fredtitoΤο νομοσχέδιο για τις επείγουσες ρυθμίσεις ενόψει της αξιολόγησης πέρασε από τη Βουλή χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις συζητήσεις που έγιναν στην ολομέλεια. Στην κυβερνητική πλευρά υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι επρόκειτο για τα τελευταία μέτρα και ότι το κλείσιμο της αξιολόηγησης μαζί με την έναρξη της συζήτησης για το χρέος θα αλλάξουν το κλίμα στο επόμενο διάστημα. Στην πλευρά της αντιπολίτευσης υπάρχει η κριτική για τα μέτρα και η ελπίδα ότι η εφαρμογή τους θα αποδυναμώσει την κυβερνητική πλειοψηφία και θα μεγαλώσει τις αντιδράσεις στην κοινωνία. Η μάχη πέρασε χωρίς απώλειες για την κυβέρνηση αλλά αμέσως μετά η Βάσω Κατριβάνου παρέδωσε την έδρα της (έντιμη στάση όπως έχουν πράξει αρκετοί που διαφώνησαν μέχρι σήμερα)

Μέσα σε όλα αυτά βέβαια υπάρχουν πολλές παραδοξότητες. Από τη μία η κυβέρνηση που μεταχειρίζεται ρητορική των  κομμάτων του παλιού δικομματισμού και επιχειρήματα που χρησιμοποιήθηκαν για την ψήφιση των μνημονίων από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, τις οποίες αντιπολιτευόταν σκληρά. Ακόμη πιο παράλογο όμως να κατηγορείται από αυτούς που ψήφισαν τα προηγούμενα μνημόνια (και το τρέχον μνημόνιο, επί της αρχής) η Κυβέρνηση επειδή τα ερφαρμόζει ή επειδή δεν εγκαταλείπει την εξουσία για να τα εφαρμόσουν αυτοί που διαμαρτύρονται…  (είνα απίστευτο λεκτικό επιχείρημα να κατηγορείς κάποιον ότι “δεν εγκαταλείπει την καρέκλα”, την οποία θέλεις να καταλάβεις εσύ και επικίνδυνος αμοραλισμός αυτή η ρητορική να καλλιεργείται και στους οπαδούς των  κομμάτων)

fredtito Η υπόθεση με την κατηγορία του Αρχιμανδρίτη για ασέλγεια είναι πάρα πολύ σοβαρή και δυστυχώς δεν είναι η μόνη που απασχολεί την κοινή γνώμη. Διαδόθηκε λανθασμένα ότι πρόκειται για κληρικό της περιοχής  ή ότι συνέβη κάτι στην Κομοτηνή αλλά δεν είναι ακριβές καθώς πρόκειται για ιερωμένο άλλης Μητρόπολης και περιστατικά που καταγγέλθηκαν σε άλλο μέρος της Β. Ελλάδας.

Όμως η σχεσή του με την περιοχή είναι πως αποτελεί τακτικό επισκέπτη “Ιδρύματος” στην περιοχή της Κομοτηνής ενώ και οι πληροφορίες που έρχονται στο φως για όσους επιχειρούν να καλύψουν το συγκεκριμένο αρχιμανδρίτη είναι επίσης εντυπωσιακές και επιβεβαιώνουν ίσως και αυτή τη σύνδεση. Είναι και ένα πολύ σοβαρό ηθικό πλήγμα για ένα πολύ αμφιλεγόμενο (επιεικώς για να μην ανόιξουμε άλλο θέμα τώρα) “Ίδρυμα” στη Θράκη. Και εκτίθεται για άλλη μια φορά η περίεργη μειοψηφία που προσπαθεί να στηρίξει κάτι τέτοιο. Και η Μητρόπολη της Κομοτηνής, είναι γνωστό, πως δεν ανήκει στους υποστηρικτές , αν αυτό έχει κάποια σημασία.

fredtitoΚάποτε είχε δημιουργηθεί ένα στερεότυπο ότι η Αρχαιολογικό Υπηρεσία είναι κάποιοι “κακοί” που θέλουν “να αχρηστεύσουν τα χωράφια μας” και εμποδίζουν την “ανάπτυξη” (τρομάρα μας). Μπορεί και οι ίδιοι αρχαιολόγοι μας κάποτε να μην είχαν διάθεση να δράσουν μαζί με τις τοπικές κοινωνίες μπορεί και όχι. Όμως αυτό το “βολικό” στερεότυπο είναι ένα μακρινό παρελθόν, όπως φαίνεται από τη νέα πρωτοβουλία για τη γνωριμία με τα μνημεία της Ξάνθης.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων της Ξάνθης έχει αποδείξει (ειδικά μετά την αυτονόμησή της) ότι επιθυμεί με κάθε τρόπο και με ιδιαίτερα πλούσια δραστηριότητα να επικοινωνεί με την κοινωνία, να γνωρίζει στους ξανθιώτες την Αρχαιολογία και τους θησαυρούς της περιοχής, να είναι δηλαδή προσιτή και διαθέσιμη για την τοπική κοινωνία κάθε στιγμή. Ο πλούτος των δράσεων που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια είναι εντυπωσιακός και έχει ανατρέψει προ πολλού αυτό το στρεβλό και άδικο στερεότυπο που κάποιοι καλλιέργησαν εκούσια περασμένες δεκαετίες, ειδικά στην περιοχή μας. Όπως φυσικά και στην τελευταία εκδήλωση που έγινε την Κυριακή αλλά και τις επόμενες που ήδη ανακοινώθηκαν.