fredtito

Πολλά ήταν τα τηλεφωνήματα και το ενδιαφέρον φίλων και συναδέλφων από διάφορα μέρη της χώρας για τις θέσεις που διατύπωσε ο Ξανθιώτης Αντιδήμαρχος του Ludwigshafen Γιώργος Βασιλειάδης που εργάζεται για τις καλές σχέσεις των δύο χωρών. Εμείς αυτό που επισημαίνουμε παρακολουθώντας τη διαδρομή του τα τελευταία χρόνια παράλληλα με τις εξελίξεις στη γερμανική πολιτική σκηνή και το SPD, είναι ότι δεν κουβαλά τις παθογένειες της ελληνικής πολιτικής τάξης (αν και δηλώνει ευθαρσώς ότι ανήκει στο ΠΑΣΟΚ) δηλαδή δεν ετεροκαθορίζεται πολιτικά στη βάση της τρέχουσας συγκυρίας γύρω από την εξουσία αλλά διαθέτει πολιτική σκέψη  και αντιλαμβάνεται τις διαφορές των κομμάτων σε προγραμματική βάση. (εδώ τα πράγματα είναι πιο “πεζά”…)

fredtito

Και μιας και η συζήτηση γίνεται για το εξωτερικό, στη γειτονική Αυστρία οι εκλογές έστειλαν δύο αντικρουόμενα μηνύματα που αξίζουν ανάγνωσης. Ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη δίνη, αν δεν αλλάξει άμεσα πολιτική αλλά και ότι ο αντιμεταναστευτικός και αντιπροσφυγικός λόγος δεν αφορούν στις πραγματικές συνθήκες που δημιουργεί η συνύπαρξη με τους “ξένους” αλλά στην εκμετάλλευση της ρητορικής σε άλλους πληθυσμούς.

Απόδειξη ότι ο ακροδεξιός υποψήφιος συγκέντρωσε δυνάμεις στις αγροτικές περιοχές που δεν υπάρχει ίχνος μετανάστη ενώ ο δημοκρατικός υποψήφιος κυριάρχησε στα αστικά κέντρα, όπου βρίσκονται οι πρόσφυγες και όπου υπάρχει μέσο και ανώτερο μορφωτικό επίπεδο. Άρα το προσφυγικό δεν πειράζει λόγω συνύπαρξης αλλά είναι μια αφορμή, ξεκάθαρα, για να έρθουν στην επιφάνεια οι ακροδεξιοί και όσοι υποκύπτουν στη γοητεία της εργαλειακής μεταχείρισης της ρητορικής τους. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει ο πρώην Πρόεδρος της χώρας, που είναι ήδη στο σπίτι του. Και αυτή θα είναι και η τύχη όσων στην Ελλάδα ανήκουν στο θεωρούμενο συνταγματικό τόξο αλλά κοντεύουν να ξεπλύνουν όλη τη μετεμφυλιακή ατζέντα εν έτει 2016…

fredtito

Το Mega περνά δύσκολες ώρες και αυτό είναι κρίσιμο για 500 θέσεις εργασίας. Δυστυχώς, η πολιτική συμπεριφορά και ένταξη του καναλιού μέσα στο τρίγωνο της διαπλοκής κάνει την κοινωνία να αντιδρά χαιρέκακα για το πιθανό λουκέτο στο Κανάλι. Και πράγματι, παρατηρώντας  τις αντιδράσεις και τις μεταλλάξεις των πρωταγωνιστών του τα χρόνια των μνημονίων, φαντάζουν προκλητικά στους πολίτες.

Κάποια πράγματα θεωρούσαμε ότι αντιστοιχούν μόνο σε γραφικούς εκδότες της επαρχίας, αλλά κάποια media εδώ και χρόνια διολίσθησαν στον κυνικό παραγοντισμό και βύθισαν την αξιοπιστία τους στον πάτο. Ειδικά το Mega θέλησε να υπερθεματίσει και έγραψε μαύρες σελίδες με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την ανάδειξη των νεοναζί από το πουθενά στην πολιτική σκηνή.  Αυτό όμως δεν αναστέλλει το μεγάλο πλήγμα στην περίπτωση που χαθούν οι θέσεις εργασίας από λάθη των αφεντικών τους.

fredtito

Και μιας και η συζήτηση για την ακροδεξιά είναι στο επίκεντρο αυτές τις μέρες, καλό είναι να θέσουμε κάποια ζητήματα έγκαιρα για να μην αιωρούνται και ας γίνουμε και λίγο δυσάρεστοι: Το Μουσικό Σχολείο και οι γονείς των μαθητών έχουν κάνει εξαιρετική και δημιουργική δουλειά και έχουν προσφέρει όχι μόνο στα παιδιά τους αλλά και στην κοινωνία με τη διαρκή εθελοντική τους παρουσία. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορεί  κάποιος να προσβάλει το σχολείο ή τους γονείς προστρέχοντας σε Χρυσαυγίτες για το στεγαστικό ζήτημα, καθώς  κάποιος μεσολάβησε για να γίνει ερώτηση στη Βουλή από τη Χ.Α. με θέμα τη στέγαση.

Επειδή λοιπόν ο Σύλλογος Γονεών  και οι δάσκαλοι, εξ όσων γνωρίζουμε διαθέτουν απόλυτα δημοκρατικές πεποιθήσεις, ας ξέρει όποιος είχε τη φαεινή ιδέα ότι προξένησε ένα πολύ μεγάλο ηθικό και ουσιαστικό πλήγμα στις προσπάθειες που κάνουν οι γονείς για το σχολείο. Η Ερώτηση των νεοναζί είναι λόγος εναντίον και όχι υπέρ μιας προσπάθειας . Άλλωστε είναι ένα θέμα που αφορά μόνο την αυτοδιοίκηση και άρα, μια κοινοβουλευτική ερώτηση μόνο σκοπιμότητες εξυπηρετεί και κανένα πρακτικό αποτέλεσμα δεν έχει.