Με αφορμή τη σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  η Δημοκρατική  Συμπαράταξη εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε, στις αρχές Απριλίου, “υποσχεθεί” την ολοκλήρωση 20.000 μετεγκαταστάσεων από την Ελλάδα προς άλλα κράτη -μέλη μέχρι τα μέσα Μαΐου. Σήμερα ανακοινώνει ότι στους δυο μήνες εφαρμογής της συμφωνίας ολοκληρώθηκαν μόνο 355 μετεγκαταστάσεις προσφύγων.

Η ανακοίνωση για την προκαταγραφή των αλλοδαπών  που διαμένουν  σε καταυλισμούς και  επιθυμούν να αιτηθούν άσυλο στη χώρα δημιουργεί νέα δεδομένα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει και αυτή την αμφιλεγόμενη πρωτοβουλία.

Η πλήρης καταγραφή των αιτήσεων ασύλου των προσφύγων μετατίθεται για το φθινόπωρο του 2016. Η κυβέρνηση και η Επιτροπή αποφάσισαν, στην πράξη, την αναστολή των διαδικασιών ασύλου που οδηγούν στην μετεγκατάσταση προσφύγων!

Οι “δήθεν” προσωρινοί  καταυλισμοί θα συνεχίσουν να λειτουργούν αφήνοντας μετέωρους τους πρόσφυγες και, σε κάποιες περιπτώσεις, σε απόγνωση τις τοπικές κοινωνίες.

Στο άλλο σκέλος της συμφωνίας, τα ελληνικά νησιά μετατρέπονται σε χώρους περιορισμού – φυλακές προσφύγων.  Οι ευρωπαϊκές και ελληνικές καθυστερήσεις δημιουργούν συνθήκες εγκλωβισμού.  Η επανάληψη των φαινομένων του προηγούμενου καλοκαιριού είναι “προ των πυλών”.

Οι αυτοσχεδιασμοί της κυβέρνησης συνεχίζονται.

Αναζητείται κυβερνητικό σχέδιο με στόχους και χρονοδιάγραμμα.

Δυο μήνες μετά τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας για το προσφυγικό  αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση γίνεται λαγός όταν της ζητείται από την ΕΕ να υιοθετήσει αμφιλεγόμενα μέτρα και χελώνα όταν πρέπει να εφαρμόσει μέτρα προς το συμφέρον των προσφύγων και της ελληνικής κοινωνίας