησηε ενόψει των μεταρρυθμίσεων που σχεδιάζονται. Παράλληλα, αναφερόμενος στα θεσμικά ζητήματα του Δήμου, ανέφερε ότι τα προβλήματα όπως τα αδέσποτα και οι παιδικές χαρές, είναι προβλήματα κοινά σε όλους τους Δήμους, όπου το νομικό πλαίσιο οδηγεί σε αδιέξοδα ή πολύ χρονοβόρες διαδικασίες για απλά ζητήματα καθημερινότητας.

Ευχαρίστησε Κουρουμπλή ο Λαμπάκης

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΠΕΔ και Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης,  ανέφερε ότι ξεχωρίζει τον Υπουργό Εσωτερικών από όλους τους Υπουργούς της κυβέρνησης λέγοντας ότι επιδεικνύει μια ξεχωριστή πολιτική πρακτική και συνεργασία με την αυτοδιοίκηση.

kourouplis 6Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ περιέγραψε την κατάσταση σήμερα στους Δήμους της χώρας, με τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί σε κοινωνικό επίπεδο, πριν ακόμη νομοθετηθούν αλλά και το ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο στο οποίο ήδη λειτουργούν , με επιτήρηση και δραστική περικοπή πόρων τα τελευταία χρόνια.

Παράλληλα μίλησε για το δρακόντειο θεσμικό πλαίσιο που επικρέμεται πάνω από τους Δημάρχους χωρίς να λαμβάνει υπόψη το τεκμήριο αθωότητας, με σοβαρά που προκαλούνται στην εύρυθμη λειτουργία των Δήμων λόγω των περιπετειών που απασχολούν τους αυτοδιοικητικούς και την παράλληλη κοινωνική απαξία που εισπράττουν. Tέλος αναφέρθηκε και στο προσφυγικό και την ιδιαιτερότητα της Θράκης, ζητώντας παράλληλα να μετατοπιστεί το γραφείο που υπάρχει για την παροχή ασύλου στην Αλεξανδρούπολης, σε άλλη περιοχή.

Ευχαρίστησε η Τσανάκα για Προσφυγικό, ζήτησε οικονομική στήριξη

Από την πλευρά της η Δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα ευχαρίστησε τον Υπουργό για τη στήριξη που παρείχε καθημερινά στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος αλλά παραπονέθηκε για την καθυστέρηση οικονομικής ενίσχυσης ενώ αναφέρθηκε και στα προβλήματα που υπάρχουν σε θέματα προσωπικού  των Δήμων.

kouroumplis 5Ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, ευχαρίστησε για την δημιουργία αυτόνομης Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην ΑΜΘ στο νέο Ν/Σ και τη ρύθμιση που έγινε για τις μετατάξεις των υπαλλήλων και ικανοποιεί την αυτοδιοίκηση ενώ ανέφερε ότι είναι αδήριτη ανάγκη η νομοθεσία για την Αυτοδιοίκηση να κωδικοποιηθεί σε ένα ενιαίο πλαίσιο.

Για τα προβλήματα της καθημερινότητας αλλά και τα κυρίαρχα θέματα έλλειψης προσωπικού μίλησαν ο Δήμαρχος Αβδήρων Γιώργος Τσιτιρίδης ενώ  οΔήμαρχος Δράμας και Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης για τα απορρίμμματα Χριστόδουλος Μαμσάκος αναφέρθηκε και το στο νομικό πλαίσιο για απορρίμματα.

Κουρουμπλής: Γόνιμη συνεργασία – Νέα εποχή για την αυτοδιοίκηση

Στις δηλώσεις του ο Υπουργός Εσωτερικών, μετά το τέλος της σύσκεψης σημείωσε:

kour3Πρώτος στόχος της προσπάθειάς  μας είναι να οικοδομηθεί μια αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στον Υπουργό και τους Δημάρχους προκειμένου να υπάρχει δημιουργικότητα και να απελευθερωθούν υγιείς δυνάμεις. Η αυτοδιοίκηση είναι το πρώτο κύτταρο και το πιο προσβάσιμο για τον πολίτη.

‘Ακουσα της παρατηρήσεις των Δημάρχων καθώς είμαστε σε μια πρωτόγνωρη διαδικασία κατά την οποία, πριν ακόμη το νέο  νομοσχέδιο βρει σε διαβούλευση, έχει φτάσει στους Δημάρχους, τους Περιφερειάρχες και τους εργαζόμενους της Αυτοδιοίκησης ώστε να υπάρχει γόνιμη συνεργασία.

Στόχος μας είναι να αποφύγουμε τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και να προχωρήσουμε σε  μια μεγάλη μεταρρύθμιση που έχει σαν στόχο ένα αποκεντρωμένο και επιτελικό κράτος και μια αυτοδιοίκηση πρώτου  και δεύτερου βαθμού με ενισχυμένες και αποφασιστικές αρμοδιότητες.  Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια πολυεπίπεδη διοίκηση ενώ θα συμπληρώσουμε πόρους που μπορεί να πάρει η αυτοδιοίκηση ώστε να αποκτήσει ρόλο ακόμη και για την ανάπτυξη της χώρας.

Θα αλλάξουμε εποχή στην αυτοδιοίκηση, ειδικά τώρα, που έχει παρέλθει ο σκόπελος της αξιολόγησης και ξεκινά μια εποχή σταθερότητας για τη χώρα και την κυβέρνηση” ανέφερε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος ακολούθως επισκέφθηκε το Νομό Καβάλας και αναχώρησε.