Αμερικανικό ομοσπονδιακό δικαστήριο διέταξε τις εκπαιδευτικές αρχές της μικρής πόλης Κλίβελαντ (12.000 κατοίκων) στη πολιτεία του Μισισιπή να προχωρήσουν στη συγχώνευση των δευτεροβάθμιων σχολείων της, προκειμένου να τερματιστεί ο φυλετικός διαχωρισμός ο οποίος ακόμη εφαρμόζεται στην πράξη.

Η δικαστική απόφαση σηματοδοτεί το τέλος μιας δικαστικής διένεξης που διαρκούσε 50 χρόνια στην πόλη Κλίβελαντ, όπου η συντριπτική πλειονότητα των μαύρων και των λευκών μαθητών φοιτούσε χωριστά, όπως σημείωσε με ικανοποίηση το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του.

Το «σύνορο»

Τα σχολικά συγκροτήματα στο Κλίβελαντ χωρίζονται από μία σιδηροδρομική γραμμή, γράφει η Washington Post.

Πρόκειται για το «σύνορο» που προσδιορίζει την περιοχή στην οποία ζουν οι οικογένειες των λευκών -στα δυτικά προάστια της πόλης- και των οικογενειών των Αφροαμερικανών – οι οποίοι, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, ζουν στα ανατολικά.

Το σχολείο στο οποίο φοιτούν οι Αφροαμερικανοί μαθητές βρίσκεται σε απόσταση ενός μιλίου από το σχολείο στο οποίο φοιτούν οι λευκοί Αμερικανοί μαθητές.

Τώρα, η πόλη είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε συγχώνευση, εν ολίγοις να δημιουργήσει ένα γυμνάσιο και ένα λύκειο για όλους τους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στο ενοποιημένο γυμνάσιο θα εγγραφούν 1.098 μαθητές: 63 % μαύροι και 32 % λευκοί.

Επί του παρόντος, στο ένα γυμνάσιο φοιτούν 100 % μαύροι μαθητές, ενώ στο άλλο, το 45 % των μαθητών είναι λευκοί και το 47 % μαύροι.

Επί δεκαετίες δεν καταργούσαν τον φυλετικό διαχωρισμό

Στην ετυμηγορία του, έκτασης 96 σελίδων, η οποία εκδόθηκε την Παρασκευή και την οποία δημοσίευσε το Γαλλικό Πρακτορείο, το δικαστήριο διαπιστώνει ότι οι εκπαιδευτικές αρχές του Κλίβελαντ καθυστέρησαν επί δεκαετίες να εφαρμόσουν την κατάργηση του φυλετικού διαχωρισμού στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

bus1

Αφού απέρριψε ως αντισυνταγματικές δύο εναλλακτικές προτάσεις που υπέβαλαν οι δημοτικές αρχές του Κλίβελαντ, η δικαστίνα Ντέμπρα Μπράουν τάχθηκε υπέρ ενός προγράμματος που εισηγήθηκε η αμερικανική κυβέρνηση. Το πρόγραμμα αυτό επιβάλει τη συγχώνευση των δευτεροβάθμιων σχολείων του Κλίβελαντ, και κατ’ αυτόν τον τρόπο τον τερματισμό του φυλετικού διαχωρισμού.

Η ιστορική υπόθεση «Μπράουν εναντίον συμβουλίου εκπαίδευσης»

Με μια ιστορική απόφαση που είχε εκδοθεί τη 17η Μαΐου 1954, στην υπόθεση που παρέμεινε γνωστή στις ΗΠΑ με την ονομασία «Brown v. Board of Education» («Μπράουν εναντίον συμβουλίου εκπαίδευσης») το ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο είχε κηρύξει αντισυνταγματικό τον φυλετικό διαχωρισμό στα δημόσια σχολεία.

bus

«Έξι δεκαετίες μετά (την απόφαση εκείνη), η απόφαση (που αφορά το Κλίβελαντ) έρχεται να υπενθυμίσει στις τοπικές αρχές ότι το να καθυστερούν να εφαρμόσουν την υποχρέωσή τους να καταργήσουν τον φυλετικό διαχωρισμό είναι απαράδεκτο και αντισυνταγματικό», σχολίασε η Βανίτα Γκούπτα, επικεφαλής της διεύθυνσης ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.