Ο Γιώργος Βασιλειάδης είναι ένας μετανάστης δεύτερης γενιάς που γεννήθηκε και ζει στην πόλη Λούντβιχσχάφεν. Αν και κατάγεται από την ίδια επαρχία με τον Χέλμουτ Κολ είναι σοσιαλδημοκράτης και ενεργό μέλος εδώ και χρόνια του SPD, του οποίου προπύργιο αποτελεί η πόλη του.

Είναι δημοτικός σύμβουλος του μητροπολιτικού δήμου του Λούντβιχσχάφεν, Αντιδήμαρχος στο Δήμο του  Nördliche Innenstadt και πρόσφατα κατάφερε να κάνει πραγματικότητα την ιδέα που είχε για να υπογραφεί ένα σύμφωνο φιλίας και συνεργασίας μεταξύ του δήμου του  και του Δήμου Αβδήρων, στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Ξάνθη.

Τον ενόχλησε η εχθρότητα που είχαν εκδηλώσει οι δύο λαοί στην αρχή της κρίσης

Καλεσμένος στο Κανάλι 6 ο Γιώργος Βασιλειάδης ανέφερε ότι η πρωτοβουλία αυτή του γεννήθηκε όταν στην αρχή της κρίσης διαπίστωσε ότι οι Έλληνες και οι Γερμανοί είχαν εκδηλώσει πολύ εχθρική στάση ο ένας για τον άλλο και αναπαρήγαγαν στρεβλά στερεότυπα για τους δύο λαούς, κάτι που πίκρανε τον ίδιο, ο οποίος όπως σημειώνει, έχει και τις δύο εθνότητες στην καρδιά του και γνωρίζει την πραγματικότητα και τους για τους Έλληνες και για τους Γερμανούς. Και μάλιστα αισθάνεται πολύ περήφανος που η πρόταση πέρασε με ομόφωνη απόφαση ενώ στο παρελθόν ένα αντίστοιχο σύμφωνο με τη Σικελία είχε περάσει κατά πλειοψηφία παρότι ο Δήμαρχος είναι ο ιταλικής καταγωγής Αντόνιο Μπριόλο.

vasileiadis genikoΠάντως προερχόμενος από ένα πολυπολιτισμικό Δήμο, καταγράφει ότι οι σύμβουλοι αλλά και οι δημότες του γερμανικού Δήμου εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για τη σύναψη αυτών των σχέσεων και θα στηρίξουν με τη φυσική τους παρουσία τις όποιες ανταλλαγές. Παράλληλα ευχαρίστησε το Δήμαρχο Αβδήρων Γ. Τσιτιρίδη, που στήριξε από την πρώτη στιγμή το αίτημα και όλα προχώρησαν γρήγορα.  Πάντως, καλεί όλη την κοινωνία της Ξάνθης να είναι ανοιχτή και να επιδιώξει τη συνεργασία με το γερμανικό Δήμο, είτε σε επίπεδο ανταλλαγών, είτε σε επίπεδο κοινών προτάσεων, καθώς οι δυνατότητες συνεργασίας είναι μεγάλες για την αυτοδιοίκηση, τους παραγωγικούς φορείς και τον πολιτισμό.

Άλλαξε η εικόνα της Ελλάδας στη Γερμανία

Διαπιστώνει και ο ίδιος ότι η στάση των Ευρωπαίων απέναντι στην Ελλάδα έχει αλλάξει τον τελευταίο καιρό αλλά και ότι η στάση της ίδιας Γερμανίας είναι διαφορετική, απόρροια του γεγονότος ότι τα ΜΜΕ στη Γερμανία έχουν αρχίσει να μεταδίδουν την πραγματική εικόνα για την Ελλάδα και ξεκίνησε μια ουσιαστική κουβέντα σε όλο το πολιτικό σύστημα.

vasileiadis kontinoΠολιτικοποιημένος έντονα τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ελλάδα βρίσκεται στην Ελλάδα, σε κάθε εκλογική αναμέτρηση και δεν κρύβει την προτίμησή του στο ΠΑΣΟΚ αλλά και τους προβληματισμούς του για την πορεία της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Πάντως σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις στο κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατικών σε συνάρτηση με την Ελλάδα, σημειώνει ότι το φλερτ με τον Α. Τσίπρα δεν θα προχωρήσει ποτέ παραπέρα και δεν θα ταυτιστεί ποτέ σε προγραμματικό επίπεδο ο ΣΥΡΙΖΑ με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία.

Παράλληλα, θυμάται ότι στην αρχή της κρίσης, μόλις δύο κυβερνήσεις της Ε.Ε. ήταν σοσιαλδημοκρατικές με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αντιμετώπιση της Ελλάδας, όπως είχε δηλώσει τότε άλλωστε και η ευρωβουλευτής του SPD και προσωπική του φίλη Jutta Steinruck,  η οποία είχε επισκεφθεί την Ξάνθη στις εκλογές του 2012.

Μαθαίνει αραβικά και βοηθάει πρόσφυγες στη Γερμανία !

vasileiadis studioΠάντως τον προβληματίζει η άνοδος των ακροδεξιών δυνάμεων στην Ευρώπη, όπως στη Γερμανία και στο δικό του κρατίδιο, όπου σημειώνεται άνοδος του ΑFD, εκμεταλλευόμενο την αντιμεταναστευτική ρητορική. O ίδιος πάντως εκτιμά ότι η Γερμανία δεν θα ανακόψει την πολιτική της υποδοχής των προσφύγων και μεταναστών, που είναι αναγκαία για την παραγωγική της συνέχεια και σημειώνει ότι και ο ίδιος ασχολείται με την υποδοχή των προσφυγικών ρευμάτων και έχει μάθει και υποτυπώδη αραβικά για να συνεννοείται μαζί τους.

Συμβουλές για τους Έλληνες νεο-μετανάστες

Πέρα από τους πρόσφυγες όμως ασχολείται και με τους Ελληνες νεο-μετανάστες που φτάνουν στη Γερμανία αλλά δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι για τις συνθήκες και τις υποχρεώσεις τους. Όπως συμβουλεύει είναι απαραίτητο οι Έλληνες που δεν έχουν επιστημονική εξειδίκευση και αποτελούν εργατικό δυναμικό, πριν φτάσουν στη Γερμανία να έχουν μάθει τα βασικά της Γερμανικής Γλώσσας (ει δυνατόν να έχουν το πιστοποιητικό Α1) να έχουν εξασφαλισμένη στέγη για τους πρώτους μήνες και να γνωρίζουν ότι η αρχική διέξοδός τους είναι στις εταιρίες ενοικίασης εργαζομένων.

“Η Γερμανία πάντα δίνει ευκαιρίες σε όλους αλλά η κατάσταση δεν είναι όπως στο παρελθόν και πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι οι αρχικές αποδοχές θα είναι αρκετά μικρές στην αρχή για όσους δεν έχουν άλλα εφόδια” σημειώνει.