Με επιστολή της προς τον  Υπουργό Παιδείας κ. Ν. Φίλη και την Αναπληρώτρια Σία Αναγνωστοπούλου καθώς και προς το οικονομικό επιτελείο, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων ΔΕΠ των Πανεπιστημίων, αναφέρεται στις μειώσεις των αποδοχών για τους Πανεπιστημιακούς Καθηγητές.

Αξιότιμη κυρία και αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Με αφορμή τα δημοσιεύματα, που  τις τελευταίες μέρες πολλαπλασιάζονται, περί νέων μειώσεων των αποδοχών των αμειβόμενων με ειδικά μισθολόγια στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ακόμη και περί  «παγώματος» των μισθολογικών προαγωγών, και έχοντας υπόψη επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις περί εξέτασης των ειδικών μισθολογίων «από μηδενική βάση» [1] ,

θα θέλαμε αρχικά να σας υπενθυμίσουμε ότι:

α) Οι αποδοχές των πανεπιστημιακών καθηγητών υπέστησαν αβάσιμες, οριζόντιες περικοπές, χωρίς σαφή κριτήρια και αίσθημα δικαίου, οι οποίες κατά την περίοδο 2010-13 κυμάνθηκαν περίπου στο 40%[2,3,4,5,6,7].

β)  Η ισορροπία μεταξύ των ειδικών μισθολογίων, όπως γνωρίζετε άμεσα οι περισσότεροι εξ υμών ως πανεπιστημιακοί, έχει ανατραπεί από το 2008-9 με αυξήσεις της τάξης των 40 έως 100% στις άλλες κατηγορίες ειδικών μισθολογίων[2] αλλά και πρόσφατα με αποκατάσταση των περικοπών των μισθών όλων των άλλων ειδικών μισθολογίων πλην των πανεπιστημιακών.

γ) Η Κυβέρνηση παρανόμως δεν έχει εφαρμόσει την απόφαση 4741/2014 του ΣτΕ[8] για την αντισυνταγματικότητα των περικοπών των αποδοχών των πανεπιστημιακών καθηγητών και αποκατάσταση τους στο επίπεδο του 2012 από 30/12/2014.

δ) Πάγιο αίτημα των πανεπιστημιακών είναι η ενσωμάτωση των επιδομάτων στο βασικό μισθό και κατάργηση του – κατά 50% –  επιδοματικού χαρακτήρα του μισθολογίου μας.

Όπως γνωρίζετε,  το έργο μας, σε καθεστώς χρόνιας και αυξανόμενης υποχρηματοδότησης της ανώτατης εκπαίδευσης, έχει καταστεί δυσχερέστατο, με συνέπεια να απειλείται το επίπεδο των σπουδών. Οι μισθοί των πανεπιστημιακών καθηγητών έχουν υποστεί μειώσεις της τάξης του 40%, οι οποίες είναι οι μόνες μεταξύ των ειδικών μισθολογίων που δεν αποκαταστάθηκαν,  παρά τη σχετική απόφαση του ΣτΕ, οπότε μια περαιτέρω μείωση θα αποτελούσε «τη σταγόνα για να ξεχειλίσει το ποτήρι» στα πανεπιστήμια.

Παράλληλα σας υπενθυμίζουμε ότι αυτή η πολιτική είναι τελείως αντίθετη και ασυνεπής τόσο με τις προεκλογικές τοποθετήσεις σας, όσο και με τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης σας περί ενίσχυσης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Κατόπιν τούτων, Αξιότιμη κυρία και αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

1) ζητάμε την επίσημη τοποθέτησή σας, ως εκπροσώπων της Κυβέρνησης, για τα ανωτέρω θέματα, ώστε να τοποθετηθεί η Ομοσπονδία και να πάρουν ανάλογες αποφάσεις οι Σύλλογοι των μελών ΔΕΠ,

2) σας δηλώνουμε ότι δεν θα ανεχτούμε νέες άμεσες ή έμμεσες μειώσεις στο ήδη απαράδεκτα χαμηλό επίπεδο των αποδοχών μας και ότι θα αντιδράσουμε δυναμικά

3) καταγγέλουμε την ασυνέπεια λόγων και έργων της Κυβέρνησης και των στελεχών της, και βέβαια και τη συνεχιζόμενη παράνομη τακτική της να μην εφαρμόζει το Σύνταγμα και τους νόμους αγνοώντας τις αποφάσεις του ΣτΕ.