Ο Τόμας Μάνινγκ από το Χάλιφαξ στα 64 χρόνια έγινε ο πρώτος Αμερικανός που υποβλήθηκε με επιτυχία σε μεταμόσχευση πέους. 

Είχε ακρωτηριαστεί το 2012, όταν διαγνώστηκε με καρκίνο στα γεννητικά όργανα. Πρόσφατα υποβλήθηκε σε μια 15ωρη χειρουργική επέμβαση κατά την οποία του μεταμοσχεύτηκε ένα πέος που προήλθε από πτωματικό δότη.

Αυτή είναι η τρίτη μεταμόσχευση πέους στον κόσμο. Η πρώτη επιτυχημένη έγινε το 2014 σε έναν 21χρονο από τη Νότια Αφρική. Η πρώτη επέμβαση αυτού του είδους έγινε το 2006 στην Κίνα, χωρίς επιτυχία.

Οι γιατροί έκριναν ότι ήταν αναγκαίο να προχωρήσουν στη μεταμόσχευση πέους στον Μάνινγκ λόγω τωνσοβαρών ψυχολογικών προβλημάτων που του είχε προκαλέσει ο ακρωτηριασμός του.

Ο ίδιος δήλωσε στους New York Times ότι μετά τον ακρωτηριασμό του απομονώθηκε κοινωνικά και απέφευγε όλες τις επαφές κυρίως με το γυναικείο φύλο.

«Δεν μπορούσα να έχω σχέσεις με κανέναν… Πώς να πεις σε μια γυναίκα ότι σου έχουν ακρωτηριάσει το πέος;» τόνισε.

«Ελπίζουμε ότι αυτές οι τεχνικές αναδόμησης θα μας επιτρέψουν να ελαφρύνουμε την οδύνη και την απόγνωση των ανθρώπων που έχουν υποστεί τέτοιους τραυματισμούς και οι οποίοι συχνά είναι τόσο απελπισμένοι που σκέφτονται ακόμη και την αυτοκτονία», δήλωσε από την πλευρά του, ο Δρ. Κέρτις Σιτρούλο, ο ένας από τους δύο χειρουργούς που συμμετείχαν στη μεταμόσχευση.

Ο άνδρας που είχε υποβληθεί στην πρώτη μεταμόσχευση πέους στην Κίνα το 2006 αναγκάστηκε στη συνέχεια να το αφαιρέσει λόγω των σοβαρών ψυχολογικών προβλημάτων που αντιμετώπισε όχι μόνο ο ίδιος αλλά και η σύζυγός του.

Ο νεαρός από τη Νότια Αφρική, που έχασε το πέος του εξαιτίας μιας αποτυχημένης περιτομής, σήμερα έχει γίνει πατέρας.