Πέφτει η αυλαία και για το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου στην Ξάνθη

Η κινηματογραφική Λέσχη της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης, σε συνεργασία με το Instituto Cervantes, την Πρεσβείας της Ισπανίας στην Αθήνα και το φροντιστήριο «ΔΙΑΣ» παρουσιάσαν το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου στην Ξάνθη.

Το Φεστιβάλ έδωσε τη δυνατότητα στους ισπανόφωνους να εξασκήσουν τη γλώσσα ενώ στο σινεφίλ κοινό να γνωρίσει ταινίες που θα ήταν αδύνατο να παρακολουθήσει στις κινηματογραφικές αίθουσες της πόλης.

Πρόκειται για 6 εξαιρετικές ταινίες των Mario Camus, Gonzálo Suárez, Achero Mañas, Patricia Ferreira, Alejandro Amenábar και σήμερα του  Luis Buñuel . Πολλά βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ .

Με υπότιτλους στα ελληνικά.


Διεθνή Ημέρα Μουσείων

«Μουσεία και Πολιτιστικά Τοπία»

 Τετάρτη 18 Μαΐου 2016 και ώρα 20.00 στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Διεθνή Ημέρα Μουσείων/ «Μουσεία και πολιτιστικά τοπία»

Παρουσίαση από την ιστορικό τέχνης-μουσειολόγο Κική Χριστοδούλου

Πιο σύντομη κι εκτός γενικής θεματικής του έτους όπως συνηθίζεται πια, η παρουσίαση του Μαΐου αφιερώνεται στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων (ΔΗΜ). Η ΔΗΜ καθιερώθηκε στις 18 Μαΐου από το 1977 από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) με σκοπό να αναδείξει το ρόλο των μουσείων στην κοινωνία, της οποίας αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι. Κάθε χρόνο, το ICOM προτείνει ένα θέμα γύρω από το οποίο επικεντρώνονται οι εκδηλώσεις των οργανισμών. Για το 2016 το ICOM πρότεινε τη θεματική «Μουσεία και Πολιτιστικά Τοπία». Αφορμή της φετινής πρότασης ήταν οι καταστροφές που έχουν συμβεί πρόσφατα στις εμπόλεμες χώρες σε αρχαιολογικούς χώρους, αστικά ιστορικά τοπία και φυσικά πολιτιστικά τοπία. Επειδή κάθε μουσείο τοποθετείται μέσα σε ένα φυσικό ή αστικό τοπίο-περιβάλλον, επικοινωνώντας την ιστορία του και προστατεύοντας το. Συνεπώς, μουσεία και πολιτιστικά τοπία συνδέονται άλλοτε έμμεσα, άλλοτε άμεσα.

Αναλύοντας τα «συστατικά» στοιχεία του τίτλου της ΔΗΜ θα διαπιστώσουμε τη σύνδεση αυτή και την εφαρμογή των στόχων βάση παραδειγμάτων, κατά το δυνατόν οικείων.