Οι Υπουργικές επισκέψεις στην περιοχή, όπως είχαμε επισημάνει, πληθαίνουν. Στην Ξάνθη φτάνει σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής. Για όσους θυμούνται ως Υπουργός Υγείας είχε επίσης προγραμματίσει επίσκεψη αλλά είχε συμπέσει με το δημοψήφισμα και αναβλήθηκε. Τώρα έρχεται ως Υπουργός Εσωτερικών και φέρνει μαζί του ένα ολοκαίνουριο νομοσχέδιο που αλλάζει ριζικά όλο το χάρτη της Αυτοδιοίκησης κάτι που θα συζητήσει με την ΠΕΔ.
Μεταξύ άλλων το Ν/Σ δίνει στην περιφέρεια μια ξεχωριστή Αποκεντρωμένη Διοίκηση, σε βαθμό προνομιακό καθώς θα έχει αυτόνομη Αποκεντρωμένη Διοίκηση που συμπίπτει με τα όρια της αιρετής Περιφέρειας, τη μοναδική στη χώρα. Και θα μπορούσε κάποιος να το εκλάβει και αρνητικά ίσως, αν δεν είχε ήδη φροντίσει η κυβέρνηση να απογυμνώσει από κάθε πολιτική αρμοδιότητα το συγκεκριμένο όργανο, το οποίο έχει μόνο τυπική διεκπεραιωτική υπηρεσιακή λειτουργία εκ μέρους του κράτους.(Απόδειξη ότι πλέον δεν είναι καν γνωστός ο νυν Γραμματέας της ΑΔΜΘ)
Την Παρασκευή ακολουθεί η Αν. Υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου, η οποία έρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο για τα προγράμματα που προκηρύσσει για ανέργους και απασχόληση, ανάμεσά τους και η κοινωφελής εργασία, που δημιούργησε και μια αντιπαράθεση του ΣΥΡΙΖΑ με το Δήμαρχο Ξάνθης, κάτι που αναμένεται ότι θα είναι παρελθόν μετά την επίσκεψη της Υπουργού στο Δήμαρχο.
Και είναι και μια καλή αφορμή η Υπουργός να δώσει απαντήσεις για πολλά θέματα, που πράγματι άγγιξε, όπως τα περίφημα voucher όπου αντιστράφηκε η κατανομή υπέρ των ωφελούμενων και σε βάρος των ΚΕΚ. Οι αθέμιτες πρακτικές πάντως, λένε οι πληροφορίες, δεν έχουν εκλείψει πλήρως…
Στην επικαιρότητα βέβαια υπάρχει και το μείζον ηθικό ζήτημα των πλαστών πτυχίων που ανακαλύφθηκαν σε διορισμένους στο Δημόσιο από συγκεκριμένη σχολή (ο όρος πλαστά αφορά σε ανεβασμένη βαθμολογία που χρησιμοποιήθηκε για να αποκτήσουν πλεονέκτημα σε διαγωνισμό). Σαφώς και για τη βιοτεχνία που είχε στηθεί δεν μπορούν να μιλήσουν όσοι την οργάνωσαν. Φυσικά και είναι ένα κατάλοιπο του παλαιοκομματισμού και δεν ευθύνεται η παρούσα κυβέρνηση.
Όμως, χωρίς περιστροφές, καθώς προτάσσει συνεχώς το ηθικό στίγμα και πλεονέκτημα – και καλώς κάνει- είναι υποχρεωμένη να το λύσει χωρίς δεύτερες σκέψεις και χωρίς καμία περιστροφή δείχνοντας στους κατόχους των πλαστών πτυχίων το δρόμο της εξόδου από το δημόσιο ώστε να καταλάβουν τις θέσεις νέοι άνεργοι μέσω ΑΣΕΠ. Και δεν θα υπάρχει καμία δικαιολογία αν δεν το κάνει.
Επίσης, επειδή πολλά έχουν συμβεί τα προηγούμενα χρόνια, αν θέλει να είναι συνεπής η κυβέρνηση υπάρχει πεδίο λαμπρό και μπορεί να διερευνήσει –πραγματικά και όχι όπως η προηγούμενη κυβέρνηση- όλες τις μονιμοποιήσεις που έγιναν με τους διάφορους νόμους, ειδικά το Νόμο Παυλόπουλου. Εκεί τα πλαστά πτυχία δεν είναι απλώς ένα κλάσμα αλλά ένα μεγάλο ποσοστό, λένε όσοι γνωρίζουν τα πράγματα στο Δημόσιο.
Ως προς τις αποφάσεις του Eurogroup μετά και τις θέσεις που εξέφρασαν συμπολιτευόμενοι, αντιπολιτευόμενοι και ουδέτεροι παρατηρητές προκύπτει ότι τα αποτελέσματα είναι προφανώς θετικά αλλά και με αστερίσκους Είναι ένα πολύ θετικό ορόσημο, όχι η κοσμογονία που ;isvw κάποιοι να προανήγγειλαν (ή κακώς να δημιουργήθηκε αυτή η εικόνα) αλλά η αναγκαία ώθηση που χρειάζεται το ήδη συμπιεσμένο ελατήριο της ελληνικής οικονομίας ώστε να κινηθεί ανοδικά.
Η υπερβολική αισιοδοξία προφανώς και δεν μπορεί να έχει θέσει καθώς, για τη μάχη ΔΝΤ-Γερμανίας υπάρχει μια ανακωχή, που μας ευνοεί μεν αλλά είναι και ένα σήμα ότι δεν μας αφήνουν να χαλαρώσουμε δε. Αυτό ακριβώς είναι το ρεαλιστικό ενδεχόμενο που δεν θα μπορούσαμε να αποφύγουμε και δεδομένων αυτών των συνθηκών, η συνολική συμφωνία κρίνεται θετικά (και το αντίθετο θα ήταν καταστροφή)
Κατά τα άλλα, ίσως τελειώνει και ένας κύκλος έντονης αμφισβήτησης και πολιτικής έντασης καθώς – όπως επισημαίνουν αρκετοί συντηρητικοί και φιλελεύθεροι οικονομολόγοι όπως ο Δ. Χιόνης του δικού μας ΔΠΘ- είναι ώρα να πέσουν οι τόνοι από την αντιπολίτευση καθώς περαιτέρω αναταραχή, μετά και αυτή τη συμφωνία, θα αρχίσει να πλήττει βάναυσα τη χώρα και την ηρεμία που, μετά από πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, βρίσκει. Η δε κυβέρνηση οφείλει τώρα να κυβερνήσει πραγματικά, ίσως και με ένα πιο ορθολογικό υπουργικό σχήμα.