Με ανακοίνωσή του ο Δήμος Ξάνθης καλεί τους ιδιοκτήτες εκτάσεων εντός των οικισμών να αποψιλώσουν ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, τις ιδιοκτησίες τους όπως υποχρεώνονται. Αυτό που δεν αναφέρεται στην ανακοίνωση είναι η πρόβλεψη του νόμου ότι στις περιπτώσεις που οι πολίτες δεν συμμορφώνονται, οι Δήμοι είναι υπεύθυνοι να καθαρίσουν και στη συνέχει αν χρεώσουν τον δημότη που δεν μερίμνησε να καθαρίσει το χώρο του και να του υποβάλλουν και σχετική μήνυση.

Στην ανακοίνωσή του ο Δήμος σημειώνει:

Ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου και της εφαρμογής μέτρων πρόληψης κατά των πυρκαγιών, προκύπτει η ανάγκη της αποψίλωσης και καθαρισμού όλων των ιδιωτικών χώρων, για τους προφανείς λόγους της καλής εικόνας της πόλης, αλλά και για την προφύλαξη των κατοίκων και των περιουσιών, από τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς.

Η αποψίλωση και ο καθαρισμός από χόρτα, εύφλεκτα υλικά, μπάζα και σκουπίδια των οικοπέδων, αποτελεί υποχρέωση και ευθύνη των ιδιοκτητών τους.

Οι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές οικοπέδων καλούνται να προβούν άμεσα στον καθαρισμό τους, τόσο εντός του οικοπέδου όσο και περιμετρικά της έκτασής τους.

Πιστεύουμε ότι όλοι οι πολίτες θα ανταποκριθούν με συνέπεια και υπευθυνότητα στο κάλεσμα του Δήμου για την αποτροπή κάθε πρόκλησης κινδύνου, την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας, καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος.