fredtitoΗ επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν το σημαντικό γεγονός των ημερών. Τόσο στην Κομοτηνή όσο και στην Ξάνθη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δείξει ότι τιμά τη Θράκη με πολλές επισκέψεις του ήδη από τον πρώτο χρόνο της θητείας του (όσες δεν έχει κάνει κανένας πολιτικός αρχηγός). Στο επίκεντρο βέβαια και το Δημοκρίτειο, τόσο με την αναγόρευση σε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής όσο και στην Ξάνθη με τα εγκαίνια του εντυπωσιακού κτιρίου των πολιτικών μηχανικών.

Πρακτικά δηλαδή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τίμησε τα δύο πρώτα τμήματα του Δημοκριτείου, που ιδρύθηκαν το 1974, τα πρώτα τμήματα πολυεδρικού πανεπιστημίου στην Ευρώπη, που είναι και τα πλέον ιστορικά καθώς έχουν προβάλει το ΔΠΘ με πολλούς τρόπους και έχουν αναδείξει προσωπικότητες που κυρίαρχησαν αυτά τα 40 χρόνια στην επιστημονική, κοινωνική αλλά και πολιτική ζωή της χώρας και όχι μόνο.

fredtitoΤυπική ήταν η διαδικασία για την ανάδειξη του νέου Αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης με το Μανώλη Φανουράκη να προτείνεται από την αντιπολίτευση, όπως προβλέπεται. Πρακτικά, η ουσιαστική αρμοδιότητα του Αντιπροέδρου είναι η αναπλήρωση του Προέδρου σε περίπτωση απουσίας του.

Για πρώτη φορά συμμετείχαν και οι δύο νέοι Δημοτικοί Σύμβουλοι. Είναι μια θητεία όπου είδαμε πολλές αλλαγές, ήδη στον πρώτο ενάμιση χρόνο. Και θα δούμε και άλλες (Ας μην ξεχνάμε ότι ήδη υπάρχει αριθμός συμβούλων που εμφανίζονται μόνο κάθε τρεις συνεδριάσεις για να δώσουν τυπικό παρών που απαιτεί ο νόμος και στη συνέχεια αποχωρούν…)

fredtitoΗ απεργία των δικηγόρων διχάζει την κοινωνία όσο και τον ίδιο τον κλάδο. Σύμφωνα με όσους πρόσκεινται στην κυβέρνηση  η συνέχιση μιας απεργίας όταν έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο που αφορούσε, το μόνο που επιδιώκει είναι μια αντιπολιτευτική στράτευση κάποιων Προέδρων με σαφή κομματική ταυτότητα ή την καθυστέρηση σοβαρών υποθέσεων διαφθοράς που αναμένει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με άλλη προσέγγιση η απεργία δεν έχει κόστος για τους συμμετέχοντες και ίσως εξυπηρετεί τα συμφέροντα κάποιων μεγαλοδικηγόρων που κυρίως πλήττονται.

Υπάρχει και η άλλη άποψη ότι ο κάθες κλάδος επιλέγει το δικό του τρόπο να αντιδράσει, να αγωνιστεί και να προασπίσει τα συμφέροντά του, όπως αποφασίζουν τα συλλογικά του όργανα και στα οποία οφείλουν να πειθαρχούν τα μέλη τους. Αυτή φαίνεται να είναι μια λογικοφανής προσέγγιση καιπολιτικά ορθή καθώς πλήττεται συνολικά ο δικηγορικός κλάδος αν και όχι οριζόντια. Αρκεί αυτοί που την ασπάζονται να μην ξιφουλκούν εναντίον των δημοσιογράφων -και αρκετοί δικηγόροι ανάμεσά τους που αρέσκονται να δημοσιολογούν- θεωρώντας ότι μπορούν να έχουν άποψη για όλα και μας πέρασαν γενιές δεκατέσσερις για το χρόνο ή για τον τρόπο που θα απεργεί ο δικός μας κλάδος  ή τον τρόπο που λειτουργεί σε πειθαρχικό επίπεδο ! (για να μην ξεχνιόμαστε).

beniΈντονη δυσαρέσκεια του Θ. Ξυνίδη για την τροπή των συζητήσεων για την Κεντροαριστερά ποστάροντας μια φωτογραφία με τον Ε. Βενιζέλο και το σχόλιο “Η κεντροαριστερά είναι εκεί και με αυτόν τον κράχτη περιμένετε να πλησιάσω;”. Είναι ενδεικτικό του αδιεξόδου στο οποίο έχει οδηγηθεί από μόνη της η σοσιαλδημοκρατία εδώ και χρόνια.

Το μεν Ποτάμι  “διέλυσε τον αραβώνα” και υποχωρεί σε μια τακτική που οδηγεί σε  απορρόφηση -πρακτικά και ανάλογα με τον εκλογικό νόμο- από τη ΝΔ (που μπορεί μέχρι τις επόμενες εκλογές να εκτείνεται από το -νοητό- κέντρο μέχρι πολύ…δεξιά) ενώ το ΠΑΣΟΚ ακροβατεί χωρίς εναλλακτική πολιτική πρόταση και ίσως σύντομα να ακολουθήσει αυτή τη στροφή, εγκλωβισμένο στην αντι-ΣΥΡΙΖΑ στρατηγική. Όλοι μαζί επιβεβαιώνουν το πολιτικό αφήγημα του Τσίπρα και του αφήνουν όλο το χώρο για να τον σαρώσει πολιτικά και να εδραιωθεί.

fredtitoH Eurovision απέκτησε και αυτή πολιτικό ενδιαφέρον και ως κατεξοχήν ευρωπαϊκός θεσμός προφανώς δημιούργησε προβληματισμό. Όταν στο επίκεντρο της προβολής των media, άσχετα αν πρόκειται για ένα εύπεπτο μιντιακό θέαμα, “ξεπλένεται” η ακροδεξιά και οι νεοναζί της Ουκρανίας, προφανώς σημαίνει κάτι. Προηγήθηκε πάντως το ακραιφνές πολιτικό “ξέπλυμα” τους από την ηγεσία της Ευρώπης, στον εμφύλιο για την Κριμαία, για να μην ξεχνιόμαστε. Αυτό ήταν το χειρότερο και το κόστος συνεχίζει και θα συνεχίσει να το πληρώνει η Ευρώπη.

(Και δεν είναι μόνο οι Ουκρανοί “γερμανοτσολιάδες” αλλά και οι Έλληνες “Κουίσλινγκ” και άλλοι , που αργά αλλά σταθερά επιχειρείται να “ξεπλυθούν” με μια φρικαλέα απάθεια ή συνενοχή μέρους του πολιτικού συστήματος στη χώρα. Τα χειρότερα έρχονται)