Σε ανακοίνωσή της η ΝΟΔΕ ΝΔ Ξάνθης αναφέρεται στις εξελίξεις στον τομέα της Παιδείας.

Αναλυτικά αναφέρει:

Τα συμπεράσματα της  συνάντησης του Υπουργού Παιδείας κ Φίλη με τα ΔΣ των Δ.Ο.Ε. και Ο.Λ.Μ.Ε.  στις 13/05/2016, δημιουργούν μεγάλη απορία γιατί πανηγυρίζουν κάποιοι.

  • Κανένας μόνιμος διορισμός για το σχολικό έτος 2016-17.
  • Δραστική μείωση στις προσλήψεις των αναπληρωτών.

Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί είναι, προς το παρών, αυτοί που θα υποστούν τους ασφυκτικούς  περιορισμούς των οικονομικών δεδομένων της εκπαίδευσης και την απουσία οποιουδήποτε παιδαγωγικού σχεδιασμού.

Από τα 400.000.000 ευρώ των πιστώσεων ΕΣΠΑ για προσλήψεις αναπληρωτών (έως το 2020-21),  έχουν χρησιμοποιηθεί φέτος περίπου 140.000.000 (110.000.000 το σχολικό έτος 2015-16 και 30.000.000 υπόλοιπο από την προηγούμενη σχ. χρονιά),το 35% δηλ. του συνολικού ποσού. Για τα επόμενα 5 σχολικά έτη έχουν απομείνει δυστυχώς μόνο  260.000.000 ευρώ (65%) για προσλήψεις αναπληρωτών ΠΕ και ΔΕ.

Οι αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις που έχουν ανακοινωθεί πρόσφατα δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην εκπαιδευτική κοινότητα:

  • Ενιαίος τύπος Ολοήμερου Σχολείου με αποκλεισμό χιλιάδων μαθητών από αυτό λόγω των δυσκολότερων προϋποθέσεων εγγραφής, θα αυξήσει σε μεγάλο βαθμό την ταλαιπωρία των γονέων και θα οδηγήσει στην ανεργία πολλούς  αναπληρωτές δασκάλους  την επόμενη σχολική χρονιά.
  • Αύξηση του ελάχιστου αριθμού νηπίων στα 14 (από τα 7 που ίσχυε μέχρι σήμερα) για την ίδρυση νηπιαγωγείου, θα έχει σαν αποτέλεσμα το μαζικό κλείσιμο τμημάτων νηπιαγωγείων και την αύξηση της ανεργίας σε αναπληρωτές νηπιαγωγούς. Τα νήπια θα ταλαιπωρούνται καθημερινά με την μεταφορά τους σε άλλα απομακρυσμένα νηπιαγωγεία.
  • Η μετατροπή του ρόλου των Τμημάτων Ένταξης σε ένα παράξενο είδος παράλληλης στήριξης θα μειώσει τις προσλήψεις εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής.
  • Η μετατροπή των μαθημάτων ειδικότητας του πρώτου χρόνου των ΕΠΑΛ σε μαθήματα Γενικής Παιδείας, με το πρόσχημα να ανιχνευτούν οι κλίσεις και τα ενδιαφέροντα των μαθητών, θα οδηγήσει σε δραματική μείωση οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών πολλών ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ.

Με το πρόσχημα <της κάλυψης των αναγκών των μαθητών> γίνεται συστηματική υποβάθμιση της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας.

Είναι προφανές ότι τα πανηγύρια των υποστηρικτών της πιο καταστροφικής κυβέρνησης της μεταπολίτευσης, έχουν να κάνουν με την ελάχιστη επέκταση της παραμονής της στην εξουσία και όχι με την ουσιαστική προαγωγή της Παιδείας.