fredtito

Θα έχουν αρκετό χρόνο μαζί η Αν. Υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου και ο Δήμαρχος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος στη διάρκεια της επίσκεψης της Υπουργού στην Ξάνθη την ερχόμενη εβδομάδα. Είναι προφανώς και μια ευκαιρία να λυθεί η παρεξήγηση που δημιουργήθηκε με αφορμή τις θέσεις της Κοινωφελούς Εργασίας. Και είναι και επίσης ευκαιρία να αντιστραφεί το κλίμα καθώς είναι ο πρώτος Δήμος που η Υπουργός επισκέπτεται με έμφαση στην Κοινωφελή Εργασία και θα έχει συνεργασία με το Δήμαρχο για την κατανομή.

fredtitoΆλλη μια επίσκεψη Υπουργού είχαμε τη Δευτέρα για την οποία δεν δόθηκε δημοσιότητα, ίσως γιατί είχε τεχνικό χαρακτήρα. Ο Αν. Υπουργός Γεωργίας Μάρκος Μπόλαρης βρέθηκε στην Ξάνθη και συνοδευόμενος από τους βουλευτές,  επιθεώρησε κυρίως την μεγάλη επένδυση για την υδροπονική τομάτα στο Εράσμιο ενώ επισκέφθηκε και άλλες μεταποιητικές προσπάθειες με έμφαση στη γεωθερμία. Ανάμεσα στις επαφές του Υπουργού και αυτή με τον πρώην συνάδελφό του Σ. Ξυνίδη που είχε δώσει μεγάλο βάρος στη γεωθερμία και το σχετικό νομικό πλαίσιο, που προώθησε.

fredtitoΣε συνδυασμό με την επίσκεψη της αν. Υπουργού Παιδείας Σίας Αναγνωστοπούλου που είχε τριήμερες επαφές με το Δημοκρίτειο και τον Πρύτανη (πέρα από τον Υφυπουργό Τέρενς Κουίκ που επίσης εκπροσώπησε την κυβέρνηση στην επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας) φαίνεται ότι η κυβέρνηση, μετά την αξιολόγηση, ξεκινά τις εξορμήσεις και τις επαφές με τις τοπικές κοινωνίες. Από τη συνέντευξη που παραχώρησε η Υπουργός φαίνεται ότι υπάρχει θερμή σχέση με το Πανεπιστήμιό μας, αλλά και ρεαλισμός για την κατάσταση της χώρας και τα οικονομικά στην Παιδεία. Γενικότερα φαίνεται πως η αρχίζει να “διορθώνει” επικοινωνιακά την εικόνα της, που υπήρξε ιδιαίτερα προβληματική.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου των Α. Καραμπίνη και Σ. Αναγνωστοπουλού προέκυψε και η είδηση ότι το Τμήμα Παρευξεινίων χωρών και γλωσσών του ΔΠΘ προχωρά σε τετράγλωσσο δελτίο ειδήσεων σε συνεργασία με την ΕΡΑ ενώ κάνει σεμινάρια γλωσσών σε όλη την κοινωνία. Είναι γεγονός ότι το ΔΠΘ βρίσκεται σε μια φάση έντασης της εξωστρέφειάς του, τόσο προς τη χώρα και το εξωτερικό, όσο όμως και προς τις τοπικές κοινωνίες. Είναι μια ενδιαφέρουσα περίοδος αυτή.

fredtitoΗ καταγγελία του φιλοζωικού ομίλου για την επιχείρηση “εξαγωγής” αδέσποτων από την πόλη προς την ορεινή περιοχή ήταν ένα θέμα που προκάλεσε αρκετές συζητήσεις αυτές τις μέρες. Υπάρχουν αρκετές απόψεις για το θέμα και τα στρατόπεδα φαίνεται να είναι τρία διαφορετικά, υπέρ κατά ή συγκαλυμμένα υπέρ της κίνησης αυτής, αν ευσταθεί η καταγγελία. Και αυτό γιατί υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις ανάμεσα στους πολίτες για το τι είναι λύση (και δεν συμβαδίζει απαραίτητα με το τι είναι νομος) και διαφορετικό το πολιτικό κόστος σε κάθε ξεχωριστή επιλογή, γι’ αυτούς που αποφασίζουν.

fredtitoΚείμενο που δημοσιεύεται στον ημεροδρόμο κοινοποίησε προς τα ΜΜΕ ο Γιώργος Κολλάρος, από τη Λαϊκή Συσπείρωση για το πολυσυζητημένο ζήτημα της eurovision και των πολιτικών προεκτάσεων. Είναι αλήθεια ότι η κοινή γνώμη αγνοούσε τη βαρύτητα του ζητήματος κα ιτων ιστορικών δεδομένων με τους Τατάρους. Γενικότερα στις πρώην κομουνιστικές χώρες και, ιδιαίτερα στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, τα ζητήματα τέμνονται με βάση τα πολύ διαφορετικά τους βιώματα. Και έτσι υπάρχουν κάποιοι που μπορούν να ξεπλύνουν τους ναζί, αρκεί να ικανοποιείται η αντι-ρωσική τους αντίληψη. Αυτή είναι και η εικόνα μας από διάφορους φίλους και συναδέλφους στη Βαλτική και τις γύρω χώρες για το θέμα που ξέσπασε.