Site icon Xanthi 2

Αναβολή στην υπόθεση του Εκλογοδικείου για Ξάνθη και Ροδόπη. Συζητείται εκ νέου στις 8 Ιουνίου

Για τις 8 Ιουνίου ανέβαλε το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο τη συζήτηση των ενστάσεων πολιτών από τους νομούς Ξάνθης, Ροδόπης και Κέρκυρας για την κατανομή των εδρών στις αντίστοιχες εκλογικές περιφέρειες, όπου δεν λαμβάνει έδρα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Το Δικαστήριο συνήλθε την Τετάρτη υπό την Προεδρεία της Προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου, όταν και διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει η σχετική εισήγηση από το αρμόδιο μέλος του Δικαστηρίου και η υπόθεση αναβλήθηκε για τις 8 του επόμενου μήνα. Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, που είναι το αρμόδιο για να κρίνει το κύρος των βουλευτικών εκλογών και την κατανομή των εδρών, συγκροτείται από τους Προέδρους των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας και συμμετέχουν τέσσερις Σύμβουλοι Επικρατείας και τέσσερις Αρεοπαγίτες από τους οποίους προέρχεται η σχετική εισήγηση.

Τι προβλέπει η υπόθεση 

Ως γνωστόν άμεσα ενδιαφερόμενοι είναι οι πρώην βουλευτές Ξάνθης και Ροδόπης Αλέξανδρος Κοντός και Ευριπίδη Στυλιανίδης που διεκδικούν τις έδρες των Γρηγόρη Στογιαννίδη και Αϊχάν Καραγιουσούφ αντίστοιχα ενώ συνολικά σε περίπτωση που η ένσταση γινόταν δεκτή θα επέφερε  αλλαγές σε 12 πρόσωπα καθώς 3 εν ενεργεία βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τρεις της ΝΔ – σε άλλες περιφέρειες-  θα χάσουν τις έδρες τους, τις οποίες θα καταλάβουν οι 3 επιλαχόντες του κυβερνώντος κόμματος και τρεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αντίστοιχα.

Επί της ουσίας η ένσταση αμφισβητεί την κατανομή των εδρών του μπόνους των 50 εδρών, που περιλαμβάνει σε μια από τις περιπτώσεις του και τριεδρικές περιφέρειες.

Exit mobile version